Hakkari’ye bağlı Derecik İlçesinde öğrenim gören öğrencilere yönelik, Derecik Kaymakamlığı ve Derecik Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen gezi kapsamında Çanakkale’ye gelen öğrenciler, Çanakkale destanının yazıldığı Gelibolu yarımadasında bulunan şehitlikleri ziyaret ederek ecdadını yad ettiler.

Birinci dünya savaşında Balkanlardan Ortadoğu’ya kadar bir çok ülkeden gelerek, Çanakkale’de vatanı savunan Mehmetçik, Gelibolu Yarımadasında göğsünü siper ederek  bir destan yazmıştı. Anadolu’nun her ilinde şehidin bulunduğu Çanakkale’deki şehitliklere ise ziyaretler sürüyor. Öğrencilere, vatan sevgisi ve vatan savunmasının yanı sıra, ecdadın  destan yazdığı Çanakkale’de, Çanakkale ruhunu aşılamak amacı ile bir çok il ve ilçelerden Çanakkale’ye düzenlenen gezilerle gelen öğrenciler, ecdadın vatan sevgisine şehit oluyor.  Bu kapsamda Hakkari İline bağlı Derecik İlçe Kaymakamlığı ve Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü, öğrencilere yönelik bir gezi programı düzenlendi.  İstanbul ve Çanakkale rotalarının yer aldığı gezide, öğrenciler ilk olarak İstanbul’u ziyaret ettiler. Galata Kulesi başta olmak üzere İstanbul’da bir çok tarihi yeri ziyaret eden öğrenciler, hem gezdi hem de öğrendi.

Çanakkale Ruhuna Yakından Şahit Oldular
İstanbul’dan sonra öğrencilerin rotası Çanakkale oldu. Çanakkale gezisinde ilk olarak merkezde bulunan Aynalı Çarşı ve Kordon boyunda bulunan Troya Atı başta olmak üzere, Çanakkale’nin simgesi olan tarihi yerleri ziyaret ettiler.  Öğrenciler daha sonra rehberler eşliğinde Çanakkale savaşlarının yaşandığı, Gelibolu Yarımadasındaki şehitlikleri ziyaret ettiler.  Öğrenciler, tarihi yarımada ziyaretinde sırasıyla Kilitbahir Kalesi, Birinci Dünya Savaşında Muharebelerin yoğun yaşandığı,  tabyalar,  Seyit Onbaşı Anıtı, Şehitler Abidesi, Çanakkale Destanı Simülasyon Merkezi ve  Conkbayrı başta olmak üzere tarihi alanları ziyaret ettiler.

Öğrenciler Duygusal Anlar Yaşadı
Türkiye Cumhuriyet’inin ön sözünün yazıldığı Çanakkale’de, Çanakkale destanını yazan Mehmetçik’in hikayelerinin de anlatıldığı gezide, özellikle şehitlik ziyaretlerinde öğrenciler duygu dulu anlar yaşadılar.
 
Cuma Deren