Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm illerde olduğu gibi Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde  Koronavirüs ile mücadelede almış olduğu tedbirler kapsamında okul öncesi ve 1. sınıfların eğitim öğretimine başlandı. İlk olarak Okul Öncesi ve 1’inci sınıfların  başladığı ilk haftada sadece bir gün 5 ders saati okulda bulunacaklar ve 40 dakika olan ders süresi 30 dakikaya indirildi. Öğrencilerin teneffüste olduğu sürede, sınıflar dezenfekte edilerek havalandırılacak ve yeni ders için tekrar hazırlanacak.  Geniş önlemelerin alındığı okullarda sınıflar da ikiye bölündü.  Süreç tamamlanan kadar, Dersler yoğun Koronavirüs tedbirleri altında aksatılmadan devam edecek.  

 Çin’in Wuhan Kentinden başlayarak dünyaya yayılan Koronavirüsü, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini sürdürmeye devam ediyor. 11 Martta ülkemizde görülen ilk vakanın ardından salgının yayılmasını önlemek amacı ile alınan ilk önlemelerden birisi de okulların kapatılması olmuştu. 13 Mart itibari ile okulların Pandemi süreci kapsamında kapatılması ile 2019-2020 Eğitim öğretim sezonunu yarıda kapatan öğrenciler, devam eden pandemi sürecinde ise yeni eğitim öğretimde nasıl eğitim alacakları, okulların açılıp açılmayacağı ile ilgili teredditler yaşanmıştı.  Geçtiğimiz aylarda bir toplantı gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanlığı, Bilim Kurulu kararı ile yüs yüze eğitimin dün yapılmasına karar vermişti. İlk hafta bir gün ikinci hafta ise iki gün gerçekleştirilecek yüz yüze eğitimde öğrencilerin okula gönderilmesi ise veli ve öğrencilerin tercihine bırakıldı. Öte yandan Online eğitim için harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) altyapısını oluşturdu ve öğrencilerin uzaktan online eğitim almasını sağlayacak ders programları yayımladı. Ayrıca dezavantajlı öğrenciler, dersler ulaşmakta sorun yaşayan öğrencilere yönelikte EBA destek noktaları oluşturarak yeni eğitim öğretim yılında ilk ders zili de çaldı.

İlk Ders Zilinde Vali İlhami Aktaş Öğrencileri Yalnız Bırakmadı
Tüm ülkede olduğu gibi Koronavirüs gölgesinde geçecek ilk ders zili Çanakkale’de de çaldı ve öğrenciler ders başı yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm illerde olduğu gibi Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde  Koronavirüs ile mücadelede almış olduğu tedbirler kapsamında okul öncesi ve 1. sınıfların eğitim öğretimine başlandı. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının  İlköğretim Haftası kapsamında Mustafa Kemal İlkokulu ve 18 Mart İlkokulu’nu ziyaret eden Vali İlhami Aktaş, öğrencilerin heyecanını paylaştı. Okulları ziyaret eden Vali İlhami Aktaş, ilk olarak Mustafa Kemal İlkokulu’nda öğretmen ve öğrencilerle bir araya geldi. Vali İlhami Aktaş, Mustafa Kemal İlkokul Müdürü Mutlu Önder’den tüm sınıflarda öğrencilerin  sağlığı için genel dezenfeksiyon ve temizlik çalışmaları hakkında bilgiler aldı. Öğretmenlerle bir süre görüşerek sohbet eden Vali İlhami Aktaş,  yeni eğitim öğretim döneminde yapılan çalışma planları hakkında bilgiler verdi. Daha sonra öğrencileri sınıfta ziyaret eden Vali Aktaş, başarılar diledi.

Vali İlhami Aktaş daha sonra Ardından 18 Mart İlkokulu’nu ziyaret ederek, burada okul müdürü Ferda Ayan’dan sınıfların sosyal mesafeye göre ayarlanması, dezenfektan ile maske tedariği, fiziki ve sosyal yeterlilikler ve 18 Mart İlkokulu hakkında bilgi aldı. 18 Mart İlkokulu’nda okul öncesi sınıfında ve 1. sınıflarda öğrenim gören öğrencileri ziyaret eden Vali İlhami Aktaş, öğrencilere sağlıklı ve başarılı bir eğitim – öğretim yılı geçirmeleri temennisinde bulundu. Okul ziyaretleri kapsamında sınıfların sosyal mesafeye göre ayarlanması, dezenfektan, maske tedariği, fiziki ve sosyal yeterlilikler hususunda tüm detayları yerinde inceleyen Vali İlhami Aktaş, Koronavirüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve yayılma hızını kontrol altında tutmanın önemini vurguladı.

