Çanakkale Belediyesi Kasım Ayı 3. Birleşimin 1. Oturumu önceki gün gerçekleştirildi. Çanakkale Belediye Meclisinden yeni belediye binasının bitirilmesi ile ilgili 70 Milyon TL’ye kadar Çanakkale Belediyesine borçlanma yetkisi verilmesi maddesinin görüşülmesi sırasında söz alan AK Parti Çanakkale Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Esra Yüksel,  ihaleleri ve arada yapılan zararları hatırlatarak, bu zararlarla Çanakkale Belediyesi bir çok iş yapabileceğini belirtti. Bunun üzerine bir açıklama yapan Başkan Gökhan ise, Binanın tamamlanmamasının sorumlusunun AK Parti Hükümeti olduğunu söyledi. Gökhan “Çanakkale Belediye Başkanı olarak şunu söyleyeyim. Çanakkale Belediyesi yeni bina inşaatı çok güzel gidiyordu. Hiçbir sıkıntı yoktu, kaynağı vardı. O inşaatın bu duruma gelmesinin sorumlusu ne müteahhit, ne Belediye Başkanı, ne belediye çalışanları, sorumlu AK Parti Hükümetidir” ifadelerini kullandı.

 Çanakkale Belediyesi Kasım Ayı 3. Birleşimin 1. Oturumu gerçekleştirildi. Belediye’nin 70 Milyon Borçlanma yetkisinin görüşüldüğü gündem maddesinde Çanakkale Belediyesinin bitmeyen Yeşil Yerel Yönetimler binası konuşuldu.  Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan borçlanma yetkisi için belirlenen 70 milyon rakamının Çanakkale belediyesinin bir önceki yıl gelirlerinin %10 şeklinde belirlendiğini ve bu borçlanma talebinin en üst sınır olduğunu ifade etti. Bu açıklamanın ardından söz alan AK Parti Çanakkale Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Esra Yüksel “ Çanakkale Belediyesinin yeni binası benim sürekli takip ettiğim ve sürekli gündeme getirdiğim bir konu. Bina 2012’de planlanmaya başlandı. Ardından 47 Milyon TL’ ye ihaleye çıktı. Proje için 2015 yılında yer teslimi yapıldı. Binanın  kaba inşaatı tamamlandığında da inşaat durdu. Yaklaşık 3 seneden buyana da bu hali ile duruyor. Yeni Belediye Binasının kalan kısmının tamamlanması için yeni bir ihale açıldı. İlk proje ihalesi ile bugünkü proje ihalesini karşılaştıracak olursak 25 ila 30 milyon TL gibi bir zarar söz konusu. Burada Çanakkale Halkının cebinden çıkan bir para  söz konusu. Bizler Belediye Meclislerinde Çanakkale’ ye kazandırılması gereken yatırımları ve projeleri söylüyoruz hep. Birçok durumda da ‘Belediyemizin bütçesi sınırlı onun için bu proje kaldı’ cevabı ile karşılaşıyoruz” dedi.

Aradaki Zararla Bir Çok Çalışma Yapılabilirdi
Konuşmasında İlk ihale ile son ihale arasında edilen zarara da değinen Esra Yüksel, zarar için ödenen para ile bir çok proje yapılabileceğine de değinerek, yapılabilecekleri şöyle sıraladı “Bir tarafta tek kalemde 25-30 Milyon TL’lik bir zarar var, bir taraftan da 25-30 TL ile Çanakkale’ ye hangi yatırımlar kazandırabilirdi onları söylemek istiyorum.  Geçen sene bütçe yok diye iptal edilen ve şehir ile özleştirilmiş ‘Troia festivali’ yapılabilirdi. Sarıçay üzerine yapılması planlanan bir 4’üncü  Köprü vardı ve maliyeti 6 Milyon TL olan bu köprü yapıla bilinirdi. Şehrimizde çok büyük bir eksik olan kültür sarayı yapılabilirdi. Kentin bakım ve onarım isteyen tüm yolların ihtiyacı olan bakım onarımları yapılabilirdi. Ayrıca Çanakkale Belediyesi yeni binası bitirilmesi gereken tarih olan 2018 yılı içerisinde bitirilseydi, çok değerli ve çekim gücü olan çevresindeki esnaflarında bu çekim gücünden faydalandığı bir durum oluşacaktı. Son olarak şu anki belediye binası yeni binaya geçecekti ve şu an belediyenin olduğu bina salına uygun bir şekilde kullanılacaktı. Burada neresinden tutsak elimizde kalan bir durum söz konusu” dedi.

