Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Partisinin 1. Olağan Kongresine katılmak üzere geldiği Çanakkale’den seslendi. Ali Babacan, Kongrede yaptığı konuşmasında ekonomi başta olmak üzere Türkiye’nin siyasi ve idari tüm sorunlarına yönelik bir açıklama yaparak, sorunların farkında olduklarının mesajını verdi. Özellikle Ekonomi üzerinden vatandaşlara seslenen ve Çanakkale’nin altyapı ve otopark sorunu, Sosyal Konutlar meselesi başta olmak üzere bir çok sorununa da değinen Babacan sorunların çözümü için  ‘DEVA Hazır’ dedi.

İktidara gelen AK Parti ile Türkiye tarihinin en yıkıcı ekonomik krizlerinden biri  olan 2001 krizinin ardından, ekonomiden sorumlu devlet bakanı koltuğuna oturduğunda 35 yaşında olan Ali Babacan, 58. Hükümet'te Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.  2008’de dünyayı etkileyen ekonomik kriz sonrası 2009 yılında Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı oldu. 28 Ağustos 2015’e tarihine kadar Başbakan Yardımcılığı görevine devam eden Ali  Babacan, aynı zamanda 22.,23.,24. ve 26. Dönemlerde TBMM’de Ankara milletvekilliği görevinde bulundu. 13 yıl boyunca kesintisiz bakanlık yapan Ali Babacan, Partisinden ayrıldıktan sonra yeni bir hareket başlattı. Kendisine inananlarla farklı bir siyasi yol çizen  Babacan, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA)  Partisini kurdu. Kurulan yeni parti kısa sürede Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de teşkilatlandı.
 
Kısa sürede Çanakkale İl Teşkilatını oluşturan DEVA partisi dün ise kongreye gitti.  Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da  Partisinin Çanakkale 1. Olağan Kongresine katılmak üzere Çanakkale’ye geldi.  Salı akşamı Çanakkale’ye gelen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ilk olarak İl Başkanı Berkan Karaca ve il yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelerek istişarelerde bulundu. Babacan daha sonra gençlerle buluşarak bir sohbet toplantısı gerçekleştirdi.  DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan dün ise Çanakkale’de, İl Başkanı Berkan Karaca ve il yönetim kurulu üyeleriyle birlikte  Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen STK’lar ile Kahvaltı toplantısında Genel Başkan Babacan Partisinin Yol Haritası Hakkında bilgiler verdi.

Sivil Toplum Kuruluşu ile gerçekleştirilen toplantı sonrasında Çanakkale sokaklarına inen Aşli Babacan esnafları tek tek iş yerlerinde ziyaret etti. Demircioğlu Caddesinden turuna başlayan Babacan, esnafa hayırlı işler temennisinde bulunarak sohbet etti. Sokaklardaki vatandaşlar da karşılaştıkları Babacan ile görüşme fırsatı bulurken, ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmeler de yapıldı. Genel Başkan Ali Babacan, Esnaf ziyaretinin ardından DEVA Partisi Merkez İlçe ve İl Başkanlıklarının bulunduğu parti binasında açılış gerçekleştirdi. Burada da kendisine gönül veren partili ve vatandaşlarla bir araya gelen Babacan, partisinin çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
 
Yapılan İl Başkanlığı ve Merkez İlçe Başkanlığı binalarının açılmasının ardından, Babacan, Çanakkale  1. Olağan İl  Başkanlığının Kongresine katıldı.  Kolin otelde gerçekleştirilen Kongreye,   Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Göğüsgeren, CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural, İYİ Parti İl Başkanı Selahattin Yıldızlar, Gelecek Partisi İl Başkanı Hüseyin Yıldırım,  Hafta içi Kurucu İl Başkanı Berkan Karaca’nın bizzat ziyaret ederek davet ettiği siyasi  ve STK temsilcileri ve partililer katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından gündeme geçilen kongrede bir konuşma yapan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Konuşmasında Ekonomiye ağırlık verdi.   Esnafın sorunlarına değindiği konuşmasında Çanakkale’nin yenice ilçesini örenk gösteren Ali Babacan  “Tüm ülkemizde olduğu gibi işsizlik Çanakkale’nin de en öncelikli sorunlarından biri. Gençlerimiz iş bulamıyor. Gençlerimiz umutlarını yitiriyor. Mevcut yönetim, iş sahalarını geliştirebilecek politikalar üretmiyor. Çanakkale’nin özellikle tarım ve hayvancılık alanındaki potansiyeli, büyük bir iş imkanı sağlayabilecekken yanlış politikalar nedeniyle bundan faydalanmak mümkün olmuyor. Bırakın yeni istihdam alanlarını hali hazırda çiftçimiz bile geçinemiyor. Kura bağlı olarak yem, gübreye, mazota, ilaca devamlı zam yapılıyor ama Çanakkaleli üreticimiz ürünlerini satamıyor. Bir örnek vereyim. Yenice ilçemizin tarımda geçim kaynaklarından kapya biber, üreticileri hüsrana uğrattı. 2018-2019 yıllarında 2 lira olan kapya biber bu sezon 70 kuruşa satın alındı. Her şey pahalanıyor, masraflar, maliyetler artıyor ama üreticilerimiz ürettiklerini satamıyor. Yine Çanakkale’mizin meşhur domatesi, bu sene tarlalarda kaldı. Çünkü tarım ilaç maliyeti öyle yüksekti ki çiftçimiz bunu karşılayamadı. Tüm bunlar doğru ekonomi ve tarım politikalarıyla kolayca çözülecek sorunlar arkadaşlar. Ancak bunlar beceremiyorlar.  Biz deva partisi olarak, çiftçilerimizin gelirlerini öngörülebilir ve istikrarlı kılmayı hedefliyoruz.

