AK Parti İl Başkanı Naim Makas Gündeme dair yaptığı basın toplantısında Sosyal Konutlarda yaşanan krize ve meydana gelen polemiklere değindi. Başkan Gökhan’ın süreçte ifade ettiği  ‘Bu benim problemim ben çözeceğim bu sorunu.  Ben buraya TOKİ’yi sokmam’  sözlerini hatırlatan İl Başkanı Naim Makas  “ Kusura bakmayın başkanım  O zaman çözeceksiniz bu işi” dedi.
 
AK Parti İl Başkanı Naima Makas Partisinin kongre süreci ve gündeme ilişki konulara açıklık getirmek amacı ile Parti İl Binasında bir basın toplantısı düzenledi.  Belediye Meclisi üyeleri ve İl Yönetiminin de hazır bulunduğu Basın toplantısında  Konuşmasına,  Kongre Süreci ve üye katılımları ile başlayan AK Parti İl Başkanı Naim Makas “Mart ayında 7. Olağan Kongre sürecimize başlamıştık, Kongrelerimize pandemi haline gelen Koronavirüs nedeni ile ara vermiştik.  Yaz sürecinin başında tekrar başlattığımız kongre süreçlerimizde  İlçe ana kademe kongrelerimizde sona geldik.  Üyelerimizle beraber günden güne heyecanımızı arttırarak düğünümüze devam ediyoruz.  Şimdi sıra İl Başkanlığımızın Kongresine geldi. Genel Merkezimiz Teşkilatlar Başkanlığı  ile Kongrelerimizin yol haritasında çalışmalarımızı hız kesmeden başladık ve Genel Merkezimizle istişarelerde  arkadaşlarımızla beraber çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Bizim bu süreçte ‘Her Üye bir Fidandır’ anlayışı ve Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat talimatları ile  bir üye kampanyası başlatmak istedik.  Üye kampanyasında hedeflediğimiz rakamları geçtik bile.  Bu kampanyamızın son düzlüğünde esasen rekor sayılabilecek  düzeyde, bundan bir  hafta içerisinde  yaptığımız 9 bin yeni üye ile  heyecanımıza yeni bir ivme kazandırdık” dedi.

Sorumlu Yönetici Sorunları Çözmeli
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın ‘Biz Elimizden geleni yaptık’ sözlerini hatırlatarak, Sosyal Konutlarda yaşanan duruma da değinen Başkan Makas “ Deprem kuşağında bulunan şehrimizde her depremde, depremi hisseden vatandaşlarımız ve bizler kentimizdeki yapısal sorunları  ve bu sorunların bizim içimize yansıttığı o  manevi duyguyu, hissiyatlarımızı paylaşıyoruz.  Bundan dolayı biz e üzerimize düşen sorumlulukları bir kez daha hatırlıyoruz, hatırlatıyoruz ve hatırlamak zorundayız. Çünkü  burada asıl olan kişilerin can ve mal güvenliği.  Kasım Ayı Belediye Meclis toplantısında Grup Başkan Vekilimiz Esra Hanım, hafızamıza kazınan ve gözümüzün önünde geçen deprem süreci hassasiyetini dile getirerek, Belediye Başkanına bir takım sorular yönelterek hatırlatmalarda bulundu.  Bu hatırlatmalar neticesinde her seferinde topu taca atmaktan kaçınmayan Merkez İlçe Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, bir kez daha büyük bir gafa imza attı. Öncelikle ‘Biz elimizden geleni yaptık’ ifadesini kendisinden duyduk.  Belki de ellerinden gelen budur bilemiyoruz.  Biz yerel yönetimin kendilerine verdiği bu sorunun çözmesini beklerken ‘Biz elimizden geleni yaptık’ söylemini anlamsız buluyoruz. Sorumluluk sahibi olan yöneticiler, sorunları çözmekle mükelleftir.  Bizler de bunları hatırlatmakla mükellefiz” dedi.

Siz Bilmeyeceksiniz de Kim Bilecek?
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın  TOKİ ile ilgili açıklamalarına da değinen AK Parti İl Başkanı Naim Makas “ Belediye Başkanının Kasım Ayı Meclisindeki konuşmasında ‘Ben oraya TOKİ’yi sokmadım’  sözleri, bize 7 yıllık bu serüveni bir kez daha hatırlattı.  Dönüp baktığımızda biz bu ifadenin altında çok büyük tutarsızlık görüyoruz.  Çünkü 7 Yıl önce Gökhan,  ülkemizin çok kıymetli bir kuruluşu olan, adeta  bir ‘çete’ gibi görerek  ‘Ben TOKİ’yi buraya sokmam’  gibi kuvvetli söylemlerini n yerini bugün ‘gelsin TOKİ burayı yapsın’ söylemleri almıştır.  Biz Başkanın bu sözlerindeki tezatlığı ve anlam karmaşasını anlamakta güçlük çekiyoruz.  Hemşehrilerimizin idraki ile alay mı ediliyor?  Başkanın bu söyleminin ardında ne var biz de anlamakta güçlük çekiyoruz.  Başkan meclis konuşmasında ‘Ankara’dan TOKİ mi gelir? Başkası mı gelir? Bilemiyorum’ diyerek alay  eder bir üslupla  ifade ediyor oluşu da ayrı bir fecaat bize göre.  Sayın Başkanım Siz Bilmeyeceksiniz de kim bilecek? Sadece TOKİ değil, Yeni Kordonda da biz aynı problemi yaşadık. Biliyorsunuz orada bir koku vardı ekipler geldi tespit edemedi. Yine ‘biz bilmiyoruz’ dendi. Başkanım Siz ne zaman bileceksiniz diye biz bekliyoruz. Siz Bilemiyorsanız belki İl Başkanınız bilir.  Ama artı biri bu problemleri bilsin.  Ama Belediye Başkanı, ama Belediye Başkanına Başkanlık eden  yerel politikalardan da sorumlu olan İl Başkanı.  Artık birisi bu problemleri bilsin” dedi.