Aynı Fatura Cennet Parkında da Karşımıza Çıkacak
Belediye’de yapılan zararların Cennet Otoparkında da karşılarına çıkacağını dile getiren ve otoparktaki ihalelerin bütçelerine de değinen Esra Yüksel “Aynı durum ile ilgili fatura  Cennet Otoparkında da önümüze çıkacak. Yeni belediye binası ile ilgili bir yeni ihale yapıldı ihaleye 7 firma katıldı. Bu ihalede en düşük teklif ile en yüksek teklif arasında 27 Milyon gibi bir fiyat farkı var bu farkla neredeyse yeni bir belediye binası yapılır. Bence ihaleye katılan firmalar için söylemek istiyorum birileri yanlış hesap yapmış. Aman bu sefer belediye olarak hesap kitabımızı doğru yapalım ve denetimi iyi yapalım. İdari kadromuza her zaman yaptıkları iyi işler için teşekkür ettik takdir ettik. Ancak bu binanın tamamlanmamasına neden olan sadece batan müteahhit olamaz belediyenin tüm birimleri şapkalarını masaya koyup nerede hata yaptık diye düşünülmesi lazım ki bundan sonraki yatırımlarda aynı problem yaşanmasın. Tabi ki AK Parti belediye meclisi üyeleri olarak Çanakkale Belediyesi yeni binasının tamamlanması için bu borçlanma yetkisini tabi ki vereceğiz. Bu bina bitmeli ve şehir artık bu yükten kurtulmalı” dedi.

Sorumlusu AK Parti Hükümetidir
 AK Parti Çanakkale Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Esra Yüksel’in konuşmasının ardından söz alan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Ekonomik kriz öncesi döneme değinerek herşey’in yolunda gittiğini, hiçbir sıkıntı yokken o inşaatın bu duruma gelmesinin sorumlusunun AK Parti Hükümeti olduğunu söyledi. Başkan Gökhan  “Yeni binamız ile ilgili ihaleyi alan firma güçlü tecrübeli bir firma. O firmanın teklifi de 49 Milyon 917 bin TL ve bu teklif en düşük tekliftir. Ak Parti Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Esra Yüksel çok güzel söyledin bende o tarafta ve o sandalyede otursaydım bende aynı şeyleri söylerdim. Duyanlarda sizi haklı bir şey söylüyor zannederlerdi. Bende Çanakkale Belediye Başkanı olarak şunu söyleyeyim. Çanakkale Belediyesi yeni bina inşaatı çok güzel gidiyordu. Hiçbir sıkıntı yoktu, kaynağı vardı. O inşaatın bu duruma gelmesinin sorumlusu ne müteahhit, ne Belediye Başkanı, ne belediye çalışanları, sorumlu AK Parti Hükümetidir. Ekonomik kiriz sadece o firmayı değil. Çanakkale’de bile inşaat sektöründe olan birçok firma Konkordato ilan etmiştir. Hükümet bu süreçte bir de işi yapamayan şirketlere tasfiye kararı çıkartı. Biz bu kararı kabul etmedik. Çanakkale halkının menfaatlerini koruduk. Bu tasfiye kararının çoğu işveren kabul etti. İşi alan firmaların teminatlarını iade ettiler. Biz belediye binamızı yapan şirketin  bu teklifini kabul etmedik. Bu inşaatı yapmaya söz verdin yapabilirdin, hatta yapmalıydın çünkü bu işin parası hazırdı. Bizden kaynaklanan bir kusur olmadığı için şirketin bu hakkını vermedik.  İnşaat sektörü ile ilgili maliyetler inanılmaz artı. Bunu bu sektördeki herkes biliyor  Esra hanımda sektörün içinde olduğu için oda bu inanılmaz maliyet artışlarını biliyor” dedi.

Hedefimiz İnşaatı Bitirmek
Borçlanmaya ilişkin de açıklamasını sürdüren Başkan Gökhan “ Bizim hedefimiz bu inşaatı bitirmek. Tabii bunu yapabilmek için artan maliyetleri karşılayabilecek bir borçlanma yapmamız lazım. Unutulmamalıdır ki her zaman söylüyorum Belediye bu binanın bitirilmesi için zorunlu olmadığı bir katkı sağladı, kaynak aktardı. İller Bankası zamanında  krediyi veremedi. Onun için, Krediyi zamanında  veremediği için işin devam etmesi için ödemeyi biz yaptık. Ben bu durumu hep söyledim hep anlattım ama siz inanmadınız. Hatta iller bankasına borç verdik. Belediyemizin kaynağı vardı  o parayı iller bankasına borç olarak verdik. Bir şeyi eleştirirken hakkaniyet ölçüsünde olmalı eleştiri. Eleştiri yaparken elinizi vicdanınıza koymanız lazım. Çanakkale halkının cebinden çıkan bir para durumu ile alakası yok bu konunun.  Biz bu binayı zamanında yapmak için her türlü tedbiri aldık inşaat düzgün bir şekilde devam ederken tam krize denk geldi. Müteahhit komple battı.” dedi.
Konuşmaların ardından  Çanakkale kasım ayı Belediye meclisi gündeminde bulunan borçlanma yetkisi oy birliği ile kabul edildi.
 
Cuma Deren