Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97’inci yıldönümü dolayısı ile Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen Tören sonrasında Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti Alternatif bir tören programı gerçekleştirdi.

Ülkenin dört bir yanında törenlerle kutlanan Cumhuriyetimizin 97’inci Kuruluş Yıldönümü Çanakkale’de de Cumhuriyet Meydanında düzenlenen Çelenk koyma programı ile gerçekleştirildi.  Çanakkale Valiliği tarafından gerçekleştirilen törenin ardından Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti de alternatif Çeleng programı gerçekleştirildi. CHP İl yönetimi tarafından gerçekleştirilen törene CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Kadın Kolları Başkanı Sibel Erol, İYİ Parti İl Başkanı Selahattin Yıldızlar, yöneticiler, ve çok sayıda partili katıldı.

Cumhuriyet Meydanında Atatürk Büstüne Çelenklerin sunulması ile başlayan törende bir konuşma yapan CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural “Anafartalar kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘En büyük eserim’ diye ifade ettiği, bilhassa kimsesizlerin kimsesiz olarak nitelendirdiği ve  20. Yüz Yılın en  büyük yenilik, değişim ve dönüşüm projesi olan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97’inci yılını yurdun dört bir köşesinde  büyük bir coşku ile kutlamanın onurunu, gururunu, mutluluğunu ve sevincini hep birlikte yaşıyoruz.  Cumhuriyetimizin Emperyalizme karşı onurlu bir savaş vererek, hakkı, hukuku ve adaleti temel alan bir ruhla  kurulmuştur. Bu ruhun temelinde özgür yaşama ve kararlılığımızın, zincirlenemeyecek olan irademizin ifadesi olan ulusal kurtuluş savaşımız vardır.  Ulusal Kurtuluş mücadelemiz aynı zamanda, dünyanın mazlum haklarına, boyunduruklarından kurtulmaları için yol gösterici bir mücadele örneği olmuştur.  Bu anlamda Modern Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu Dünya Tarihinin  önemli dönüm noktalarından birini tescil etmektedir.   Ülkemizin kurucuları, savaş meydanlarında kazanılan bu zaferin  eğitim, kültür, sosyal ve  ekonomik zaferlerle taçlandırılmadıkça kalıcı olmayacağını biliyorlardı.  Genç Cumhuriyetimiz kurulduğunda, nüfusunun yüzde 80’inin köylerde yaşadığı, yaşanan savaşlardan dolayı de erkek nüfusunun oldukça azaldığı, çoğunluğun kadın, çocuk ve ihtiyarlardan oluşan, ülke genelinde okur yazar oranının yüzde 5’ler üzerinde olduğu bir ülke durumundaydık.  Cumhuriyetimizin kalıcı muassır medeniyetler seviyesine  geçebilmesi için vakit geçirilmeden  devrimlere geçilmesi gerekiyordu. Eğitim ve kültürün önemine büyük değer veren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, daha ülkemiz işgal altında olduğu sırada  16 Temmuz 1921 tarihinde  toplanması planlanan Maarif Kongresinin iptal edilmesi gündeme geldiğinde  hemen harekete geçer ve Kongrenin yapılması emrini verir.  Kendisi de cepheden gelerek Maarif Kongresine katılır.  Kongrede yaptığı konuşmada ‘Şimdiye kadar silahlarla savaşmak zorunda olan Türk Ulusunun, bundan böyle beyni ile savaşması gerektiğini, bunu için de bir ulusal eğitim ve kültür programının yapılması kaçınılmaz’ der. Zira Cumhuriyetin ilanından önce 17 Şubat 1923 günü İzmir İktisat Kongresini toplayan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, yapmış olduğu açılış konuşmasında, siyasi, askeri zafer ne kadar büyük olursa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmamışlarsa  meydanda elde edilen zaferler devamlı olamaz demiştir” dedi. 
Tören sonrasında yazılı bir açıklama yapan  Çanakkale İYİ Parti İl Başkanlığı Basın ve Medyadan sorumlu  İl Başkan yardımcısı Taner Arçukoğlu ise “Türkiye Cumhuriyeti bundan 97 yıl önce emperyalizme karşı verilen Ulusal Kurtuluş Savaşı sonucunda kuruldu.
 
Kanla, acıyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti, bağımsızlık, laiklik, çağdaşlık ve halk egemenliği üstünde yükseldi. Bir halkın, bağımsızlığını kazanabilmek için giriştiği büyük bir kurtuluş mücadelesinin sonucunda elde ettiği en önemli kazanımın, yani Cumhuriyetimizin kuruluşunu kutluyoruz . Çoşkuyu ve bu heyecanı yaşayan, bağımsızlığa, özgürlüğe, demokrasiye, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün devrimlerine inanmış her insanın ortak gururu Türkiye Cumhuriyeti’dir!  Ülkemiz ve Cumhuriyetimiz içeriden ve dışarıdan büyük tehdit altındadır. Ekonomik olarak acil çözümlenmesi gereken büyük sorunlar vardır..Büyük irademiz olan halkın üzerindeki baskı ve sıkıntıyı ,yine hep birlikte  çözeceğiz. Her zamankinden daha fazla milli birlik ve beraberliğe, sağduyuya sahip olmamız gereken günleri yaşamaktayız. Cumhuriyetimiz için ortak değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenme milli birlik ve beraberliğimizi gösterme günüdür. Bugün, bizi Millet yapan yüksek değerlerimizin daha gür sesle yüceltileceği, geçmişte olduğu gibi tek yürek olarak haykırılacağı, el ele, gönül gönüle geleceğe daha bir güvenle bakılacağı gündür. Bunun bilinciyle, tam bağımsız ve çağdaş bir devlet armağan eden Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silâh arkadaşlarını saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.

Cuma Deren