Kazdağlarındaki zengin ekosistemi ile ülkemizin önde gelen ürünlerini yetiştirmeye aday Bayramiç Ziraat Odası Zeytinyağı ve Bayramiç Balının Coğrafi İşaretlerinin alınması için çalışmalarını hızlandırdı. Coğrafi İşaret için yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Bayramiç Ziraat Odası Başkanı  İsmail Pehlivan “Biliyorsunuz coğrafi işaret almamız aslında  bu toprakların zenginliğini gösteriyor. Çünkü biz Kaz Dağları'nın Kuzey yamaçlarında endemik bitki türlerinin eteklerinde yaşıyoruz, burası dünyada Alplerden sonra en yüksek oksijen oranına sahip yer. Bu avantajları kullanmakta fayda var” dedi.
 
Koronavirüs pandemisi, üretim sezon sonunun yaklaşması ile geride bıraktığımız süreç hakkında bilgiler veren Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan önemli açıklamalar yaptı. Koronavirüs süreci, dolu yağışında zarar gören çiftçilerin durumu ve Bayramiç balı, zeytinyağı Coğrafi işaret çalışmaları başta olmak üzere bir çok konuda değerlendirmelerde bulunan Pehlivan, konuşmasına teşekkür ile başlayarak “Öncelikle tabii Koronavirüs süreci tarımda etkilendi. Süreçte Koronavirüs ile Bayramiç’ te mücadelede başta Kaymakamımız olmak zere emeği geçen, mücadeleye destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Çünkü üretim yapılmasında ve süt ürünlerinin pazarlanmasında ve toplanmasında hiçbir sorun çıkmadı. Bu konuda Bayramiç Kaymakamımız önderliğindeki, jandarma Komutanlığı, emniyet güçleri tüm bu konularda bize çok yardımcı oldular. Bunun için yeri gelmişken teşekkür etmek istiyorum. Tabi ki Koronavirüs sürecinde şartlar çok iyiye gitmedi. İyiye gitmemesinin nedeni artık dünyada hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ama sorun şu bu süreçte sezonda bazı ürünlerde kayma değer kazandık bazı ürünlerde para kazanamaz duruma geldik. Bunun sebebi Koronavirüs sürecinde tarım bakanımızı ‘ekilmeyen hiçbir yer kalmayacak’ demişti. Bunun üzerine de üretici domates ve  biber dikti. Hasat zamanı geldi anacak şimdi üretilen bu ürünler para etmiyor, ürünler tarlada kalıyor ve bunun içinde üreticiyi zor duruma düşüyor. Ama bu sıkıntılar zamanla çözülecektir bunu da söylemekte fayda var.” dedi.
Zararı Karşılanan İlk Çiftçi Bayramiç  Çiftçilerimiz Oldu
Koronavirüs ile mücadele eden çiftçilere bir darbe de sürpriz bir şekilde yağan dolu yaptı. Haziran ayında yağan ve özellikle Bayramiç ilçesinde hasara neden olan dolu yağışı sonrası siyasiler başta olmak üzere herkes Çiftçilerin yaralarını sarmaya çalıştı. Bu kapsamda zararı tespit edilen Çiftçilerin zararını karşılamak için belirlenen ödenekten payını alan ilk çiftçiler Bayramiçli çiftçiler olduğunu belirten Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan “21 Haziran'da bölgemizde dolu felaketi yaşandı. Yaşanan ve çiftçiyi büyük zarara uğratan dolu felaketinden sonra Bayramiç Kaymakamı Sercan Gökdemir’ in önderliğinde ve Sayın valimizin önderliğinde bir komisyon kuruldu. Tabii ki burada komisyon kurduktan sonra en büyük mesele zararların tespit edilmesiydi. Biz Bayramiç Zıraat Odası olarak bu tespitleri yaptık gerçekleştirdik ve daha sonra da Cumhurbaşkanlığı'na ilettik. Cumhurbaşkanlığı risk merkezinden yaklaşık olarak Çanakkale 4 milyon TL'ye geldi. 4 milyon TL’nin de  iki buçuk milyon TL’ si Bayramiç’teki dolu felaketinden ürünleri zarar gören 138 üreticiye dağıtıldı. Tabi bu zararın karşılanması için gönderilen bu destek için  başta emeği geçen Sayın Valimize,  AK Parti il Başkanı Maim Maka’ sa  Partili Parti İlçe Bayramiç ilçe Başkanına AK Parti Çanakkale Milletvekili Julide İskenderoğluna ve AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’a  teşekkür ediyoruz. Neden teşekkür ediyoruz? Çünkü bazı bölgelerde daha kimse hasar tespit ücretleri alamadı. Bu hasar tespit ödemelerinin yapılmasında mutfakta hizmeti olan Tarım İl Müdürlüğünün organizasyon şubesine, Tarım İl müdürümüze de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Sonuçta bu bir ekip işi ve tek kişi hiçbir şey yapılamaz. Bizde ücretlerini zaten teşekkürü borç biliriz.” dedi.
