Pandemi sürecinin başından buyana halkı bilgilendiren paylaşımlarda bulunan Prof. Dr. Alper Şener, Okullarda görülen vakalar üzerine tedirgin olduğu gözlenen velilerin endişelerine yanıt olacak sözler etti.
Alper hoca, kamuoyunun adeta ezber etitği başlığı attı ‘Covit-19 günlükleri’ diye söze başladı ve ardından ekledi;
“ ‘Okulda pozitif vaka olur ise-Ne yapmak lazım?’
...O okuldaki vaka oranı-şehirdekinden fazla ise: ‘okula gitmemek=karantina (okul için)
...eğer bu oran toplumdakinden az ise ‘okula devam...’ “ diye yazdı.

-------------------------------------------------
Okul sorusuna, örneğiyle yanıt;
“Avrupa bunu böyle uyguluyor…”
--------------------------------------------------

Yüz yüze eğitimin başlaması ardından, bazı okullarda görülen vakaların akla getirdiği zor soruya, uzmanından yanıt geldi.
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener,  “Avrupa’nın hemen her ülkesi bunu böyle uyguluyor...” vurgusu eşliğinde, öğrenci velilerinin yanıtını aradığı soruyu sosyal medya paylaşımında cevapladı.
Pandemi sürecinin başından buyana halkı bilgilendiren paylaşımlarda bulunan Prof. Dr. Alper Şener, Okullarda görülen vakalar üzerine tedirgin olduğu gözlenen velilerin endişelerine yanıt olacak sözler etti.
Prof. Dr. Alper Şener, kamuoyunun adeta ezber ettiği başlığı attı ‘Covit-19 günlükleri’ diye söze başladı ve net ifadelerle şöyle dedi;
“ ‘Okulda pozitif vaka olur ise-Ne yapmak lazım?’
...O okuldaki vaka oranı-şehirdekinden fazla ise: ‘okula gitmemek=karantina (okul için)
...eğer bu oran toplumdakinden az ise ‘okula devam...’ “
Avrupa’nın hemen her ülkesinin uygulamasına dikkat çeken Prof. Dr. Şener; “AMA EN ÖNEMLİSİ; maske+mesafe+el hijyeni...kapalı- kalabalık alandan uzak durmak...” şeklindeki uyarısını da yineledi.
 
“Okulda pozitif vaka olur ise-Ne yapmak lazım?”  sorusuna net şekilde yanıt sunan ÇOMÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, kamuoyunu bilgilendirme amaçlı bir diğer paylaşımında ise, Japonya örneği verdi.
Alper hoca, sosyal medyadan şu çıkışa imza attı, “Süper Bilgisayar Fugaku- Japonya diyorki...
1.Aynı masada karşılıklı çapraz oturun. Yan yana ve karşı karşıya oturanlarda bulaş yüksek,
2.Siperlik, maske kadar koruyucu,
3.Ortamdaki hava kuru ise, partikül uzağa yayılıyor...% 60 nem yayılmayı azaltıyor, kapalı alanda- havalandırma imkanı yok ise nemlendiriciler işe yarayabilir,
...Kışın -Kapalı alanları- ofis vs, cam açarak 3-5 dk havalandırmak önemli olacak gibi duruyor.”

ÇARPICI BAŞLIK, ÇARPICI İFADE
“AŞI DİPLOMASİSİ”
ÇOMÜ’ lü Profesör Şener; “...Son gelişmelere göre ABD beklenen aşısı için FDA’e acil durum onayı için başvurdu ve Kasım sonunda bu onay çıkabilir (belki daha erken)...” şeklinde sözlerle, önemli bir bilgilendirmede bulundu.
Sosyal medyadan şu ifadeler ile aşı konusunda kamuoyunu aydınlattı.
“Diğer taraftan Çin ve Rusya faz birleşimi yaptığı aşılarını uygulamaya başladı bile...özellikle az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde...örn-Çin; Pakistan, Kazakistan, Moğolistan, Brezilya, Peru,Endonezya, BAE’inde faz çalışmasına başladı...Rusya ise daha değişik bir yol izliyor; aşıyı stratejik ürün olarak ithal ediyor+faz çalışması yapıyor...Brezilya, Venezuela ve Suudi Arabistan’da...
SONUÇ’ ta BİLİM artık DİPLOMASİ’ye araç olmuş görünüyor. KORONA PANDEMİSİ artık sadece bir salgın değildir. Bunu böyle okumak lazım...”

Cuma Deren