Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Spor Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri Derneği (SPORDEK), Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları Birliği (BESBİR) işbirliği ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı anısına düzenlenen 21. Yüzyılın Penceresinden Spor paneli online olarak gerçekleşti.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan panele ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Spor Bilimleri Fakülteleri Dekanlar Konseyi Başkanı, ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hürmüz Koç, SPORDEK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay, BESBİR Başkanı Prof. Dr. Aslan Kalkavan, davetli konuşmacılar ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konuşmasını Cumhuriyetin ön sözünün yazıldığı şehir olan Çanakkale’den yaptığını belirten ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat öncelikle herkesin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlayarak, “Cumhuriyetimizin 97. Yılında doğudan batıya, kuzeyden güneye ülkemizdeki bütün spor bilimcilerinin ve öğrencilerinin buluşturulması bugünün anısına yapılacak en anlamlı organizasyondur” dedi.
 
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, ÇOMÜ’ye geldiği günden bu yana spora ayrı bir önem verdiğini ifade ederek bu anlamda sporla ilgili Spor Bilimleri Fakültesiyle ulusal ve uluslararası projeleri başlattıklarını ancak pandemiden dolayı ara verdikleri bu projeleri tamamlamaya kararlı olduklarını söyledi ve ekledi; “Spor yalnızca beden kabiliyetinin bir göstergesi değildir ahlaklı olmamızın, paylaşımcı olmamızın ben değil biz duygusuna sahip olmamızın en güçlü aracıdır. Gelişen dünya teknolojisinde farklı farklı bağımlılıklar söz konusudur. Ancak bütün insanlık için asıl olması gereken spor bağımlılığıdır. Sporun içinden gelenlerin toplum kurallarına daha çok riayet ettiği ve toplum kurallarına daha çabuk benimsediği bir gerçektir. Sporun, insanların hayatta vazgeçemedikleri bir yaşam şekline dönüşmesi temennisiyle panele katılan bütün panelist hocalarımıza teşekkür ediyorum. Panele dinleyici olarak katılan spor bilimcilere ve öğrencilerine sağlıklı günler diliyorum.”
 
Konuşmasına SPORDEK ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler vererek başlayan Spor Bilimleri Fakülteleri Dekanlar Konseyi Başkanı Prof. Dr. Hürmüz Koç, Spor Bilimleri alanında eğitim öğretim faaliyeti sürdüren, 57 Spor Bilimleri Fakültesi ile 41 Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunun bulunduğunu, bu alanda 74.000’e yakın öğrencinin öğrenim gördüğünü, 1496 öğretim elemanının ise görev yapmakta olduğunu aktararak; Spor Bilimleri Fakültelerinin ülkemizde ve dünyada bilime katkı sunmayı, başarılı sporcuları yetiştirecek eğitimcileri yetiştirmeyi, mensuplarının ve toplumun sosyal, kültürel ve sportif gelişimine katkı sunmayı ve bölgesinde spora hizmet etmeyi misyon edindiklerini anlattı. Sözlerini Mustafa Kemal Atatürk’ün “Spor yalnız beden kabiliyetinin bir üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve ahlak da bu işe yardım eder. Zeka ve kavrayışı kısa olan kuvvetliler, zeka kavrayışı yerinde olan daha az kuvvetlilerle başa çıkamazlar. Ben sporcunun zeki, çevik aynı zamanda ahlaklısını severim” cümleleriyle tamamlayan Prof. Dr. Hürmüz Koç başta ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat olmak üzere katkı sunan ve katılan herkese teşekkür etti.
 
Açılış konuşmalarının ardından panel, Prof. Dr. Hürmüz Koç Moderatörlüğünde konuşmacıların sunumlarıyla devam etti. Prof. Dr. İbrahim Yıldıran Cumhuriyetin Spor Politikaları konusunda, Prof. Dr. İlhan Toksöz Pandemi Döneminde Online Eğitim, Motivasyon konusunda, Prof. Dr. Cengiz Akalan Antrenmanda Yeni Nesil Teknoloji Kullanımı konusunda,  Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu ise Sporda Kariyer Gelişimi konusunda bilgiler aktardı.


Kaynak: Haber Merkezi