Kurak bir mevsimi geride bıraktığımız yaz ve sonbahar aylarında beklenen yağışlar yağmayınca gözler gökyüzüne, eller semaya kulaklar ise göklerden gelecek yağmur sesine çevrilmişken kışın ortasına geldiğimiz şu günlerde beklenen yağışlar bir türlü gerçekleşmedi. Barajların kurumaması için alınan tüm önlemlere rağmen alarm yavaş yavaş çalmaya başlarken, eğer yağmur yağmazsa bizleri susuz bir yaz bekliyor olacak.

Felaket yılı olan 2020’yi her açıdan zorlu bir yıl olarak geride bıraktık. Küresel ısınma başta olmak üzere, çiftçilerin bilinçsizce ekimi ve Koronavirüsün önlenmesini gerektiren hijyen nedeni ile Kentlerin su kaynakları sağlayan barajlar alarm veriyor. İstanbul başta olmak üzer özellikle büyük şehirler susuzluk sorunu ile karşı karşıya olurken Çanakkale’de de barajlar adeta kurudu. Bayramiç Barajı ve Çanakkale’nin içme ve sulama suyunu karşılayan Atikhisar Barajı, son yılların en düşük su seviyesine ulaştı.  Atikhisr Barajının alarm verdiği şu günlerde beklenen yağışlar da bir türlü gerçekleşmedi.

Çanakkale Belediyesi Bazı Önlemleri Hayata Geçirdi
Çanakkale’nin İçme ve sulama suyunu karşılayan Atikhisar Barajındaki alarmın git gide kırmızıya yaklaşması ile Çanakkale Belediyesi bazı önlemleri hayata geçirirken, alternatif kaynak için de çalışmaları başlattı. Aralık ayında gerçekleştirilen Belediye meclisinde konu gündeme getirildi ve alınan karara kapsamında kentte bulunan ot yıkamacıların su kullanması engellenirken, vatandaşların tasrruflu su kullanmasına geçilebilmesi için ise afişler asıldı. Yağışlar gerçekleşmezse Çanakkale için kaçınılmaz son olacak olan susuzluk için tüm önlemler alınmaya devam ediliyor.

Kuyu Aramalarında Sonuç Çıkmadı
Yaz aylarının başında kuraklığı fark eden Çanakkale Belediyesi alternatif yar altı suyu için kutu çalışmaları başlatmıştı.  Ancak yapılan tüm kuyu çalışmaları sonuçsuz kaldı. Aralık ayı Meclisinde sondaj çalışmaları hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, sondaj sonucunda istenilen su kaynağına ulaşmadıklarını belirterek, çalışmaların devam ettiğini belirtti.  Başkan Gökhan “Kuyular arıyoruz. Üniversiteden danışmanlık alıyoruz. Ama su olan alan yok. DSİ’nin araştırma kuyuları var. Oradan su alma durumunu konuştuk. Biz yine de kuyu aramaya devam ediyoruz” demişti.

Başkanın Gözü Kulağı Atikhisar Barajında
Kurak bir yılı geride bıraktığımız bu yılda Ocak ayına girmemize rağmen hala beklenen yağışlar gerçekleşmedi. Geçtiğimiz hafta yağan yağmurlar umut olsa da özellikle son haftada yüksek olan sıcaklıklar endişelendirdi. Bu zor süreç için harekete geçen Çanakkale Belediyesi de kuyu arama çalışmaları başta olmak üzere bir çok çalışma gerçekleştirdi. Her fırsatta Atikhisar Barajını ziyaret eden  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan incelemelerde bulundu.  Önceki gün de Barajda incelemelerde bulunan Başkan Ülgür Gökhan yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, gözümüz kulağımızın Atikhisarda olduğunu belirttiği açıklamasında “ Tüm çalışmalarımızın arasında bir gözümüz kulağımız da Atikhisar Barajı’mızda. Tek içme ve kullanma suyu kaynağımızı besleyen ana arterlerin son durumunu yerinde inceledik. Yeni yılda da tasarrufu elden bırakmayalım, suyumuza ve doğamıza sahip çıkalım” dedi.

Cuma Deren