‘Bilmem’ Söylemlerini Yerel Yönetime Yakıştıramıyoruz
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın ‘Bilmiyorum’ söylemlerine de değinen AK Parti İl Başkanı Naim Makas “ bir diğer ifadesi ise ‘vatandaş kusura bakmayacak’  diyor. Biz soruyoruz 7 yılda iki defa başkan seçildiniz.  Hadi ilkinde kentimizin sorunları için görevlendirildiniz,  siz tabi ki sadece size oy verenlerin başkanı değilsiniz. Size hepimizin başkanızınız.  Biz size oy verenlerin sorunlarını çözmekle mükellef olduğunuzu hatırlatıyoruz. Ancak  bu sorunların artık bitmesi lazım.  Sorunlarımızın farkına varmamız lazım.  ‘Ben onu bilmem,  TOKİ mi gelir bilmem, nasıl çözülür bilmem’ söylemlerini yerel yönetime yakıştıramıyoruz. Belediyeler, sorunları ifade eden değil, sorunların çözümlerini ifade eden kurumlardır. Çünkü biz yöneticiler sorunları dile getirmekle mükellefiz,  sorunları çözmekle mükellef olanlar da sorunların çözümlerini gerçekleştirmeli” dedi.

‘Benim Sorunum’ Dediyseniz O zaman Çözeceksiniz Bu işi
AK Parti İl Başkanı Makas “Gündemimize sokulan bu meselenin gerçekte böyle olmadığı, gerçeği yansıtmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Kimse birbirini kandırmayacak. Oradaki meselenin riskli alan yöntemi ile çözülmesi gibi bir yöntem kesinlikle yoktur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yazısında bu vardır. Oradaki mesele Riskli yapıların yenilenme meselesidir.  Riskli binalar nasıl yapılır? Riskli yapıların ilan edilmesi ile dönüştürülür. Ben de  İnşaat Mühendisiyim ve bildiğim için söylüyorum. Riskli yapıları tespit edersiniz ve dönüşümünü sağlarsınız.  Bizler Riskli alan ilan edilmedi diye çözümsüzlüğü dile getirilen bir konu olarak görmüyoruz orayı.  Bu alan Riskli alan ilan edilme sürecinde ifade ettikleri gibi, 13 yapının riskli alan olduğu tespit edilmiş ve riskli yapı tespiti yapılmayan  mevcut binalar var.  Kalan binaların da risk analizlerini yaptırırsınız , hangileri riskli hangileri değil diye belirler yaparsınız.  Sizin sözünüz değil mi? ‘Bu benim problemim ben çözeceğim bu sorunu.  Ben buraya TOKİ’yi sokmam’  diyorsunuz. Kusura bakmayın başkanım  O zaman çözeceksiniz bu işi. Vatandaşın can ve mal güvenliği söz konusu o yüzden bu meseleden kaçmayacağız” dedi.

Bir Depremde Buralar Yıkılsa Kim Verecek Bunun Hesabını
Riskli Yapıların bir an önce dönüştürülmesi gerektiğini belirten İl Başkanı Naim Makas “Bu süreçte riskli olduğu tespit edilen 13 tane yapı şu an hala orada duruyor.  Tespit edilen riskli yapılan dönüştürülmeli.  Çünkü can güvenliği teşkil eder.  Allah göstermesin güçlü bir deprem olsa, oradaki yapılarımız zarar girse ve vatandaşlarımız zarar görse kim ödeyecek bunun hesabını. Dolayısı ile hem yasal olarak hem de sosyal sorumluluk açısından  riskli yapı tespit edilmiş yapıların derhal dönüştürülmesi lazım.  Şu kadar süredir, şu sebepten bekliyoruz demenin bir manası yok. Riskli yapı beklemez.  Burada biz yasayı biliyoruz,  süreci biliyoruz,  vatandaşlarımız biliyor ama sürekli topu taca atma  çabaları var” dedi.

Başkanına İl Başkanı da Katıldı
CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural’ın  geçtiğimiz gün yaptığı basın açıklamasında yaptığı söylemlere de değinen AK Parti İl Başkanı Naim Makas “Bizleri siyasi rant ile suçlayan Ural, İl Başkanı olduğu partisinin  yerel yönetim politikası ışığında, Belediye Başkanını görevini yapmasını sağlamak yerine, bunu görmezden gelerek asıl popülist söylemlerinin  adeta kendisine ait olduğunu ispatlarcasına takındığı  tavırları neyin içi dolu, neyin içi boş olduğunu adeta gözler önüne serdi.  İl Başkanının Grup Başkan Vekilimiz Esra Hanımı provokatörlükle itham ederek , demagojinin temelini hazırlayan bu ifadeyi  nezaket kuralının ‘Biz ne isek oyuz’  çeşididir.  Bunu önceden sadece Belediye Başkanımız yapardı. Şimdi bu kervana bir de İl Başkanı eklendi.  Biz bu nezaketsiz dilin hakim olduğu bir Belediye Meclisi istemiyoruz.  Barışın kenti dedikleri Çanakkale’ye yakışan bir Belediye Meclisi istiyoruz” dedi.
 
Şerife Erdem