Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, pandeminin başından beri uyarıyordu. Çanakkaleliler onca uyarıya aldırış etmedi, vaka sayıları günden güne arttı. Aynı durum Türkiye Genelinde de yaşanınca yasaklar bir anda geri geldi.
 
Maske, Mesafe, Hijyen ile bulaş riskini ortadan kaldıran önlemler elimizde iken bir çoğumuz vurdumduymaz davrandık. Hayat normal sürecinde seyrediyormuş gibi yaşadık  adeta hep birlikte yasakları böylece getirdik.
 
………………………………………………………………….
 
NORMALLEŞME 5 AY 17 GÜNDE BİTTİ
…………………………………………………………………
 
Türkiye geçen 1 Haziran’da  kontrollü yaşama yani yeni normale geçip yaz aylarını da böyle tamamladı. Pandemiye önlem tedbirleri aksatan Türkiye 5 ay 17 gün sonra yeniden sıkı tedbirlerin içine girdi.
 Dünyayı da etkisi altına alan Covid-19 salgınının Türkiye’de olumsuz etkilerinin başladığı tarihten bu yana Çanakkale’den ülke geneline alınabilecek tedbirleri katıldığı televizyon programlarında canlı canlı aktaran, bununla yetinmeyip kişisel sosyal medya hesabından da kamuoyunu sürekli bilgilendiren bir isim, ÇOMÜ’lü Prof. Dr. Alper Şener, vaka sayılarının artışına dikkat çekip hep uyarmıştı.
 
Pandemi ile mücadelerde mesai arkadaşları ile birlikte adeta Korona savaşçısı olarak ismi anılan Prof. Dr. Şener, Aralık ve Ocak ayının, salgının başından bu yana gözlenen vakalardan daha da artışın yaşanacağı zaman olarak göstermişti. Şener’in önemine dikkat çektiği süreç jet hızıyla ilerledi. Aralık gelmeden Kasım’ın ortasında yasaklar bir bir geri geldi.
 
Çanakkale Kamuoyunda ÇOMÜ’lü Prof. Dr. Şener’in tüm çağrılarına kulak verilmemesi karşısında geri gelen yasakları bir çok vatandaş şöyle değerlendirdi: “BUYRUN ŞİMDİ HEPİMİZE YASAK”
 
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener,  geri gelen yasaklara dikkat çekerken bir müjdeli haberi de aktarmayı unutmadı. Şener, son paylaşımında “Çok ciddi iyi haber”  başlığı açıp,  enfeksiyon sonrası antikor yanıtı 6 aydan uzun süre sabir kalıyor. Aşı da  ve İmmunoloji konusunda uzman bir ekipten gelen en kapsamlı çalışma… sonuç çok iyi vurgusu yaptı.
 
Yasakların Etkisi 7 Gün  Sonra …
 
Prof. Dr. Şener Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düzenlediği kabine toplantı sonrası yaptığı açıklamada belirttiği yasakları tekrarladı.   Şener, Koronavirüs önlemleri diyerek, tedbirleri şöyle paylaştı  “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada; Hafta sonları, tedarik ve üretim ı zincirleri aksamayacak şekilde, 10:00 ile 20:00 saatleri dışında sokağa ı çıkma sınırlaması uygulanacağını, Ara tatilde olan okullardaki I eğitim-öğretimin yıl sonuna kadar online olarak sürdürüleceğini, Halen 65 yaş üstü için uygulanan belirli saatlerde sokağa çıkma uygulamasının, çalışanlar hariç      olmak üzere, 20 yaş altına da teşmil edileceğini, Alışveriş merkezleri, marketler, restoranlar, berber ve kuaförler , gibi işletmelerin çalışma sürelerinin saat 10.00 ile 20.00 arası olarak sınırlanacağını, Sinemaların, sektörün talebine de uygun şekilde, yıl sonuna kadar kapalı kalacağını, Restoran ve kafelerde sadece paket servis uygulamasına geçileceğini, Tüm spor müsabakalarının seyircisiz oynanmaya devam edeceğini, Şehirlerimizin ana cadde ve meydanlarındaki sigara içme yasağının süreceğini, Kamu ve özel sektör işyerlerindeki esnek mesai düzenine ve mesai saatlerinin yoğunluk oluşturmayacak şekilde belirlenmesi uygulamasına hassasiyet gösterileceğini belirtti”
 
Prof. Dr. Alper Şener, yeni Koronavirüs önlemlerini özetleyen anlatımı ardından “Etkisini 7 günde göreceğiz” vurgusu yaptı.
 
Alper Hoca’dan Manidar Öneriler
 
Sosyal medya hesbından Covid-19 günlükleri başlığı ile dikkat çeken paylaşımlarda bulunan Prof. Dr. Şener dün çok manidar bir çıkışa imza attı. Önerisi hem gülümsetti hem de düşündürdü. İşte o öneri “1.Devletin ayağına getirdiği ilacı yan etki yapabilir diye almayıp, yoğun bakıma alınanlara SGK hastane ücreti ödememeli- ilaç uyumu belki düzelir. 2.Karantinaya uymayıp gezenler tesbit edildiğinde, iyileştikten sonra pandemi hastanelerinde zorunlu toplum hizmetine alınmalı- bağışık oldukları için riskleri olmadığı gibi, iş gücüne bir faydaları olacaktır,  aşı turlarına da hazırlıklı olun!”
 
Cuma Deren