Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Millet Mektebindeki Başöğretmenlik ünvanının resmileştiği gün olan 24 Kasım her yıl ülkemizde Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Ancak bu yıl yaşanan Koronavirüs pandemisi dolayısı ile etkinlikler gerçekleştirilmezken, sadece çelenk koyma programı gerçekleştirildi.

Şanlı tarihi zaferlerle dolu ve özellikle son yıllarda savaştan savaşa koşan ve eğitimde geri kalan Türk Milletinin Kurtuluş savaşını kazandıktan sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı ilk reformlardan bir tanesi de harf devrimi olmuştu. Ayrıca eğitim alanında atılan adımları da büyük bir özveri ile takip eden Atatürk, yeri geldiğinde okulda öğrencilere harf öğretmişti. Bu kapsamda  Bakanlar Kurulu, 1928'de yaptığı toplantıda Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e "Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği" ünvanını vermişti. Bu unvan, 24 Kasım'da Millet Mektepleri Talimatnamesi'nin yayımlanması ile resmileşmişti. Dünyada her yıl 5 Kasım’da gerçekleştirilen Öğretmenler Günü, ülkemizde Ulu Önderin Başöğretmenlik ünvanının resmiyet kazandığı 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor.

Her yıl çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilen Öğretmenler Günü, Bu yıl Koronavirüs Pandemisi dolayısı ile etkinlikler gerçekleştirilmezken, Cumhuriyet Meydanında Çelenk koyma programı gerçekleştirildi. Meydanda gerçekleştirilen programa Vali İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, ÇOMÜ Rektörü Sedat Murat, Öğretmenler ve vatandaşlar katıldı. Atatürk büstüne çelenk bırakılması ile başlayan programda Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasının ardından Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, günün anlamını belirten bir konuşma yaptı. Konuşmasında öğretmenlik mesleğinin önemine değinen İl Müdürü Ferhat Yılmaz “Büyük Önder Atatürk’ün, millet olarak çağdaşlaşma mücadelemizin   Baş Öğretmen ünvanı ile taçlandırıldığı gün bizlere, eğitimin ne kadar elzem olduğunu göstermiştir.  Eğitim, toplumsal aydınlanma  ve çağdaş dünyaya ulaşmanın temel aracı, öğretmenler ise bu zorlu sürecine n önemli unsurlarıdır.  Öğretmenlik sadece bir meslek değil, bir misyondur.  Öğretmenlik, dört duvar arasında bilgi vermek ve odasında  bir insanı geliştirme, dolayısı ile toplumu yönlendirme  hareketidir.  Öğretmenlerimiz anne ve babalarımız kadar değerli, onlar kadar azizdir.  Biz, bize bir harf öğretene kırık yıl kölesi oluruz gibi bir kültüre sahibiz.  Öğretmenlerimiz emekli olsa bile yetiştirdiği öğrenciler, ülkeye ve topluma hizmet vermeye devam edecek. Bizler de bir zamanlar toprağa ektiğimiz tohumların ulu bir ağaç oluşunu keyifle izleyeceğiz” dedi.  

İl Müdürü Ferhat Yılmaz’ın konuşmasının ardından  günün anlamına binaen öğrenci tarafından şiir okundu. Şiir okunmasının ardından ise mesleğe yeni giren öğretmenlerin yemin etmesinin ardından tören sona erdi.

Öğretmenler Zor Zamanda Vatandaşın Yanında Oldu
Koronavirüs Pandemisi  döneminde öğretmenlerin yaptığı çalışmalara da değinen İl Müdürü Yılmaz “Bakanlığımız, içinde bulunduğumuz pandami sürecinden bu yana  öğretmenlerimizin desteği ile uzaktan eğitim sürecini en iyi şekilde yöneterek, dünyaya örnek olacak bir çalışmaya imza attık.  Öğretmenlerimiz, Sosyal Vefa Destek Grupları birimlerinde çalışarak, eğitimin sadece ders vermek olmadığını,  zor zamanlarda ihtiyaç duyan vatandaşlarımızı süreç boyunca  destek olarak birlik ve beraberliğimizi bütün dünyaya göstermişlerdir.  Meslek Liselerimizin öğretmenleri ve öğrencileri el ele vererek  toplum sağlığı için gerekli malzemeleri üretip, zor zamanda verilen mücadeleye  ciddi anlamda destek olmuşlardır.  Daha güçlü ve daha muvaffak bir ülke için geleceğimizi emanet edeceğimiz nesillerimizin 2023 hedeflerimiz ve 2053 ufkunda, milli değerlerimize bağlı, tarihi değerlerini bilen, geçmiş ve gelecek arasında köprü kurarak ülkümüzü yansıtan üretimler gerçekleştirerek  medeniyet tasavvurumuzu  gerçekleştireceğimize yürekten inanıyorum.  Gayesi vatan olup kendini bu mesleğe adaya n değerli meslektaşlarım,  bizlerden  gelecek nesilleri oluşturacak yavrularımızı  geleceğe hazırlamakla Milli birlik ve beraberliğimizi  teminatı  geleceğin teminatlarını büyük bir özveri ile yetiştirmektesiniz.  Hepinize verdiğiniz emekten dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Vali Aktaş, Öğretmenler Günü Dolayısı İle Bir Mesaj Yayınladı
Vali İlhami Aktaş’da 24 Kasım Öğretmenler günü dolayısı ile bir mesaj yayınladı. Vali Aktaş Mesajında Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Başöğretmenlik’ unvanının verildiği 24 Kasım’da öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz.  Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk; ‘Yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin becerinizin ve fedakârlığınızın derecesiyle orantılı olacaktır. Cumhuriyet: fikren, ilmen, fennen,  bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli muhafızlar ister. Yeni nesli, bu özellik ve yetenekte yetiştirmek sizin elinizdedir’ diyerek öğretmenlerin görev ve sorumluluğunun önemine işaret etmiştir.   Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş uygarlık hedefleri doğrultusunda kararlı adımlarla ilerleyerek güçlü devletler arasındaki yerini almasında, çocuklarımızın ve gençlerimizin çağdaş, demokratik, ulusal değerlerimize bağlı yetiştirilmesinde, dolayısıyla ülkemizin geleceğinin şekillenmesinde sevgili öğretmenlerimizin katkısı çok önemlidir.  Bu duygu ve düşüncelerle, başta Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere görevi başında şehit olan tüm öğretmenlerimizi şükran ve minnetle yâd ediyor, ülkemizin her köşesinde büyük bir özveriyle görevlerini ifa eden sevgili öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutluyorum” İfadelerine yer verdi.
 
Şerife Erdem