Mart Ayından bu yana mücadele ettiğimiz Koronavirüs Pandemisinde zarar gören sektörlerden birisi de ulaşım oldu. Geçen süre içerisinde yapılan şehirlere giriş çıkış yasakları, yolcu sayısında azalma, HES Kodu gibi bir çok uygulama ile sıkıntılar yaşayan Ulaşım Sektörünü bir de Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi ile vuruldu. Yolcu sayısı iyice düşen ulaşım sektöründe seferler yarıya indirilirken uluşan mağduriyetin giderilmesi için Özellikle KDV vergilerinde devletten destek bekleniyor.
Şubat ayında Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan Koronavirüsü, etkisini sürdürüyor. Ülkemizde de Mart ayından bu yana virüsle ile girilen çetin mücadelede bir çok tedbir alınırken, bu süreçte bir çok sektör de zarar gördü. Turizm ve Ticaretten sonra süreçten en çok zarar eden sektör seyahat ve ulaşım sektörü oldu.  Gelinen süreçte bir çok firma şehirlerarası seferlerini yarıya indirilirken, boşta kalan otobüsler ise otoparka çekildi.  Şehirler arasında getirilen kısıtlama, yolcu kapasitesinin düşürülmesi gibi bir çok faktöre Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi de eklenince, şehirlerarası seyahat  otobüslerinde seferler yarıya indirildi. Çanakkale’ nin yolcu taşımacılığında tek markası olan Truva Turizm de yeni normalleşme sürecinde seferlerine başlamış ancak Coronavirüs tedbirleri ile yolcu taşımanın maliyetlerinin ciddi derecede arttırdığından dolayı Truva Turzim’ de diğer seyahat firmaları gibi sıkıntı çekmeye başladı.  Truva Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Kılıç şehirlerarası yolcu taşımacılığında çok ciddi sıkıntıların yaşanmaya başlandığını ifade ederek, sektördeki sorunlar hakkında yaptığı değerlendirmede  “ Coronavirüs salgını sürecinde Şehirlerarası yolcu taşımacılığı sektörü ciddi derecede olumsuz etkilendi. İçişleri ve Sağlık bakanlığının genelgeleri doğrultusunda şehirlerarası yolcu taşımacılığı yaptığımız için otobüslerimiz %50 kapasite ile çalışıyor. Özellikle son dönemde şehirlerarası otobüsler ile ilgili çıkan haberler ve Coronavirüs vaka sayılarının çok artması nedeni ile de yolcu taşıma sayılarımız daha da düştü. Şuanda Pandemi dolayısı ile ciddi anlamda yolcu kaybımız var. Kış aylarından örnek vermek gerekirse kış aylarında %70 olan yolcu taşıma oranımız % 20’lere düştü. Bu durumda biz dahil tüm şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan şirketleri mağdur ediyor” dedi.

 Devletimizden Beklentilerimiz Var
Sektörde özellikle kış aylarında yaşanacak olan sıkıntılara da değinen Turgay Kılıç, devletten destek beklediklerini, özellikle KDV’lerde yapılacak indirimlerde ulaşım sektörünün işini kolaylaştıracağını belirterek  “Pandemi sürecinde Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan şirketler olarak devletimizden beklentilerimiz var. Pandemi süreç ile sınırlı olmak üzere devletimizden sektöre özel destekler bekliyoruz. Özellikle KDV indirimleri, vergi indirimleri, destek kredileri olabilir. Devletimizden sektörümüze destek bekliyoruz destek olmazsa sektörün kış aylarında ayakta durması çok zor. Devletimiz bu durumu görecek ve bu sektöre destek olacağına inanıyoruz.” dedi.

Seferler Yarıya Düşürüldü
Öğrencilerin uzaktan eğitime geçmesi ile en çok zarar gören sektörlerden birisinin de ulaşım olduğunu belirten ve öğrencilerin yokluğunda günde yapılan 20 seferin 10’a düşürüldüğünü de belirten Kılıç  “ ÇOMÜ öğrencilerin 2020 yılı sonuna kadar Çanakkale’ ye gelmeyecek olması hatta bu süre belki de 2021 yılını da kapsayacak hem yolcu taşımacılığı açısından bizim ve tüm Çanakkaleli esnafı çok olumsuz etkilemiş durumda. Taşıdığımız yolcuların bir çoğu öğrencilerden oluşuyordu. Üniversitede eğitimin uzaktan yapılıyor olması Truva turizm olarak bizi çok etkiliyor. Tüm bu durum şehirlerarası yolcu taşıma şirketimizi olumsuz etkilediğinden dolayı da bizde ek tedbirler aldık. Özellikle sefer sayılarımızı düşürdük. Mesela İstanbul’ a günde 20 sefer yapıyorsak bu sefer sayısını 10 sefere düşürdük hatta İstanbul’ a sefer sayımızı 5 sefere düşürmeyi planlıyoruz. Yoksa bu tedbirleri almaşsak kış aylarını geçirmemiz zor olacak. Bizlerde istihdam sağlamaya devam etmek, işimizi yapmaya devam etmek için Pandemi sürecinde çok büyük mücadele veriyoruz” dedi.
 
Cuma Deren