Sanat tutkunları bu ay “Dardanel”in ana desteği ile gerçekleşen 7. Çanakkale Bienali’nde buluşuyor. Bu yıl 7’incisi yapılacak olan Bienalin en büyük destekçisi ise Dardanel olacak.
 
Hellespontos, Dardanel, Çanakkale…  Yaklaşık 5 bin yıldır varlığını koruyan ve Truva ile tarihe adını yazdıran şehir, Anadolu’nun en büyük bienaline bu yıl da ev sahipliği yapıyor.  Çanakkale Bienali’nin ana destekçisi ise 1984 yılından bu yana bölgede yatırımlarını sürdüren ve adını da şehrin kendisinden alan Dardanel olacak.  Gelenekselleşerek, Türkiye’nin dört bir yanında adını duyurmayı başaran Çanakkale Bienali, 7’nci kez kapılarını açıyor. Bölgenin en büyük markalarından Dardanel’in ana desteği ile gerçekleşen bienal, ekim sonuna kadar sosyal mesafe kurallarına uygun olarak misafirlerini ağırlayacak. Bu yıl 7’nci kez kapılarını açan ve Çanakkale’nin yanı sıra tüm bölgenin kültür-sanat yaşamına damgasını vuran bienalin bu yılki sponsorluğunu Dardanel üstlendi. Renkli atölyeler, benzersiz sergiler ve keyifli etkinliklerle sanata gönül verenleri ağırlayacak bienalin bu yılki programı pandemi koşullarına uygun bir yapıda hayata geçiriliyor.
 
“Bu Topraklara Borcumuz Var”
 
 Dardanel İcra Kurulu Başkanı Mehmet Önen,  Dardanel ve Çanakkale Bienali ile ilgili yaptığı açıklamada “Çanakkale markamızın doğduğu ve büyüdüğü yer. Bölgenin en büyük yatırımcıları arasında olmaktan mutluluk duyuyoruz. Çanakkale’de 2 bin kişiye varan çalışan sayısıyla önemli bir istihdam merkezi. Ticari başarılarımız kadar önemsediğimiz bir diğer konu ise toplumsal çalışmalarımız. Bugüne kadar Çanakkale Dardanelspor başta olmak üzere bölgede birçok farklı alanda topluma dokunan ve fayda sağlayan işlere imza atıyoruz” diye ekleyen Önen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Odaklandığımız alanlardan biri de kültür sanat. Geleceği tasarlayan gençlere en çok da bu tür sanat etkinlikleriyle ulaşacağımızı, onların sanatla iç içe yetişmelerine böyle katkı sunabileceğimizi biliyoruz. Bölgenin en büyük kültür sanat etkinliği olan Çanakkale Bienali bu nedenle Dardanel için ayrı bir önem taşıyor. Bunu doğduğumuz ve büyüdüğümüz topraklara bir gönül borcu olarak adlandırıyoruz” dedi.
 
Bienal Takımyıldız Temasıyla Yapılacak
 
Türkiye’nin en büyük yerel etkinliklerinden biri olan Çanakkale Binali bu yıl “Takımyıldız / Constellation” temasıyla öne çıkarken; bienalin küratörlüğünü, CABININ (Çanakkale Bienali İnisiyatifi) ve Azra Tüzünoğlu üstleniyor. Antik zamanların ruhunu yansıtacak olan bienal, gökyüzündeki yıldızların konumlarının tanımlanmasına yardımcı olagelmiş ve hayali sınırlarla birbirlerinden ayrılmış ‘Takımyıldızlar’ı ruhu ile Çanakkale’de yaşanacak. Birbiriyle kesişen ve etkileşen ilişkileri, iş birliklerini, paylaşımları ve iletişimleri odağına alan 7. Çanakkale Bienali, Agah Uğur Koleksiyonu’ndan eserlerin de dahil olduğu farklı kurgulara sahip, dört ana serginin yanı sıra birbirinden farklı gösterimlere imza atacak. Çanakkale kent merkezi, MAHAL, Korfmann Kütüphanesi, Kırmızı Konak, Troya gibi farklı mekânlarda gerçekleşecek olan etkinlik takviminde; sergiler, film gösterimleri, Çanakkale’den ilham alan yürüyüş rotaları, ses ve fauna arşivleri ile panel ve atölyelerden oluşan bir dizi program yer alacak. Bienalin bu yılki programı, güncel pandemi koşullarına uyarlanacak bir yapıda hayata geçirilecek. Ayrıca küresel Kovid-19 pandemisi sebebiyle gerek görüldüğü takdirde bienal, dijital mecralardan da takip edilebilecek. Altı aylık bir zaman zarfına yayılacak olan 7. Çanakkale Bienali, farklı takvim ve mekanlarda sanatseverlerin ilgisine sunulacak.


Kaynak: Haber Merkezi