14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesi girişinde stant kurularak halk bilgilendirildi. Stanttaki faaliyetlere, hastane yöneticileri ve Endokrinoloji Uzmanı Dr. Emre Sedar Saygılı da katılarak destek verdiler.
 
Konuyla alakalı Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesi’nden yapılan bilgilendirmede, “Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından 2019 yılında 20-79 yaş aralığında hesaplanan dünyadaki toplam diyabetli sayısının 463 milyon olarak bildirildi. Ülkemizde de diyabet yaygınlığı 13.7 olarak hesaplanmıştır  ve hızla yükselmeye devam etmektedir. Diyabetin tedavisinde hastanın ve yakınlarının diyabet eğitimi alması, düzenli Hekim kontrolüne gitmesi diyetisyen rehberliğinde sağlıklı beslenme ve egzersiz programı uygulaması, evde düzenli kan şekeri takibi yapması gereklidir.

Diyabet Günü teması olarak bu yıl diyabet tedavisinde hemşirenin rolü ve etkisine dikkat çekmek, diyabet eğitiminin önemini vurgulamak adına ‘Diyabet ve Hemşire: Diyabet Hemşiresi Fark Yaratır’ seçilmiştir” ifadelerine yer verildi.
 
Endokrinoloji Uzmanı Dr. Emre Sedar Saygılı de ‘Diyabet Günü’ ile ilgili yaptığı açıklamada;
"Diyabetli bireylerin diyabetini yönetebilmesi, diyabet öz bakım bilgi ve becerilerini kazanması böylece diyabetin sebep olabileceği acil ve ileri dönem sağlık sorunlarından korunması amacıyla   düzenli olarak diyabet eğitimi alması sağlık yanında ekonomik faydalar da sağlayacaktır. Diyabet hemşiresi diyabetli bireylerle en sık iletişim kuran ve onların hayatına en çok dokunan sağlık profesyonelidir. Diyabetli bireylerin ve yakınlarının diyabet hemşiresinin eğitimine bakımına ve desteğine ihtiyaçları vardır” dedi.
 
Bu yıl Covid-19 tedbirlerinden dolayı etkinliklerin sınırlı olduğunu ifade eden Başhekim Op. Dr. Ufuk Tali ise “Diyabetle yaşam konusunda Diyabet Eğitim Polikliniğimizde her zaman halkımızı bilgilendirmeye devam ediyoruz. Tedbirlerden dolayı Mart ayından bu yana diyabet okulumuza ara verdik fakat diyabet eğitim polikliniğimize gelerek, sosyal medya hesaplarından ulaşarak ve Hastanemizi arayarak 2440 nolu dahili hattan da görüşme yapabilirsiniz” açıklamasında bulundu.


Kaynak: Haber Merkezi