Koronavirüs gölgesinde başlayan 2020-2021 Eğitim- Öğretim yılı bu kez de teknoloji engeline takıldı. Milyonlarca öğrenci dersleri takip etmek için EBA’ya girmekte zorlanırken, binllerce öğrenci ise tablet, bilgisayar, internet gibi online eğitimin temel gereksinimleri olmadığı için dersleri takip edemiyor. Öğrencilere destek olmak için Kurum ve STK’lar da destek olurken, uzaktan Online eğitimin zemine oturtulmasının zaman alacağı görünüyor.

Çin’de başlayan Koronavirüs tüm dünyada etkisini sürdürmeye devam ettiği şu günlerde Pazartesi günü okullarda ilk ders zili çaldı. Okul Öncesi ve 1’inci sınıflar yüz yüze eğitime başlarken diğer sınıflarda okuyan milyonlarca öğrenci de Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’daydı. Ancak ilk günkü yoğunluk nedeni ile sistemde sıkıntılar yaşandı.   Pazartesi günü başlayan yeni Eğitim Öğretim yılında Milyonlar öğrenci aynı anda  Eğitim Bilişim Ağı(EBA)’daydı. Ancak sistem yoğunluğa dayanmadı ve yoğunluk sistemde sorun yaşamasına neden oldu.  Milli Eğitim Bakan Ziya Selçuk teknik çalışmaların başladığını belirtirken aksaklığı da olumlu karşıladı. Selçuk “Bu aslında bir taraftan bizim için de olumlu bir haber çünkü inanılmaz bir talep var” dedi.

Koronavirüs, tüm alanda olduğu gibi teknolojide de artık yeni bir dönem başlattı. Artık yüz yüze gerçekleştirilemeyen her toplantı veya etkinlik artık dijital platformlar üzerinden gerçekleştirilecek.  Kuşkusuz en büyük etkileşim Milli Eğitim Bakanlığında olacak. Yüz Yüze eğitimlerde sınıflara giremeyen öğrenciler dersleri İnternet  yolu ile dijital ortamlardan takip edecek. Ancak Ülkemizde Teknoloji altyapısı ve desteklemelerin çok az olmasından dolayı bir çok kesim mağduriyet yaşayacak. Bu kapsamda hem ülke genelindeki köyler de dahil olmak üzere hem internet hem de dijital altyapılarının güçlendirilmesi gerekir.

2000’Li Yıllardaki Bir Çok Proje İle Eğitime Hayat Verilmişti
200’li yıllarda Türkiye’ni eğitim seviyesinin yükseltilmesi ve özellikle doğu illerindeki kızların da okula gönderilmesi için ‘Haydi Kızlar Okula’, ‘Baba Beni Okula Gönder’ , ‘Kardelen’ gibi projeleri hayata geçirilerek eğitime destekler verilmişti. Bener destekler bu zorlu süreç içinde başlatılmalı.  Geçim sıkıntısı nedeni ile günümüzde bile bir çok aile çocuklarını göndermezken, dijital materyalleri olmayan milyonlarca ailenin çocukları EBA’dan yararlanamıyor.  Teknoloji’den yararlanamayan öğrenciler için ise seferberlik şart.

Çanakkale’de Bir Çok Kurum Öğrencilere Destek Veriyor
Çanakkale’de yüz yüze eğitim görmeyen ve dersleri EBA üzerinden takip etmek zorunda kalan anacak maddi imkanı olmayan öğrenciler için Kamu Kurumlar ve Sivil Toplum Kuruluşları da destek kampanyaları başlattı. Çanakkale Belediyesi, ihtiyaç sahibi öğrencilere bilgisayar veya tablet temin ederken, Geyikli Belediyesi  ; 'Tablet ve bilgisayarı olmayan öğrencimiz kalmayacak'  sloganı ile başlattığı kampanyada maddi durumu olmayan öğrencilere destek oluyor.
 
Cuma Deren