Anayasa Mahkemesi incelemelerini bitirmeden Yargıtay’ın kararını kesin olarak kabul edilerek Meclis Genel Kuruluna yapılan açıklama ile Berberoğlu’nun düşürülen milletvekilliği kararına 17 Eylül’de incelemesini tamamlayan Anayasa Mahkemesi oy birliği ile kararı geçersiz kıldı. Gelişmeler ile ilgilki dün bir basın toplantısı düzenleyerek açıklama yapan CHP Hukuk ve Seçim İşleri'nden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı   Muharrem Erkek , TBMM  Başkanı Mustafa Şentop’un  ‘Bir de malumunuz Anayasa Mahkemesinde 84. Maddenin 4. Fıkrası var.  O  da şudur; tekrar seçilen Milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma Meclisin yeniden dokunulmazlığını  kaldırılmasına bağlıdır. Dolayısı ile bu hükme yönelik her hangi bir düzenlememiz olmadığı için burada bu hükmün yerinde durduğunu, geçerli olduğunu ve dolayısı ile tekrar bir seçim olması halinde dokunulmazlığı yeniden kazanacağını, bu yüküm dolayısı ile burada ifade etmek istiyorum yanlış anlaşılmaları gidermek için’  sözlerini hatırlatarak, Çanakkale’den yaptığı Çağrı’da doğru olan sözünün arkasında durması gerektiğini söyledi.
 
Hukuk ve Seçim İşleri'nden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı  Muharrem Erkek Yaptığı Açıklamada Şunları söyledi “İstanbul Milletvekilimiz Enis Berberoğlu, büyük bir adaletsizlikle, büyük bir hukuksuzlukla karşı karşıyaydı. Geç de olsa 17 Eylül 2020 tarihinde Anayasa Mahkemesi bu adaletsizliğe ‘dur’ dedi. Enis Berberoğlu Cumhuriyet gazetesinde çıkan bir haber nedeni ile haksız ve hukuksuz bir şekilde yargılanıyordu. Hakkında kesin, somut ve inandırıcı deliller olmadığı halde, keyfi bir şekilde, kin ve nefretle yargı bir silah olarak kullanılarak tutuklanmıştı.  24 Haziran’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçiminde Enis Berberoğlu yeniden İstanbul Milletvekili olarak seçildi. Anayasa Mahkemesinin 84. Maddesi ve  4 fıkrası  diyor ki ‘tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma meclisin yeniden dokunulmazlığı kaldırılmasına bağlıdır’ diyor. Yani 24 Haziran 2018’de Milletvekilimiz Eniz Berberoğlu, tekrar seçilmiş ve yeniden dokunulmazlık kazanmıştır. Buna bağlı olarak Meclis yeniden dokunulmazlığı kaldırmadığı sürece onu yargılayamazsınız. Ancak bu hatırlatıldığı halde dava dosyayı Yargıtay’daydı, Yargıtay’daki dava, mazbatasını aldığı gün durması gerekiyordu.  Ancak Avukatların Başvurusuna rağmen davaya devam edildi.  Çünkü yargı, tarafsız ve bağımsız değil” dedi.

Anayasa Mahkemesi Devam Ederken Berberoğlu’nun  Vekilliğini Düşürdüler
Enis Berberoğlu  davasının Anayasa İncelemesi devam ederken Mecliste yaşananlara da değinen Muharrem Erkek “Anayasa, yeniden dokunulmazlığını kaldırmadan  davaya devam edemezsin dediği halde, yargıtayda Enis Berberoğlu’nun davasına devam edildi. Bunun sonucunda haksız, hukuksuz ceza onandı.24 Haziran’da seçildikten sonra,  20 Eylül 2018 tarihinde onama kararı verildi.  Bu arada Avukatları ‘Anayasa çiğneniyor. Müvekkilimizin siyasi faaliyet hakkı elinden alındı’ dediler ve  Anayasa Mahkemesine başvurdular. Anayasa Mahkemesi 6 Mayıs 2020 tarihinde Enis Berberoğlu ve Avukatlarına bir yazı yazdı ve dedi ki ‘Elinizdeki tüm dosyaları ve evrakları bana verin’ dedi. Anayasa incelemesi devam ederken , Ana Yasaya aykırı bir şekilde oluşturulan  onama kararı ‘kesin hüküm oldu ve biz bunu Mecliste okuyup Milletvekilliğini düşüreceğiz’ dediler.  Bi de yüksek sesle ‘Yapmayın, Adalet bir gün hepimize lazım olacak’ dedik. Anayasa Komisyon görüşmelerine tutanakları hatırlattık.  Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un tutanaklardaki yazılı görüşlerini paylaştık.  ‘Milletvekilliğini düşürmeyin, Anayasa Mahkemesinde incelemeleri devam ediyor. Anayasa Mahkemesi Hak ihlali tespit ederse  giderilmesi zor mağduriyetler yaratabilirsiniz’ dedik.  Maalesef meclisteki çoğunluk, daha doğrusu Meclis Başkanlığı  Saraydan gelen talimatla hareket etti.  4 Haziran 2020’de  Anayasa Mahkemesi İncelemesi devam ederken, Yargıtay’ın onama kararı kesinleşmiştir dediler  okudular ve Milletvekilliğini düşürdüler” dedi.

