Bir dönemin tartışılan projesini hayata geçirebilmek için Başkent’te destek bulabilmek adına yapılan görüşmelerde, İktidar partinin il Başkanıymış gibi davrandığı öğrenilen bir isim, ‘Yok artık, bu kadarına da pes..’ dedirtmeye yetti.
İddiaya göre; Ankara’da Bürokrasi başta Bakanlık düzeyinde, Çanakkale’nin Sümerbank diye bilinirlik kazanan Toplu konut projesine  faydası olacağı düşünülen Yetkili makamlardan destek alabilmek hedefi ile yola dökülen bir heyet,  bir dizi görüşme gerçekleştirdi.
Alınan bilgiye göre, heyette bulunan bir isim, önceden o makamda bulunmasına karşın, halen kendini iktidar Partinin il Başkanıymış gibi gösterdi.  Sümerbank projesi için Hayâli Başkan oldu.
Kapısı çalınan makamdaki yetkili durumu fark eder düşüncesine kapılan da oldu, son anda görüşmeye katılmama kararı alan da.
Kat artışı başta, konutların dikileceği alanın inşaata müsait halinden de fazla imar izni için uğraş verdiği ileri sürülen bu heyetin görüşmelerinden doğal olarak sonuç çıkmadı.

KURULAN BU HAYAL, DAHA GERÇEKÇİ
‘KONUT DEĞİL, YEŞİL ALAN OSUN..!’
Halen ‘İktidar Parti İl Başkanıymış..’  gibi davranan isim başta, ona refakat edenlerin hayalini kurduğu Sümerbank Projesinin adresi  için kurulan hayalin, daha bir gerçekçi bulunduğu gözlendi. 
Çanakkale’nin nefes alabilirliğini arttıracağı savunulan öneriyi geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaşan, ‘Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu’ Başkanlığı,  bir dönem betonlaştırılması düşünülen bu önemli alanı yeniden gündeme getirmeyi başardı.

---------------------------------------------------
BU HAYAL DAHA GERÇEKÇİ
“KONUT DEĞİL, YEŞİL ALAN..!”
---------------------------------------------------

Betonlaştırılıp, bu sayede rant’ a dönüştürüleceği savunulan Sümerbank Arazisi için kurulan yeni hayal, bir dönemin Hayâli başkanını açık etti. O isim, yeşil alan yapılsın teklifi ardından deşifre odu.
VİTAMİN’ e özel bilgiler paylaşıp, “Biliyor musunuz?” diye söze başlayan bir etkili ve yetkili isim; “İktidar Partinin eski başkanı olmasına karşın, kendini halen başkanmış gibi gösterip, Sümerbank projesine  Başkent‘ ten destek arayanlar oldu bir dönem. Kimlere kimlere gittiler. Talepleri komik bulununca,  geri döndüler..” diyerek, çarpıcı bilgiler paylaştı.
İSİMLER VERDİ..
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka’ nın, projesi gündeme geldiğinde rant kapısı olacağı savunulan Sümerbank Arazisi için ‘Yeşil alan olsun. Nefes alabilirlik artsın” şeklindeki önerisini manşetine taşıyan Gazeteniz VİTAMİN’ e bir ziyarette bulunan Çanakkale için etkili ve yetkili bir isim, “O bölge önemli.  Lokasyonu olarak da önemli, toprağının değeri olarak da önemli. O kadar önemli ki, o arazi için birileri, kendini eski başkan olmasına karşın, Halen görevdeymiş gibi gösterip, yani hayali başkan olup, Sümerbank arazisine konutlar dikilsin uğraşı verdi.
Kimlere kimlere gittiler. Arazinin İmar iznini, yasalından da yukarı çekmek istediler. Talepleri  komik bulununca da gerisin geriye döndüler.” diyerek,  hayâli başkan başta, oluşan heyetin, Başkent’te kapılarını çaldığı Bakanlıkları tek tek sıraladı.

HAYÂLİ BAŞKAN BİR YANA, BU HAYAL DAHA GERÇEKÇİ..
Gazeteniz VİTAMİN  geçen 22 Ekim’de manşet atmıştı.  Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, “Çivi Çakma, Ağaç Dik...!”  çağrısı ile herkesin kolaylıkla becerebileceği eyleme davet çıkarmıştı.
Tonka;  “Çivi çakar iken, çekiç parmağa gelir canınız yanar.. Ağaç dikerseniz, Gelecek için  nefes kaynağınız olur.. Hem kendinize, hem de neslinize hizmet etmiş olursunuz.” demişti.
Çanakkale’nin oluşan son fotoğrafına dikkat çekmek için;  “Havadan bakılınca Yeşil gördüğünüz  yerleri, şimdilerde  hele bir hayal edin.. Kalmadı..!” ifadelerini de kullanmıştı.
Yeşil alan olsun çağrısı ile ortaya çıkan bir detay..

Hayâli Başkan ile betonlaştırılması için oluşan bir heyetin oluşturulduğu bilgisinin ortaya çıkmasına neden olan Tonka’nın, daha bir gerçekçi bulunan o çağrısı için ettiği sözler şöyle şöyle gelmişti:
Tonka, Sümerbank arazisinin imara açılmaması vurgusuyla CHP’ li Çanakkale Belediyesine çağrıda bulunmuş;
 “Sizden beklentimiz, rant için çivi çaktırmayın, halk için ağaç dikin, olacaktır... Bu, son otuz bir yılın en büyük yatırımı olur, derim... Haydi hayırlısı... Yapın alkışlayalım...”
Çanakkale’de bir avuç yeşil alan kaldığını savunan Tonka, zamanın ağaç dikme zamanı olduğunu belirtip, geçtiğimiz aylarda, üzerine çok tartışma çıkan, tartışmalar son bulsun diye beraberlerinde hayali başkan ile yola
çıktığı iddiası gelen Sümerbank Arazisini anımsatarak şöyle demişti.

“Eski Sümerbank arazisi ve hemen yanında bulunan küçük sanayi sitesi arazisi topyekün çok güzel park alanı olabilir...  Burası da kaçırılırsa yeşili olmayan rant yığını bir şehir haline geleceğiz...
Bu arazi, emlak değeri neyse kamulaştırılıp şehirde soluk alınabilecek, spor yapılabilecek bir Parka çevrilmelidir... Bu da, çok şık olur... Bence, buraya hiç imar verilmemeli ve park olarak kalması sağlanmalı...
Yine, CHP'li Belediyemiz, ilk defa çevre açısından halk yararına bir karar vermiş ve uygulamış olacaktır... Ben de söz veriyorum ki, Sarıçay'ı Çöpçay yapmanıza, Otoparksız şehir olmamıza, Sarıçay içinde neredeyse bedelsiz tahsislerinize, rant uğruna artık parselleri satışınıza, imar garabetlerinize, pis kokan şehrimizin bu sorununa çözüm bulmayışınıza, düzgün bir kültür merkezinizin olmayışına...... gibi gibi, tüm olumsuzluklarınızı bir daha gündeme getirmeyeceğim... Çünkü, zaten bir şey yapmıyorsunuz, biz de gündeme getirmemiş olalım...”

Cuma Deren