Sakarya Meydan Muhaberesi'nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisince Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e, Mareşel ve Gazi ünvanının verilmesi ile ülkemizde her yıl 19 Eylül Gaziler Günü olarak kutlanıyor. Bu kapsamda tüm ülkede olduğu gibi Gaziler Günü Çanakkale’de de kutlandı.
 
Nice destanla dolu Tük tarihinin son savunma savaşı olan Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasından sonra 19 Eylül 1921 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisince Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e,  Mareşel ve  Gazi ünvanı verildi.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e verilen Gazi Ünvanının yıl dönümü olan 19 Eylül her yıl Gaziler Günü olarak kutlanıyor.  Bu kapsamda tüm ülkede olduğu gibi Gaziler Gününün 99’uncu yıldönümü Çanakkale’de de törenle kutlandı.  Cumhuriyet Meydanında düzenlenen  Çelenk koyma programına   Vali  İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Cem Okyay, Belediye Meclis Üyesi Emekli General Süleyman Canpolat, Çanakkale Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Necdet Erdinç ile askeri erkan, gaziler ve vatandaşlar katıldı.
Çanakkale Valiliği, Çanakkale Boğaz Komutanlığı, Çanakkale Belediye Başkanlığı ve Çanakkale Muharip Gaziler Derneği Şubesi çelenklerinin Atatürk Anıtı'na bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gaziler Günü mesajı okunduğu törende Binbaşı Evren Bal günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı.

Bugün Gaziler İçin Şeref Günü
Çanakkale Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Necdet Erdinç , 19 Eylül Gaziler için şeref günü olduğunu belirttiği konuşmasında “19 Eylül Gaziler Günü ,Türk kahramanlığının En Büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında taçlandığı bir gündür. 19 Eylül Gaziler Günü, bu toprakların vatan olmasında ve bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı ve anıldığı bir gündür. 19 Eylül; Kurtuluş Savaşı’nda, Kore’de, Kıbrıs’ta savaşan muharip gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğranda vatan hainleri terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlik korucuları ve 15 Temmuz’da meydana gelen hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden tüm malül gazilerin şeref günüdür. Türk’ün Anadolu’daki 1000 yıllık varlığım sona erdirmek isteyen emperyalist güçler, 1.Dünya Savaşı sonunda ülkemizi dört bir yandan işgal ettiler. Bu işgal ile yetinmeyip ,vatanımızı parçalamayı amaçlayan Sevr Anlaşması’nı milletimize zorla kabul ettirmek üzere Yunan ordusunu da Anadolu’ya sürdüler.

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ ün önderliğinde Türk ordusu ,Yunan ordusunu Polatlı yakınlarında Sakarya'da 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı meydan muharebesinde yenerek, bozguna uğrattı. Çareyi kaçmakta bulan Yunan Ordusu, bir sene sonra Dumîupmar’da aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan tamamen atıldı. Sakarya Meydan Muharebesi, Türkün ateşle imtihanı ve Anadolu halkının ölüm-kalım mücadelesi olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi yaklaşık 200 yıldır Avrupa’dan geri çekilen Türk ordusunun son savunma savaşı olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Şavaşı mn seyrini ve kaderini ve Anadolu’nun düşmandan kurtuluş yolunu açmıştır. Türk milleti adına TBMM’si ,19 Eylül 1921 tarihinde bu emsalsiz zaferin anısına, zaferin mimarı, Başkomutan M. Kemal Atatürk’e ‘Gazilik’ unvanı ile ’Mareşallik’ rütbesini tevcih etmiştir” dedi.

Bayrağımızın Özgürce Dalgalanması Şehit ve Gazilerimizin Emsalsiz Eseridir
Başkan Erdinç “Üzerinde yaşadığımız coğrafyanın bizler için bir vatana dönüşmesi ,bayrağımızın özgürce dalgalanması şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıklarının eseridir. Tarihin her döneminde hür yaşamayı ,bağımsızlık ve istiklalini canı pahasına korumayı ilke edinen aziz milletimiz, bu uğurda şehit ve gazi olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymıştır. Ülkemizde şehidi ve gazisi olmayan aile yok gibidir. Aziz milletimizin asırlardır Anadolu toprakları üzerinde verdiği varoluş mücadelesinin şifresi, ‘ölürsem şehit, kalırsam gazi’ deyişinde saklıdır. Ülkemiz, dün olduğu gibi bugün de dış destekli terör örgütlerinin ,Doğu Akdeniz’de, Suriye ve Irak’ta sömürücü emperyalist devletlerin tehdidi altındadır. Emperyalist devletlerin ve  dolayısıyla, emperyalist güçlerin menfaatleri doğrultusunda sömürü planı olan Sevr’in gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu güne kadar sergilenen her türlü hainlik ,Türk Silahlı Kuvvetlerin vatansever ve kahraman askerleri ile kahraman polis , güvenlik korucusu ve vatandaşlarımız tarafından önlenmiş ve hüsrana uğratılmıştır. Asıl Türk milletinin bağrından çıkan ,şanlı ve şerefli Türk ordusu dün olduğu gibi yarında vatanımızın ,hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. İnanıyoruz ki, kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır. 19 Eylül muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan , fedakar ve kahraman gazilerimizin Şeref ve Kahramanlık Günü’dür” dedi.
 
Şerife Erdem – İsmail Şen