1 Haziran’da başlayan Normalleşme süreci ile  başlayan yeni hayat 186 gün sürdü. Ekim ayında yeniden yükselişe geçen vakaların önüne geçilebilmesi için Hafta sonu yeniden sokağa çıkma kısıtlaması yapıldı. Cuma günü saat 21:00’da başlayan ve Pazartesi saat 05:00’a kadar süren yasaklara uyan Çanakkaleli vatandaşlar evde kaldı. 56 saat süren  kısıtlama kapsamında Çanakkale sokakları sessizliğe büründü.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini sürdüren Koronavirüsü  vakaları son günlerde artmaya başladı. Vakaların artması ile birlikte ülke  genelinde uygulanan kısıtlamalar arttırılırken 30 Kasım’da toplanan Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kısıtlamalarını açıklamıştı ve Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının olacağını belirtmişti. Cumhurbaşkanının Erdoğan’ın işaret ettiği kısıtlama iki gün sürerken Çanakkale sessizliğe büründü.

 Çin’in Wuhan kentinden ortaya çıkarak dünyaya yayılan, milyonların ölmesine neden olurken 3 milyonu aşkın vakaya neden olan Çağımızın vebası Koronavirüsü etkisini sürdürüyor. Tek umudun aşıya bağlandığı hastalık neden ile son günlerde ülkemizde artan vakalar yeniden kapanmamıza neden oldu. Sürecin başladığı Mart ayında vakaların yayılmasının önlemek amacı ile zaman zaman uygulanan sokağa çıkma yasağı Ramazan Bayramına denk gelen 23-24-25-26 Mayıs'ta sokağa çıkma yasağı uygulanarak vatandaşlar eve hapsolmuştu.  Sokağa Çıkma yasağından  5 gün sonra 1 Haziranda yeni normalleşme süreci başlamıştı. Maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarının hayatımızda öncelik kazandığı  normalleşme sürecinde yeni hayatımıza alışmaya çalışıyorduk.

186 Gün Sonra Yeniden Sokağa Çıkma Yasağı
1 Haziran’dan sonra başlayan maskeli, mesafeli ve bol hijyenli yeni  yaşamda eski alışkanlıklardan vazgeçemeyen ülkemizde yapılan düğünler, toplu günler ve özellikle koronavierüslü cenazelere katılımın artması ile vakalar yeniden yükselişe geçti.  Yeni Normalleşme sürecinde  kuralları hiçe sayan vatandaşlar, özellikle büyükşehirlerdeki eğlence mekanlarının kural tanımaması ile Ekim ayında vakalar yeniden yükselmeye başladı. Bir anda yükselişe geçen Koronavirüs vakaları adeta her şehirden patlak verdi. Süreci en başından iyi yöneten Sağlık Bakanlığının açıkladığı ölüm oranları 200’e yaklaşırken vaka sayıları ise günlük 30 bini geçti. Her geçen gün yükselen vakaların önüne geçilmesi için yeni tedbirleri almak amacı ile 30 Kasım’da toplanan kabine sonrası bir açıklama yağan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağını söylemişti. Ramazan Bayramında uygulanan 4 günlük sokağa çıkma yasağının ardından geçen 186 gün sonra yeniden sokağa çıkma kısıtlamasında Çanakkale Sessizliğe büründü.

Çanakkale Sokakları Boş Kaldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği kısıtlama hafta sonu tüm ülkede gerçekleştirildi. Sadece Paket servisi yapabilen işletmeler, bakkal, market ve fırınların açık olduğu  hafta sonunda Çanakkale adeta sessizliğe büründü. Sadece 65 yaş üstü vatandaşların ve 20 yaş altı vatandaşların belirlenen saatlerde dışarı çıkabilgiği saatlerin dışında Çanakkale’de Sokaklar bomboş kaldı.  Sokağa çıkma kısıtlamasına uymayarak dışarı çıkan vatandaşlar da devriye atan polislere yakalanın ca ceza yemekten kurtulamadılar.

