Soğuk Havaların gelmesi ile grip mevsimine girdiğimiz şu günlerde, Koronavirüsün de olduğu bir dönemde vatandaşlar güçlü bağışıklık için şifayı organik ot ve baharatlarda arıyor. Bu nedenle Aktarlardaki yoğunluk bu yıl, önceki yıllara göre daha  fazla. Zor döneme hazırlıklı girmek isteyen vatandaşlar en çok   bal, pekmez, macun, keçiboynuzu, zerdeçal, zencefil ve adaçayı satın alıyor.
Çin’den başlayarak dünyaya yayılan ve etkisi hala devam eden Koronavirüsü en çok bağışıklık sistemi zayıf olan vatandaşları esir alıyor. Bu kapsamda bağışıklık sistemini güçlendirmek ve virüse karşı korunmak için vatandaşlar da doğal ürünleri tercih etmeye başladı. Havaların soğuması ve grip mevsiminin de başlaması ile  Doğal ürünlerin satıldığı aktarlarda yoğunluk arttı. Öncelikli olarak Bağışıklık sistemini güçlendiren ürünler tercih eden vatandaşlar zaman zaman Aktarlara da danışarak griplere karşı şifalı bitkiler arıyorlar. 9 senedir Aynalı Çarşı’da esnaf olan Kamuran Burcu, yaşanan yoğunluk ve vatandaşların talepleri ile ilgili açıklamalarda bulunarak "Genelde macun tarzı akciğerleri temizleyen çam kozalağı, sirkesi, pekmezi, reçeli olarak ürün çıkardılar. Bu sene bu ürünler çok sattı. Akciğerleri temizleyen ürünler veriyorum genelde. Adaçayı, özellikle keçi boynuzu ve ürünleri çok satılıyor. Bronşit ve astıma iyi geldiği için tercih ediliyor. Bu sene daha fazla yoğunluk var. Talep daha çok. insanlar doğal ve organik olmasını tercih ediyorlar, fabrikasyon istemiyorlar. Ama biz Tarım Ve İl Müdürlüğü onaylı olmayan ürün satmıyoruz. Müşterinin talebine göre raflarımıza ürünleri koyuyoruz’’  dedi.

 Arılı Ürünleri Dolabınızdan Eksik Etmeyin
Koronavirüs sürecinde firmalar adeta birbirleriyle kapışarak çeşit çeşit bağışıklık güçlendirmeye destek bir çok doğal ürünü satışa çıkardığını, pahalı ürün aramak yerine daha ucuz ve doğal ürünlerle sağlıklı bir bağışıklık sistemi oluşturulmanın mümkün olabileceğini belirten  Burcu, sağlıklı bir yaşam için arılı ürünleri dolaptan eksik etmeme tavsiyesinde bulunarak ‘’ Bu sene daha farklı ürünler çıkartıldı. Mesela bazı ürünler var; udi hindi tozu, kara zencefil, ekinezya, propolis hepsi bir üründe. Toplu halde bağışıklık güçlendirici ürünler var. Çocuklar için de ayrı ürünler mevcut. Tecrübelerime dayanarak ve benim tavsiyelerimi dikkate alan müşterilerimin ayrıca kendim de kullanıyorum, arılı ürünleri hiçbir zaman dolabımdan eksik etmiyorum. Propolis, polen ve iyi bir bal. Yani şekeri olmayan güzel bir bal tüketin. Zencefil, zerdeçal asla değişmeyen ürünlerimizdir. Onlarla evde güzel bir karışım yapılabilir. Öyle çok çok pahalı ürünleri almaya hiç gerek yok. Bunları eksik etmeyelim. Arılı ürünler her zaman iyidir’’ dedi.

 Vücudu Kışa Hazırlamamız Lazım
Soğuk havaların başlaması ile vücudun da yavaş yavaş kışa hazırlandığını belirten ve özellikle sabahları kalkmakta zorlanan vatandaşlar için de bir çare öneren Kamuran Burcu  ‘’Propolisi 1 kiloya 1 damla olarak veriyoruz. Örneğin, 70 kiloysanız 7 damla. Sabah aç karnına 1 kesme şekerin üzerine damlatıp onu öyle tüketiyorsunuz. Polenler de çekilerek çocuklar için sabahları süte 1 tatlı kaşığı konularak tüketilebilir. Bal zencefil zerdeçal karışımında sabah bir çay kaşığı akşam da yatmadan 1 çay kaşığı tüketilebilir. Doğal balı şeker hastaları bile kullanabilir aşırıya kaçmadığımız sürece. Biz balı bir tabak yesin demiyoruz. Bir küçük çay kaşığı kadar tüketilmeli.  Bunlar son derece faydalı ürünlerdir , vücudu zinde tutar. Özellikle sonbahar da geldi. Sabah kalkmada zorluk yaşarız, bir bitkinlik yorgunluk, halsizlik olur. Hepimizde var. Çünkü vücut kışa hazırlanıyor. Akşamdan bir çay kaşığı bu ballı karışımı; bal, zencefil, zerdeçal tüketirsek yada pekmez, keçiboynuzu pekmezi. Yoğurdumuza da karıştırabiliriz. Bunları tüketmekte fayda var’’ dedi.

 Yeşilçay Da Tüketilmeli
Son olarak Burcu,  ‘’Sadece yemek tüketmek değil, sağlıklı düzenli uyuyalım. Egzersizlerimizi yapalım. Her gün bir fincan yeşilçay tüketelim bu vücudumuzdaki yağları eritir. Ben yeşilçayı da bu tüketilmesi gereken doğal ürünlerin arasında sayıyorum. Az ekmek yiyip, az hamur işi tüketelim. Egzersizlerimizi yapalım sağlıklı yaşayalım’’ şeklinde konuştu.
 
Şerife Erdem