Koronavirüs vakalarının önüne geçilmesi amacı ile alınan tedbirler kapsamında bir çok mekanın tamamen kapatılmasına izin verilirken Berberlerin ise belli saatlerde açık olması, esnafı sevindirirken, Kuaförler Başkanı Ayhan Engin, Kuaförlerin kapanmamasının sebebinin esnafın kurallara harfiyen uyduğunun göstergesi olduğunu ve alınan önlemlerle Berberlerde bulaş riskinin az olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklama doğrultusunda İç İşleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine gönderilen genelge kapsamında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha kurulu tarafından alınan kararlarla Çanakkale’de kapanacak ve belli aralıklarla açık olacak mekanlar da belirlendi.  Saat 10:00-20:00 arasında açık olacak olan mekanlardan birisi de Berberler ve Kuaförler olacak.  1 Haziran sonrası yoğun önlemler altında işlerini yürüten kuaförler, riski en aza indirirken dükkanlarının kapanmaması da sevince neden oldu.

Alınan yeni Koronavirüs tedbirleri hakkında bilgiler veren Çanakkale Berber ve Kuaförler Odası Başkanı Ayhan Engin   “Son tedbirlerle ilgili önemli bir çıkarım yaptım. Komple kapatma kararı alınmamasının en önemli etkenlerinden birinin berber, kuaför ve güzellik salonlarında riskin minimum seyretmesi olduğunu düşünüyorum. Kuaförlerimiz kapanmadığına göre bu meslek grubunda bulaş riski az. Kapatılmamış olmak bizim için önemli. Kuaförlerimiz kapanmadığına göre bu meslek grubunda bulaş riski az. Bu çok önemli ve sevindirici. Oda başkanı olarak ziyaretlerimizde meslek grubumuza sık sık salgınla ilgili tedbirleri hatırlatıyoruz. Bunlar sosyal mesafe, hijyen ve maske. Gözlemlediğimiz kadarıyla kurallara uyuluyor, toplum gittikçe daha da bilinçleniyor, ama daha da hassas davranmak lazım. Özellikle tek kullanımlık malzemelerle çalışmak önemli” dedi. 

Saat Düzenlemeleri Bizi Etkilemedi
Yapılan yasaklar sonrası açık olacak mekanlar için saat da verildi. 10:00-20:00 arsı açık olacak mekanların arasında yer alan berberlerin saat düzenlenmesi ile ilgili bir sorun yaşamadığını da belirten Ayhan Engin “Çalışma saatleri olarak da saat 09:00’da açılıyorduk, 10:00’da açılacağız. Bayan kuaförler de özel zamanlar hariç akşam 19:00’da kapatıyordu.  12 saat açıktık ve 3-7 saat durmadan çalışıyorduk, şimdi Korona’dan sonra 5-6 saat çalışıp, diğer zamanlarda müşterinin gelmesini bekleyeceğiz.  Bu durumda sabah 10:00- akşam 20:00 arası düzenleme bizi etkilemedi diyebiliriz” şeklinde konuştu.     
 
İşlerimizde Düşüş Yaşandı

Türm sektörleri derinden etkileyen Koronavirüsünden en çok etkilenen sektörlerden birisi de berberler oldu. Artık evlerinde tıraş olan vatandaşlar  berberlerin yolunu unuturken, bu süreçte gelirlerin düştüğünü de belirten Başkan Ayhan Engin  “Bütün kesimlerde olduğu gibi bizde de ekonomik anlamda bir etkilenme durumu oldu. Bizim işlerimiz yüzde 33 oranında düştü. Virüsün en kısa zamanda bitmesi, sağlıklı ve mutlu günlere kavuşmamızı diliyorum” dedi.