Sağlık açısından zor günler geçirdiğimiz bu dönemde, aradığımız sağlık besini olmaya aday Sarot Köyü Pekmezinin faydaları arasında yok yok.  
Bayramiç İlçesinde geçtiğimiz haftalarda üzüm hasadı başlamıştı. Kazdaüları eteklerinde bulunan Bayramiç İlçesine has en önemli meyvelerden biri olan üzüm, hasadının ardından köylüler tarafından eski geleneklerle  pekmez haline getiriliyor. Geçimini meyvecilik ile sağlayan İlçeye Bağlı Sarıot Köylüleri de pekmez yapımına başladı. Hasat sonrası Sarıot Köyülüleri , hem aile ekonomisine katkı sağlayan hem de kışa hazırlık olarak bilinen geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapımına başladı.
İlçe genelinde bir çok köyde olduğu gibi Sarıot Köyü sakinleri de üzüm pekmezinin yapımına başlandı. Üzümlerin olgunlaşmasıyla, sabahın erken saatlerinde bahçelere giden aileler, öncelikle bağlardan üzümleri topluyor. Toplanan üzümler özenle ayıklanıp yıkandıktan sonra pekmeze dönüştürülmek üzere özel pekmez toprağıyla eziliyor ve çıkan üzümün suyu dev kazanlara konularak, odun ateşinde saatlerce kaynatılıyor. Sadece üzümün kendi suyuyla kaynatılan  ve hiçbir katkı madde kullanılmadan geleneksel lezzet pekmeze dönüştürülüyor. Yapımı tamamlanan pekmezi aileler hem kendi çevresine dağıtıyor hemde satarak ekonomik kazanç sağlıyor. Yıllardır geleneksel yollarla elde edilen pekmezler hakkında bilgiler veren   Sarıot Köyü Muhtarı Halil İbrahim Öner'in eşi Fatma Öner, “Sabah erkenden kalkıp bağlarımıza gidip üzümlerimizi kesiyoruz. Toplanan üzümler pekmez toprağıyla eziyoruz ve çıkan suyu sadece pekmez yapımı için kullandığımız özel fırınlarda kazanlara koyup kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra yarım saatlik dinlenmeye alıyoruz. Daha sonra tekrar en az 3 saat daha kaynatılıp pekmezimizi elde ediyoruz. Senede biz bunu aşağı yukarı 200 kilo yapıp eşe dosta veriyoruz ve satıyoruz” dedi.
Sarıot Köyü Pekmezi Her Derde Deva
Pekmezin faydaları hakkında da bilgiler veren  Fatma Öner “Yıllardır geleneksel yollarla üretilen Sarıot Köyü Pekmezi, tüketildiği takdirde Vücut direncini artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, iltihap söktürür, karaciğerleri temizler, kan basıncını dengeler, öksürüğü keser, hastaysanız iyileşme sürecini hızlandırır ve  enerji sağlar.  Bunların yanı sıra bulunduğu törenin özelliğinden dolayı da Demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, manganez ve bakır açısından zengin olmasından dolayı kemikleri korur, Mide ve sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir” dedi.
 
Şerife Erdem