Anayasa Oybirliği İle Kesin Hükmü Ortadan Kaldırdı
İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile ilgili Anayasa Mahkemesinin oy birliği ile verdiği karara da değinen Muharrem Erkek, Berberoğlu’nun Milletvekilliğinin düşmemiş olması gerektiğini belirterek “17 Eylül 2020’de Anayasa Mahkemesi, Oybirliği ile olması çok değerlidir ve  Anayasaya aykırılığı, hak ihlallerini açıkça tespit etmiştir.  Bunun sonucu şudur;  İstanbul Milletvekilimiz Enis Berberoğlu’nun  Milletvekilliği hakkında kesin hükmü okunarak düşürülmüştü. Herhangi bir oylamayla ya da başka bir işlemle değil.  84. Maddeye göre hüküm okunmuştur, yani Genel Kurula bilgi verilmiştir ve Milletvekilliği düşürülmüştür. Anayasa Mahkemesi Oy birliği ile verdiği kararda bıu kesin hükmü ortadan kaldırdı.  Anayasa Mahkemesi dedi ki ‘sen  yeniden seçilmiş bir Milletvekilinin davasına  dokunulmazlığını kaldırmadan devam edemezsin ve  kesin hüküm oluşturamazsın’ dedi.  Bu kesin hüküm ortadan kalktığına göre, aslında İstanbul Milletvekilimiz Enis Berberoğlu’nun Milletvekilliği  düşmemiş sayılmalıdır. Uyarılarımızı dinlemez, kinle, intikamla devlet yönetirseniz  maalesef Adaleti yok edersiniz” dedi.

Doğru Olan Sözünüzün Arkasında Durun
Anayasa Komisyonundaki Anayasa’nın 84. Maddesinin 4. Fıkrasına yönelik yaptığı konuşmasını da hatırlatan Muharrem erkek, Çanakkale’den Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a çağtıda bulundu. Erkek “Meclis Başkanı Mustafa Şentop, bu tartışmalar yapılırken 2 Mayıs 2016 tarihinde Anayasa komisyonda yaptığı açıklamada aynen şunları söylemiş ‘Bir de malumunuz Anayasa Mahkemesinde 84. Maddenin 4. Fıkrası var.  O  da şudur; tekrar seçilen Milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma Meclisin yeniden dokunulmazlığını  kaldırılmasına bağlıdır. Dolayısı ile bu hükme yönelik her hangi bir düzenlememiz olmadığı için burada bu hükmün yerinde durduğunu, geçerli olduğunu ve dolayısı ile tekrar bir seçim olması halinde dokunulmazlığı yeniden kazanacağını, bu yüküm dolayısı ile burada ifade etmek istiyorum yanlış anlaşılmaları gidermek için’ diyor.  Şimdi  Çanakkale’den Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop’a seslenmek istiyorum.  Lütfen Doğru Olan bu sözünüzün arkasında durun.  Anayasa Mahkemesinin kararının yürütme organı olan mecliste sizi de bağladığını lütfen unutmayın. Asıl sorunumuz, Hukuk devletinin temelinden sarsılması”  dedi.
 
Şerife Erdem – Cuma Deren