Talebe bağlı olarak Ihlamur  fiyatların artmasını yanlış bulan aktarlar, Çanakkale’de geçen seneki   fiyat olan 250 liradan alıcılara ıhlamur satıyor.

Soğuk havaların başlaması ile hastalıklardan korunmak için vatandaşlar yine en çok Ihlamuru tercih ediyor. Bu yıl başında Çin’de başlayan ve dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs pandemisi dolayısı ile güçlü bir bağışıklıkla grip dönemine girmek isteyen vatandaşlar, yine kış çayı Ihlamuru tercih ediyor. Pandemi dolayısı ile en aktarlarda en çok rağbet gören bitki olan ıhlamurun talebe bağlı olarak fiyatı da artıyor.  Kışın en çok tercih edilen bitkisi Ihlamurun kilosu 250 lirayı buldu.
Soğuk havaların başlaması ile gribel enfeksiyonlara karşılık çokça tüketilen ıhlamura artan talep, fiyatlara da yansırken, özellikle büyükşehirlere göre fiyatlar daha uygun.  Aynalı Çarşı’da hizmet veren Çanakkale Baharat’ın sahibi Kamuran Burcu, ıhlamurun fiyatının Çanakkale’de büyükşehirlere nazaran daha uygun olduğunu belirterek, başka şehirlerde 350 lirayı bulan ıhlamurun Çanakkale’de  geçen seneki fiyat olan 250 liradan satıldığını söyledi.  Talebin çok olmasının fiyatı arttırdığını söyleyen Burcu, “Halkın zaafını kullanıp, talep çok diye üstüne fiyat katıyorlar, bu doğru değil” dedi.

Fiyatlar Abartılıyor, 20 Gün Önceki Fiyatla Aynı Değil
Kış aylarında Bağışıklığın güçlenmesi için vatandaşlar tarafından çokça tüketilen  ıhlamur’un fiyatlarına da değinen Kamuran Burcu, fiyatların adil olmadığını söyledi. Burcu  “Çiçek ıhlamur 250 liradan satılıyor. Bence bu fiyat yüksek.  Bu durumu çok abartıyorlar. Ben de bugün bir iki yere alışverişe gittim, inanın on gün önce aldığım fiyatlarla aynı değil. Sürekli değişiyor. Baharatlarda yerli ürünlerde değişiklik yok, ama Hindistan’dan gelen ürünlerde fiyat farkı var. Zencefil, zerdaçal, karabiber, tarçın, yeşilçay gibi. Normalde sene başında bir artış olur ve bir sene boyunca biz o fiyattan satarız. Ama şimdi tarçın çok yüksek. Yeşilçay’ın kilosu 150 lira. Ihlamur 250, adaçayı 30-35 lira” dedi.

Fiyatların Yüksek Olması  Yanlış
Tamamen talebe bağlı olarak artan fiyatlara da değinen Kamuran Burcu, Çanakkale’deki fiyatların geçen sene ile aynı olduğunu, ancak özellikle büyükşehirlerde artan talebe bağlı olarak artan fiyatların yanlış olduğunu belirterek  “Böyle bir şey olamaz, abartıyorlar. Talep çok diye, İnsanların bu kadar zaaflarını kullanmak doğru değil. Biz ıhlamuru kilosu 250 liradan satıyoruz, ama başka şehirlerde 350 liradan satılması yanlış. Çiçek ıhlamur almak zorunda değil insanlar, yaprak alsın. Çok yüksek olmasının nedeni talep fazlalığı, vatandaşlar bir süre almasın, fiyat düşer. Adaçayını tercih etsin” dedi.

Vatandaşlar Bilinçli Tüketiyor
Kamuran Burcu,  vatandaşların ürün tüketimi hakkında bilgiler vererek “Aktarlarda en çok adaçayı, taze zencefil, yaz ve kış olmak üzere tarçının satıldı. Mümkün olduğu kadar taze ürünler vermeye çalışıyoruz. Müşterilerimiz de çok bilinçli, son kullanma tarihine bakıyor, tazeliğine dikkat ediyor” dedi.         

Cuma Deren