Yasağın Kalktığını Zannetti Balık Tutmaya Çıktı
Hafta İçi 21:00’dan 05:00’a kadar süren kısıtlama Hafta sonu iki güne yayıldı anacak  Oltasını alıp, kordon boyuna balık tutmaya gelen Hasan Zeybek, yasakların tüm hafta için aynı saatler arasında uygulanacağını düşündü. Durumdan haberdar olmadığını belirten Zeybek için  hakkında polis sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal ettiği gerekçesiyle tutanak tuttu. Hafta içi kısıtlamalardan haberdar olduğunu ve bu saatlerin hafta sonu içinde geçerli olduğunu zanneden  Hasan Zeybek, "Ben hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması olduğunu bilmiyordum. Sabah saat 05.00'de kalkıyor diye biliyordum. Hafta sonu hep yasakmış. Bilsem çıkarmıydım ben dışarıya. Daha 10 dakika oldu balık tutmaya geleli, hemen polisler geldi. Balık da tutamadım. Kaç para yazdılar bilmiyorum" dedi.
Ezine ilçesinde de hafta sonu uygulanan 56 saatlik kısıtlamaya uymayan vatandaşlar ile polis ekipleri arasında ilginç diyaloglar yaşanıyor. Polis ekiplerinin uyardığı Sadettin adlı vatandaş, “Bugün hiç mi çıkmayacağız, korkuyorum ben senden abi. İşim var şimdi benim. İşim olduğu zaman da çıkmayayım mı abi?” diyerek polis ekiplerine zor anlar yaşattı. Ekipler, sakinliklerini koruyarak şahsa acil durumlar halinde evinin önündeki markete çıkabileceği uyarısında bulundular. 

 Vali Aktaş Uygulama Noktalarını Denetledi
Koronavirüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı Genelgesi gereği  Cuma Günü Saat 21:00’de başlayan, Pazartesi günü saat 05:00’e kadar süren  sokağa çıkma kısıtlamasında alınan tedbirler kapsamında Vali İlhami Aktaş, Çanakkale merkezinde Polis ve Jandarma devriyelerinin uygulama noktalarında alınan tedbirleri denetledi. İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Tahsin Saruhan ve İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman’ın da bulunduğu denetlemelerde Vali İlhami AKTAŞ, Kepez bölgesi, Tekzen Polis Uygulama noktası, Organize Sanayi Bölgesi Polis Uygulama noktası, Kurşunlu Köyü Jandarma Uygulama Noktası, İskele Meydanı Polis Uygulama Noktası ve AVM Bölgesindeki Polis Devriyesini denetleyerek alınan tedbirler ve yapılan çalışmalar hakkında görevli polis ve jandarma personellerinden bilgi alarak çalışmalarında başarılar diledi. Yapılan denetimlerin ardından açıklamada bulunan Vali İlhami Aktaş “Koronavirüs mücadele kapsamında alınan tedbirler ve uygulamalar vatandaşlarımızın sağlığı için. Çanakkaleli hemşehrilerimiz de alınan tedbirlerin uygulanabilirliği noktasında çok daha hassas davranarak kısıtlamanın başladığı ilk andan itibaren kurala uydular. Kısıtlama kuralına uyan vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Hayvanlar Yemsiz Bırakılmadı
Çanakkale'de kordon boyunun sembolü haline gelen ve yaz kış burada yürüyüş yapan vatandaşlar tarafından ekmek ve  simit ile beslenen kuşlar  sokağa çıkma kısıtlamasında da aç kalmadı. Kısıtlama nedeniyle evlerinde bulunan bazı duyarlı vatandaşlar, balkonlara çıkıp martılara ekmek attı, Balkonlarına çıkan vatandaşların yanı sıra Çanakkale Belediyesi Veteriner Müdürlüğüne bağlı ekipler de sokak sokak gezerek aç kalan sokak hayvanların yem verdiler.

Yoğunluk Haritasında Büyük Değişiklik
Hayat Eve Sığar(HES)uygulaması üzerinden, Koronavirüs riskinin yoğun olduğu alanları gösteren ısı haritasından kısıtlama öncesi ve sonrasında büyük fark gösterdi.  Sağşık Bakanı Fahrettin Kocanın vaka sayısının yükseldiği iller arasında Çanakkale’yi saymasında neredeyse kent merkezinin tamamının kırmızıya büründüğü ve alarm seviyesinin git gide yükseldiği haritada kısıtlama sonrası büyük bir fark gösterdi. Haritaların tarihlerini karşılıklı olarak Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Vatandaşları, vakaların azaltılması için dikkatli olmasını istedi. Başkan Gökhan yaptığı paylaşımda  “Sevgili Hemşerilerim, Her birimiz bu kent için çok değerliyiz. Koronavirüs ile mücadelede Maske, Mesafe ve Temizlik kuralına uyarak bu haritayı  değiştirmek bizim elimizde... Unutmayalım virüsten korunmak birbirimizi korumakla başlar!!!” ifadelerine yer verdi.
 
Cuma Deren - Şerife Erdem