Okula Gidemeyenler Dersleri Online Takip Edecek
Milli Eğitim Bakanlığı ülkemizde de etkisini sürdüren Koronavirüs pandemisi dolayısı ile  Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından İlkokul, Ortaokul ve Lise Milli Eğitim Bakanlığı Resmi Dijital Eğitim Platformu üzerinden derslerin canlı olarak yayınlanabileceği  Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’yı oluşturdu. Okula gidemeyen öğrenciler, okulda işlenen dersleri evlerinden  Öğrenci ve Öğretmenlerin Eğitim Portalı olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden takip edebilecek. Evlerindeki internet veya bilgisayar, tablet gibi teknolojik aletlerin erişimi engellemesi veya bunları alacak maddi gücü olmayan öğrenciler için ise EBA noktaları oluşturuldu.
 
İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, yeni Eğitim Öğretim yılı dolayısı ile eğitimdeki yenilikler ve oluşturulan şartların da içerdiği bir mesaj yayınladı. Yılmaz Mesajında “Biliyoruz ki; milletimizi ve ülkemizi geleceğe güvenle taşımak, müreffeh milletler arasında yer almasını sağlamak için birinci şart eğitimdir. Ülke olarak ortak gayemiz; millî ve manevî değerlerine sahip çıkan, bilimin ışığında vatanına faydalı olmak için çabalayan, sorgulayan, üreten, hiçbir tesir altında kalmadan doğru kararlar verebilen nesiller yetiştirebilmektir. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci dolayısıyla, bu yıl eğitim öğretime olağanüstü şartlarda başladık. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının başladığı bu anlamlı haftada, ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın tamamı, okullarına, arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuşmanın mutluluk ve heyecanını maalesef ki yaşayamadılar. Bu eğitim öğretim yılında okullarımız kapılarını yalnızca okul öncesi ve 1. sınıf öğrencilerine açabildik. Diğer kademelerdeki öğrencilerimizle, eğitim öğretime uzaktan eğitim ile devam edeceğiz.  Şartlar ne olursa olsun her öğrencimizin eğitim öğretimden en üst düzeyde fayda sağlaması için elimizden geleni yaptık. Teknolojik imkansızlıklardan dolayı uzaktan eğitime erişemeyen öğrencilerimiz için erişim noktaları oluşturduk. Uzaktan eğitim için hazırlıklarımızı tamamladık ve Eba üzerinden canlı derslerle öğretmenlerimizin öğrencileriyle buluşmaları için gerekli şartları hazırladık.

Kıymetli Öğretmenlerimiz.. Şartlar ne olursa olsun öğrencilerinize bilgiyi aktarmaktan ziyade, bilgiye ulaşmanın ve onu kullanmanın yollarını göstereceğinizden, çocuklarımızı hedefini bilen şahsiyetler olarak yetiştireceğinizden eminim. Bu meşakkatli, fakat kutsal görevinizde sizlere başarılar diliyorum. Çok Değerli Anneler ve Babalar…   Eğitimin ailede başladığı, okulda geliştiği gerçeğinden hareketle, evlatlarınızın geleceğe hazırlanmasında, öğretmenlerimizle sürekli işbirliği sağlayacağınıza inanıyorum. İçinde bulunduğumuz süreçte sizlerin desteği her zamankinden önemlidir. Uzaktan eğitim sürecini sizlerin de desteğiyle daha verimli bir şekilde geçireceğimize inancımız tamdır.    Umudumuz, Geleceğimiz, Sevgili Öğrencilerimiz! Sizleri gönülden seviyor ve güveniyoruz. Uzaktan eğitim sürecinde kendi öz denetiminizi sağlayıp, canlı derslerinizi aksatmadan takip edeceğinize gönülden inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Cuma Deren