Elma Üretimi Yüz Güldürürken, Diğer Ürünlerde İstenilen Fiyata Ulaşılamadı
Bölgede üretilen elma, Bayramiç Beyazı, Domates gibi ürünlerin rekolte ve fiyatlarına da değinen Başkan İsmail Pehlivan, Bayramiç Beyazında istenilen rekolteye ulaşmadıklarını belirterek “ Tabii elma fiyatları şu anda iyiye gidiyor. Elma fiyatları ile ilgili zaman zaman çöküşleri oldu. Ama  sonra iyi oldu. Biraz tabi rekolte düşüklüğü’ de var. Buna rağmen fiyatlar iyiye gidiyor. Bayramiç Beyazında iyi bir sezon geçirdik. Domateste üretim anlamında iyi bir sezon geçirdik ama fiyat anlamında kötü bir sezon geçirdik. Yine biber de aynı şekilde üretimde iyi ancak fiyatta kötü bir sezon geçirdik” dedi.
Süt Fiyatındaki Sorunlar Cumhurbaşkanına İletilirse Sorun Çözülür
Bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan süt ürünlerinde üreticiler zam bekliyor. Her geçen gün girdilerin zamlanması, süt fiyatlarının aynı kalması ile sıkıntıya giren süt üreticilerinin gözünün Süt Üreticileri Konseyinde olduğunu belirten Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, sütteki sorunlarının Cumhurbaşkanına iletilmediğini, iletilse sorunun çözüleceğini  de belirten Pehlivan “ Bugünlerde biliyorsunuz ulusal süt Konseyi toplanıyor ama süte fiyat vermiyor. Bu da hayvancılıkla uğraşan ve sütçülük ile uğraşan üreticilerimizi zora sokuyor. Her geçen gün yem fiyatlarında bir yükseliş oluyor.  Ama süt fiyatlarında yükseliş olmadı. En kısa zamanda süt fiyatlarını, Ulusal Süt Konseyi  açıklaması gerekmektedir. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın devreye girmesi gerekir, Tarım Bakanlığı'nın devreye girmesi gerekir ve hatta ben şu anda inanıyorum bu çok önemli konuların Sayın cumhurbaşkanımıza ilettikleri düşünmüyorum. Yani Cumhurbaşkanımız konulara vakıf olmuş olsaydı çoktan bu sorun çözülebilirdi diye düşünüyorum” dedi.
 Coğrafi İşaret için Çalışmalar Başlattık
Bir ürünün marka niteliğini taşıyan coğrafi işaret ürününde Zeytinyağı ve Bayramiç Balı için Coğrafi İşaret çalışmalarını sürdürdüklerini belirten İsmail Pehlivan “ Coğrafi işaretlemeler üzerinde çalışıyoruz. Bayramiç Elması ve Bayramiç Beyazı ile ilgili coğrafi işaretlemelerimizi aldıktan sonda şimdide Bayramiç zeytinyağı ile ilgili coğrafi işaretlemelerimiz var. Ayrıca Bayramiç Balı ile ilgili bir coğrafi işaretleme çalışmamız var. Her iki ürün içinde coğrafi işaretleme almak için çalışmalarımız başlattık. Önümüzdeki süreçte bilimsel raporlar ve makaleler çıktıktan sonra Türk Patent enstitüsü’ ne bu konuda müracaatlarımız olacaktır. Biliyorsunuz coğrafi işaret almamız aslında  bu toprakların zenginliğini gösteriyor. Çünkü biz Kaz Dağları'nın Kuzey yamaçlarında endemik bitki türlerinin eteklerinde yaşıyoruz, burası dünyada Alplerden sonra en yüksek oksijen oranına sahip yer. Bu avantajları kullanmakta fayda var” dedi.
 
 Cuma Deren