Bayramiç Ziraat Odası tarafından talep edilen ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz Nisan ayında Kazdağları eteklerinde 122 adet çelik ile 50 adet kestane ağaca aşı yapılmıştı. Özellikle Orman Köylüsüne büyük gelir sağlayacak olan aşıların tutması bölgede sevinçle karşılandı.

Geçtiğimiz Yıl sonlarında Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştiren ve Türkiye Büyük Millet Meclisi ziyaretinde Çanakkaleli Milletvekilleri ile bir araya gelen ve Bayramiç İlçesinin doğası hakkında bilgi veren Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyeleri, kestane aşısı talebinde bulunmuşlardı. Oda Başkanı Pehlivan ve üyelerin talebi dikkate alınarak geçtiğimzi Nisan ayında Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü, Mekkare Orman İşletme Şefliği sınırlarında, Serhatköyü kestane pınarı mevkiinde 137 no.lu bölmede deneme amaçlı olarak aynı yöreden (2km yatay,-100 m dikey) elde edilen 122 adet çelik ile 50 adet kestane ağaca aşı yapıldı.  Kazdağları eteğindeki köylerdeki kestane toplanması halkın geçimine ek katkı sağlamak amacı ile yapılan aşı çalışmaları başarıya ulaştı. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan 122 adet çelik ile 50 adet kestane ağaca aşı tuttu.

Konu ile ilgili Bayramiç Ziraat Odası Başkanlığı Sosyal Medya Hesabından yapılan açıklamada “Kestane Aşıları Tuttu. Bayramiç Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Pehlivan'ın Muhtarlarve Oda
Meclis Kurulu üyeleri  ile TBMM’ne, Yaptığı ziyarette gündem getirdiği, Kazdağlarındaki kestanelerin aşılanması projesi kapsamında deneme bahçesi aşıları tuttu. Bu projeye destek veren Ak Parti Grup Başkan Vekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’a ,Çanakkale Milletvekili Ak Parti Genel Merkez  Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Jülide İskenderoğlu’na Orman Genel Müdürlüğüne, Bölge Müdürlüğüne, İşletme Müdürlüğüne, Kumludüz Şefliğine, Mekara Şefliğine projeye destek veren emeği geçen herkese teşekkür ederiz.Bu proje ile tüm kazdağlarındaki genç kestaneler aşılanacak ayrıca halkımızın ekonomisine büyük destek olacaktır. Kestanelere hiç bir firmaya veya kuruma mahsus değil sadece halkındır” denildi.

'Yöre İnsanına Yıllık 10 Milyon TL Ek Katkı Sağlayacak'  Demişti
Geçtiğimzi Mayıs Ayında yapılan aşılar ile ilgili bir açıklama yapan Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, projenin tutması halinde çalışmalar genişletilerek orman köylüsüne yıllık 10 milyon TL'lik bir ek katkı sağlamayı planladıklarını söylemişti. Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın politikaları çerçevesinde, Kaz Dağları'nda bulunan doğal kestaneleri ekonomiye kazandırmak ve yöre insanının gelir seviyesini artırmak amacıyla aşılamaya başladıklarını söyledi. Deneme olarak 4 dönümlük bir sahada 50 kestane ağacının, aynı bölgeden aşı kalemi alınarak aşılandığını belirten Demirci, "Önümüzdeki yıl Nisan ve Mayıs ayında bu çalışmaları genişleterek, sahanın tamamına yaymayı planlıyoruz. Bu doğal kestaneleri yöre insanı toplayıp, ekonomik olarak değerlendiriyor. Fakat, yaptığımız bu çalışmadan sonra en az değeri 4- 5 kat artacak. Miktarı da en az 2- 3'e katlanmış olacak. Deneme amaçlı yaptığımız bu aşılama çalışmaları tutması durumunda önümüzdeki yıllarda yaklaşık 50 hektarlık bir sahada bu çalışmayı devam ettireceğiz. Bu proje ile yöre insanına, oradaki orman köylüsüne yıllık 10 milyon TL'lik bir ek katkı sağlamayı planlıyoruz" İfadelerini kullanmıştı.
 
Şerife Erdem