Çanakkale Doğru Şehirleşme İle Hızlı İyileşecek
Çanakkale’nin Altyapı sorunlarının da farkında olduklarını belirten Babacan “ Tarım meslek liseleri açacağız. Bu liselerden mezun olan gençlere destekler sunacağız. Böylece mesleğin gençleştirilmesini, gençlerimizin tarımla zenginleşmesini, ülkemizin kaliteli tarım ürünlerine ulaşmasını sağlayacağız. Gençlerimizin, iş bulmak umuduyla başka yerlere göçmesine gerek kalmayacak. Bozcaada ve Eceabat bölgesinde yaygın olan üzüm bağlarına yönelik destek ve teşvikleri sağlayacağız. Üreticilerimizin mağdur olmaması için çalışacağız.   Çanakkale’deki 50 bin civarında öğrenci üniversiteye gelemeyince restoranlar, esnaf büyük bir kayba uğradı. İşletme sahiplerine destek ise sağlanmıyor. Çanakkale’de altyapı sorunları nedeniyle su baskınları da sık sık görülüyor. Bunların hepsi doğru şehirleşme, alt yapı politikaları ve imar kuralları ile hızla iyileştirilmeli. O yüzden biz deva partisi olarak afete duyarlı kentleşme ve planlama modelinden taviz vermeyeceğiz .

Çanakkale’nin öncelikli sorunlarından biri de deprem arkadaşlar. Sosyal konutlar’da 13 binaya riskli yapı raporu çıkmasına rağmen adım atılmıyor. Ne bekleniyor? Deprem olması mı bekleniyor? Depreme karşı hazırlık için merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin uyum içinde koordineli bir şekilde çalışması gerekir. Şehirleşme demişken, şehrimizin otopark sorununun da farkındayız. Buna bağlı olarak oluşan şehir içi trafiği de vatandaşlarımızı mağdur ediyor. Biz, doğru şehirleşme politikalarını hayata geçireceğiz. Her şehrin kendi kimliğine ve yapısına uygun olarak şehirleşmesini ve vatandaşlarımızın günlük hayatının kolaylaşmasını hedefleyeceğiz.

Çanakkale’nin de Tüm Türkiye Gibi Demokrasiye İhtiyacı Var
Hastanenin şehirden uzak olması da bir başka sorun. Çanakkaleli hemşerilerimizin sağlık hizmetine erişimi önündeki engelleri azaltmak için, kaldırmak için de çalışacağız. Değerli arkadaşlar, bunların derdi vatandaşın sorununu çözmek, hizmetlere kolay ulaşmasını sağlamak değil artık. Ne zaman inşaat yapılacak olsa ilk akıllarına gelen rant.  Güzel Çanakkalemiz, turizm gelirlerinden de yeterli payı alamıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili, tarihi Gelibolu Yarımadası, Troas Bölgesi, Troya, Assos, Babakale, Adatepe, Parion, Bozcaada, Gökçeada, Küçükkuyu, Saros, Kazdağları gibi tarihi ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Çanakkale’de turizmin gelişmesi için teşvik ve yatırımların yapılması gerekiyor.Bu çerçevede büyük bir yat limanının olmaması da ciddi bir eksikliğe sebep oluyor. Biz şehrimizin aynı zamanda yaşlı ve engelli dostu olmasına da özen göstereceğiz. Şehrimizin sokaklarının her yaştan insanın kolay yaşayabileceği bir niteliğe bürünmesi için, mahalle aralarında sosyalleşme alanlarının oluşturulması için çalışacağız. Çanakkale’nin de tüm Türkiye gibi demokrasiye ihtiyacı var. Atılıma ihtiyacı var. Çanakkale’nin DEVA’ya ihtiyacı var sevgili arkadaşlar! DEVA hazır! Soruyorum şimdi, Çanakkale hazır mı?

Cuma Deren-İsmail Şen