Birgül Erken, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği olarak, İç İşleri Bakanlığı Proje Destek Birimi (PRODES) üzerinden başvurusunu yaptığı,  "Birgül Erken ile Edirne'den Kars'a Serbest Dalış Şampiyon Avı" adlı projenin onaylandığını ve hibe almaya hak kazandığını söyledi.

Ülkemizin serbest dalış yetenek havuzuna kazandırılacak gençlerin, Edrinde’de Kras’a, her noktada aranıp bulunacağını belirten hemşehrimiz Milli sporcu Erken; “Ülkemiz Sporuna  hayırlı olsun.” dedi.
VİTAMİN7e konuşan Erken, “Sosyal sorumluluk projeleri ile başka hayatlara destek olmak benim için çok değerli.
Özellikle pandemi gibi bir süreç yaşandığında daha iyi anladım ki biribirimize ihtiyaç duyuyoruz ve bağlantıdayız.
Yalnız hissettiğimiz dönemlerde boşluk, ait olamama, rahatsızlık ve umutsuzluk gibi duygulara kapılabiliyoruz. 
Böyle dönemlerde, karşılık beklemeden diğer insanların hayatlarına değer katmak mutlu olmamıza ve sosyal anlamda bağ kurmamıza yardımcı olabilir. İşte bu nedenle rekorlarımla da ilham vermeye devam ederken, yeni şampiyonlar yetiştirmek, elimi uzatıp onlara: ‘Sen de yapabilirsin!’ demeyi de istedim.” İfadelerini kullandı.

--------------------------------------------
ŞAMPİYONDAN, GENÇLİĞE;
“SEN DE YAPABİLİRSİN..!”
--------------------------------------------

İlk defa bir rekortmen bunu yapıyor. Türkiye’de yetenek avı başlatan projeyi hayata geçirip, Yeni Şampiyonlar bulmak için Türkiye kazan, kedisi kepçe misali, Su altı sporlarında yeteneği bulunan gençlere ulaşacak.
Çanakkaleli Milli Sporcu, Şampiyon avı başlatılacağını duyuran, VİTAMİN’ e özel sözlerle projeyi anlatan Edebiyat öğretmeni Birgül Erken; “Daha da önemlisi ve kıymetli olan şu ki İç İşleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu projemize bizzat destek veriyor.” diyerek söze başladı.

“EDİRNE’DEN KARS’A SERBEST DALIŞŞAMPİYON AVI”
Çanakkaleli şampiyon; ‘PROJE ÖZETİ’  başlığı açıp; “15.10.2020 - 10.10.2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan proje kapsamında, Edirne'den Kars'a, Türkiye'nin altı ilinden (Çanakkale, Adana, Elazığ, Kars, Trabzon, Edirne) 18-35 yaş arası toplamda 75 kadın 75 erkek olmak üzere, 150 gençten oluşan bir yetenek havuzu oluşturulacak.
Bu doğrultuda projenin hazırlık faaliyetleri esnasında her şehirde, proje öncesi belirlenmiş olan temsilci eğitmenler aracılığıyla 25'er genç yetenek bir araya getirilecek ve bu gençlere serbest dalış eğitimi verilecek. Proje katılımcıları arasında fırsat ve cinsiyet eşitliği gözetilerek, sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı ve üniversitelerin Spor Bilimleri Fakülteleri ve Beden Eğitimi Spor Yüksekokulları başta olmak üzere üniversitede eğitim gören, iyi derece yüzme becerileri olanlar hedef kitle olarak belirlenmiştir.” bilgisini kamuoyuyla paylaştı.
Katılımcılara verilecek olan eğitimlerin iki aşamadan oluşacağının altını çizen Milli Sporcu Erken; “Birinci aşama teorik uzaktan eğitim, ikinci aşama suda uygulamalı dalış eğitimidir. Birinci aşama hazırlık faaliyetleri esnasında gerçekleştirilecek.
İkinci aşama ise benim önderliğimde yüz yüze serbest dalış eğitim faaliyetleri kapsamında, temsilci eğitmenlerle birlikte yürütülecek.
Bu eğitimlerden sonra her şehirden en iyi derecelere sahip 1 kadın 1 erkek sporcu, Çanakkale’de yapılacak olan yarışmaya katılmaya hak kazanacak. Yarışma öncesi Çanakkale’de 5 günlük bir kamp eğitim kampı düzenlenecek. Yarışma kadın ve erkek olmak üzere iki farklı kategoride gerçekleştirilecek. “
Çanakkale’de düzenlenecek yarışmaya dair kapsamlı bililer de veren Erken; “Her iki kategori için Monofin (yek palet) ve Bifin (ikili palet) olmak üzere iki dalda yarışılacak. Yarışma sonunda her dalın şampiyonuna birer kupa ve tüm yarışmacılara madalya ve katılım belgesi verilecek.
Yapılacak olan bu etkinlikler öncesinde proje yazılı, görsel, işitsel ve sosyal medya üzerinden tanıtılarak ülke genelinde bilinirliği artırılacak. Buna ek olarak faaliyetlerin gerçekleştirileceği şehirlerdeki reklam ve tanıtım alanlarında projeye ait afişlere yer verilecek. Ayrıca faaliyetler esnasında hem eğitim hem de yarışma süreçleri su altı ve su üstü kameralarla videoya alınarak, proje bitiminde, yapılan projenin etkisini artırmak ve yaygınlaştırılmasını sağlamak adına bir belgesel filmi oluşturulacak. Film içerisinde eğitimlerden kesitlerin yanı sıra, katılımcı gençlerin projeye dair röportajları da İngilizce alt yazı eklenerek yer alacak. Çekilen belgesel filmi yerel, ulusal medyada görünür olabilmesi için ajanslara gönderilecek ve aynı zamanda uluslararası görünürlük elde etmek adına YouTube, Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformlarında paylaşılacak. “ ifadelerini kullandı.

GENÇ YETENEKLER KEŞFEDİLECEK…
Çanakkaleli şampiyon sporcu, bu proje ile dünyada son yıllarda oldukça popüler hale gelen serbest dalış branşına genç yeteneklerin katılmasını sağlamanın yanı sıra, bu genç yetenekler arasından geleceğin rekortmen ve şampiyonlarının yetiştirilmesi amaçlandığını vurguladı.
Birgül Erken şöyle dedi; “Bu kapsamda projenin son faaliyeti olan yarışmada dereceye giren öğrencilerle proje bitiminden sonra da özel olarak ilgilenilecek ve bu öğrenciler uluslararası yarışmalara ve rekorlara hazırlanacak.”

Cuma Deren