Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları 2020 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,7 azalarak 112 bin 483 oldu. Çanakkale’de bu oran 935 satış  olarak gerçekleşti. Konut fiyatlarının düşmesinin sebebi ise bir çok etkenin yanı sıra faizlerin yükselmesi oldu. Çanakkale ve ülkedeki konut satışlarının düşüşünü değerlendiren  Gayrimenkul Danışmanı Uğurhan Çevirme, Çanakkale için satışların normal olduğunu belirtirken, konut satışlarının düşmesinin nedeni ise faizler olduğunu belirtti. Uğurhan Çevirme, Çanakkale’de stokların azaldığını, müteahhitlerin hala işe başlamadığını söylerken, satışların yeniden yükselmesi için de Faizlerin düşmesinin şart olduğunu belirtti.

Her konuda zor bir yıl olan 2020, Koronavirüsü ile beraber bir çok sektörü etkiledi.  Bu sektörlerden birisi de İnşaat sektörü oldu. Ekonomik krizin yanı sıra  yaklaşık 10 aydır süren Koronavirüs nedeni ile iş başı yapamayan Müteahhitlerin elindeki stoklar da bir bir bitiyor. Bir yandan müteahhidin işe başlamaması bir yandan da faizlerin yükselmesi ile  daireler ve gayrimenkullerde satışlar da düşüşe geçti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) önceki gün Kasım ayı Konut satış verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2020 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,7 azalarak 112 bin 483 oldu. Çanakkale’de bu oran 935 satış olarak gerçekleşti. Ülkemizde ve Çanakkale’de düşüşe geçen Konut satışları ile ilgili değerlendiren  Gayrimenkul Danışmanı Uğurhan Çevirme değerlendirmelerde bulundu. Çevirme “Satışların düşmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi faizlerin yükselmesi.  Bunun devamında doların, altının ve Euro’nun yükselmiş olması. Çünkü insanlar yatırım noktasında  değişmeye başladı.  Haliyle insanlar farklı yatırımlara yönelmeye başladılar.  Bu sebepten de ister istemez  konut satışları, arsa vesaire gibi  gayrimenkullerin satışında bir gerileme oldu.  Bunun devamında eğer Konut faizlerinde  indirimler olursa yeniden satışları yakalayacağını düşünüyorum” dedi.

935 Konut Satışı Çanakkale İçin İyi
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Çanakkale’de satışı gerçekleştirilen 935 konutun Çanakkale piyasası için diğer illere göre iyi olduğunu belirten  Uğurhan Çevirme “Çanakkale’de gerçekleşen 935 konut satışı bizim bir ay içerisinde gerçekleştirdiğimiz satışlar.  Normalde Çanakkale için aslında satışımız iyi.  Yani kötü bir satış potansiyeli değil. Ama  yazın faizler düştüğünde bir furya oluştu Faiz indirimi ile birlikte. o faiz indirimine karşı 935  evet küçük bir rakam olarak kalıyor. Çünkü  o zaman insanlar faizlerin düşmesi noktasında çok büyük bir talep gösterdiler.  Açıkçası bizim bile beklemediğimiz kadar bir talep gösterdiler.  Durum da böyle olunca, aslında  diğer şehirleri baz alarak düşündüğümüzde  935 satış Çanakkale için kötü bir satış değil” dedi.

Çanakkale Vatandaşları Kaçış Noktası Oldu
Pandemi sürecinde Çanakkale’de gayrimenkul ve daire satışlarının artmasının nedenine de değinen Çevirme “Pandemi bitmeye yaklaştıkça Çanakkale daha da hareketlenecek.  Aslında pandeminin oluşması Çanakkale’yi çok fazla etkiledi.  Bunun yüzde 50’si iyi oranda etkiledi.  Çünkü şehrimiz oksijenin bol olduğu bir şehir. Bununla beraber rahat bir şehirleşme var. Bu da insanların bir kaçış noktası oldu. Dediler ki ‘Biz de oradan bir ev alalım bahçemiz olsun’ dediler. Binevi insanların dinlenme noktası oldu” dedi.

Faizler Düşerse Satışlar Artar
Gayrimenkul Danışmanı Uğurhan Çevirme “Faizlerin düşmesi bizim beklediğimiz bir şey.  Ama şu anda düşeceği değil hala yükseleceğinden bahsediliyor.  Ama gerçekten faizler istediğimiz oranlara düşerse  bu ay 935’lerde olan rakamlar önümüzdeki aylarda 1500-1600 rakamlarını görebilir.   Bizim de beklentilerimiz, bir mal sahibinin  münferit olarak sadece kendisini düşünmesini istemiyoruz.  Bu yılki pandemi döneminde minimum  rakamlarda yüzde 37  emlak piyasasının üstünde bir fiyat konuldu.  Yani fiyatlara zam geldi.  Ama bizim hep dediğimiz bir şey var. Bizim evimizin değerini komşumuz belirler.  Komşumuzun belirlediği fiyatın üzerine ben de bu fiyattan satarım demektense  evin fiyatını gerçek bir danışmanla çalışılıp gerçek fiyatı çıkartılarak öyle satılmasını öngörüyoruz.  Çünkü mülk sahiplerimiz genelde ister istemez  ‘şu evi şu fiyata satıyorlar benim  evim daha fazla fiyat eder.  Onun evinde büyük, benim evimde şu var’ gibi oluyor.  Ama aslında böyle bir sistem yok.  Bir Eksper çalışmamız var. Bununla beraber eğer emlak sahipleri Eksper  çalışmalarına dayalı hareket ederse  bizim için  de çok daha iyi hareketler olur” dedi.

Rakamları Kestirmek Zor
Çanakkale’deki Konut fiyatlarındaki geçecek dönemlerde nasıl olacağına da değinen Uğurhan Çevirme “Çanakkale’de Konut fiyatlarının yükseldiği rakamları kestirmek çok zor.  Yükselişi devam edecek.  Yükselmeye devam etmesinin sebebi de şu, Çanakkale’de menkul kalmadı.  Yani portföy sayımız çok azaldı.  Bunun sebebi de müteahhidin hala işe başlamaması ve  Çanakkale’nin büyük bir talep alması.  Bu noktada ister istemez  bir mal ne kadar azsa bu mal o kadar değer potansiyeline girip  fiyatların yükselmeye devam etmesi.  Ama bu malın ne kadar yükseleceğini biz bile kestiremiyoruz artık”  dedi.
 
Şerife Erdem