İL İL, İLÇE İLÇE GEZEN GAZETECİ YAZARIN KALEMİNDEN GALİÇYA GERÇEĞİ
81 İl 400 İlçeye ulaştı, en anlamlı durak Çanakkale oldu.

Puhaloğlu, 105 yıl önce Destan yazılan Zaferin Şehri Çanakkale’de,  Ayvacık İlçesini ziyaret etti. Burada Belediye Başkanı Mesut Bayram ile bir araya gelip Galiçya şehitleri hakkında bilgiler verdi.
Dönemin, SAS ve SAT Komandoları olarak bilinen Teşkilat-ı Mahsusa askerlerinden bazıları Enver Paşa’ nın emri ile 1916-1917 yıllarında Çanakkale’de savaşmış, ardından Galiçya cephesine gönderilmişti.
Gazeteci Puhaloğlu, dönemin SAT ve SAS komandosu Çanakkale aslanı Mehmetlerin, Galiçya’ da destansı mücadelelerini araştırıp, yaşanılanları anlatan ender bir çalışmaya imza attı.
ANZAC’ lar Gibi, GALİÇYA’da Tören Yapalım…
Gazeteci Puhaloğlu, Galiçya şehitleri için anma programı düzenlenmesi gerektiğini, Çanakkale’  de savundu.
Puhaloğlu; “Galiçya şehitleri çok önemli ve Türkiye’de onları yad etmek adına bir şeyler yapmak istiyorum. Mümkünse her 25 Eylül’de program yapılsın. Camilerde Galiçya Şehitleri için Kuran-ı Kerim okutulsun. Her sene Anzac’ lar gibi oraya gidip Şehitlerimizi ziyaret edelim” dedi.
----------------------------------------------
ÇANAKKALE’ DESTAN YAZAN,
GALİÇYA ŞEHİTLERİ…!
----------------------------------------------
İstanbullu Araştırmacı Gazeteci Yazar Hamit Puhaloğlu, Galiçya şehitlerini anlatmak için il il geziyor. Artvin’den başladığı yolculuğunda 81 İl 400 ilçeyi ziyaret eden Puhaloğlu, geldiği Çanakkale’de de Ayvacık İlçesini ziyaret etti. Burada Belediye Başkanı Mesut Bayram ile bir araya gelerek Galiçya şehitleri hakkında bilgiler verdi.
1914 yılında İttifak devletleri ile 1. Dünya savaşına girmeye karar veren Osmanlı devleti batıda, doğuda, kuzeyde ve güneyde bir çok cephede savaşmak zorunda kaldı.  Ortaklarından fazla destek görmediği halde Çanakkale’de destan yazarak savaştan galip çıkan Osmanlı devleti askerlerini diğer cephelere kaydırmıştı. Bu cephelerden birisi de Galiçya Cephesi olmuştu.
O dönemde büyük mücadelelerin verildiği cephede yüzlerce şehit verdik. Dönemin SAS ve SAT Komandoları olarak bilinen Teşkilat-ı Mahsusa askerlerinden bazıları  Enver Paşanın emri ile 1916-1917 yıllarında Çanakkale’de savaşmış askerler Galiçya cephesine gönderilmişti.
Ancak tarihte bu askerler çok bilinmiyor. Tarihin atladığı bu kahramanları anlatmak ve bilgi vermek için il il gezen ve bu güne kadar 81 İl 400 İlçe gezen İstanbullu Araştırmacı Gazeteci Yazar Hamit Puhaloğlu, Çanakkale’de Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram’ı ziyaret ederek, yaşanan bu tarihi bilgiler hakkında bilgiler verdi.
Puhaloğlu, ziyarette Galiçya cephesi şehitleri hakkında bilgiler vererek  “Tüm Türkiye’yi adım adım dolaşıyorum. Galiçya Türk şehitlerini anlatıyorum. Bu yolculuğa Artvin’de başladım. Şu anda Edirne’deyim. Şu ana kadar 81 şehir 400 ilçe dolaştım. Bunlardan bazılarından çok alaka görürken bazılarından hiç alaka görmedim. Bu arada da Çanakkale’de de samimiyet gördüm.  Fakat Galiçya Türk şehitlerini bilen yok. Bunlar 1916-1917 yıllarında Çanakkale savaşları bittikten sonra Enver Paşa’nın emriyle Galiçya’ya gönderilen 33 bin Türk askeri. Bunlar dil bilen, uzun boylu günümüz tabiriyle SAS ve SAT komandoları. O günkü adıyla Teşkilat-ı Mahsus askerleri. Enver Paşa bu kararı aldığı zaman yaveri Kazım Karabekir’in haberi yok. Alman Genel Kurmay Başkanlığı’ndan askerlerin oraya gittiğini öğreniyor. Bu şehrin adı Lviv, Rohatyn. Orada 6 tane şehitlikte 18 bin Türk şehit var. Bu şehitliklerin bir tanesi Hristiyan mezarlığının içinde. Orada da 4 bin şehit var. 25 Eylül’de trenlerle Edirne Uzunköprü’den Rohatyn, Lviv’e gitmişler. Şehit olmuşlar. Bu şehitliğin orada cami yok. Oraya cami, aşevi, misafirhane, hastane ve bir kültür merkezi yapılması lazım. Çoğu 57. Alay’ın 18. ve 19. Tümeni’nin askerleri. Galiçya Türk Şehitleri Atatürk Kültür Merkezi yapılması gerekiyor. Bunu da büyüklerimden bekliyorum” dedi.

Anzac’ lar Gibi Biz De Orada Tören Yapalım…
Gazeteci Puhaloğlu, Galiçya şehitleri için anma programı düzenlenmesi gerektiğini belirterek “Galiçya şehitleri çok önemli ve Türkiye’de onları yad etmek adına bir şeyler yapmak istiyorum. Mümkünse 25 Eylül’de program yapılsın. Camilerde Galiçya Şehitleri için Kuran-ı Kerim okutulsun. Her sene Anzac’ lar gibi oraya gidip şehitlerimizi ziyaret edelim” dedi.

Cuma Deren