11 Mart’ta ülkemizde görülen ilk Koronavirüs vakası ile salgının önlenmesi ve hastaların iyileşmesi için ön saflarda mücadele eden Sağlık çalışanları da bir bir eksiliyor. Bir maskeyi takmadığımız için Koronavirüs kapan vatandaşları iyileştirmek için çaba sarf ederken enfekte olan sağlık çalışanların sayısı 29 bine ulaşırken, hayatını kaybeden doktor ve ya sağlık çalışanların sayısı ise 52 oldu.
Ocak ayında Çin’in Wuhan kentinden başlayarak dünyaya yayılan Koronavirüsten binlerce kişi hayatını kaybetti. Ülkemizde de ilk vaka 11 Mart’ta görüldü. İlk vakanın görülmesinden bu yan geçen süreçte alınan önlemler virüsün yayılmasını önlemek için  belli bir zaman dilimine yetse de 1 Haziran itibari ile başlayan normalleşme sürecinin ardından özellikle son günlerde vakalar artış göstermeye başladı.  Pandemis sürecinde virüs ile mücadelenin en ön saflarında Sağlık Çalışanları yer aldı. Ailelerinden uzak, bir dakika bile giyilmesi zor olan kıyafetlerin içinde saatlerce çalışan sağlık çalışanlarının tek isteği ise salgının bir an önce bitmesi.

Bizim İhmalimiz Kahramanların Canına Mal Oluyor
‘Bana bir şey olmaz’ mantığı ile hareket ettiğimiz, çoğu zaman maske bile takmadığımız birkaç dakika belki de onların hayatına mal oluyor. Düğünlerde, halaylarda, toplantılarda alamadığımız önlemler sonucunda gittiğimiz hastanede bizi tedavi etmek için uğraşan  29 bin 865 sağlık çalışanı enfekte olurken 52 kişi ise hayatını kaybetti.  Biz bir maske takamayarak yaptığımız küçük bir ihmal yüzünde  enfekte olurken, bir dakika bile giyemeyeceğimiz elbiselerin içinde saatlerce durarak bizi tedavi etmeye çalışırken hayatını kaybeden kahramanların sayısı da her geçen gün artıyor.
 
Aylardır Ailelerine Hasret
Pandemi sürecinden bu yana aylardır ailesini ve çocuklarını göremeyen sağlık çalışanları özlem dolu. Çalıştıkları pandemi hastanelerinde ailelerine virüs bulaşmasın diye evlerine gidemeyen sağlık çalışanlarını özlemlerini kalbine gömerek, Koronavirüs bulaşan hastaların iyileşme sayılarını arttırmak için çaba gösteriyorlar.

Onlara Omuz Vermenin Tek Yolu Tedbirlere Uymak
Virüsten en çok etkilenen kuşkusuz sağlık çalışanları oldu. Doktor, hemşire, teknisyen, eczacı olmak üzere sağlıkçıların arasında hem virüse yakalananların sayısı artıyor hem de can kayıpları. Onlara Omuz vermenin tek yolu ise tedbirlere sıkı sıkı uymaktan geçiyor. Biz 83 milyonun kahramanlara olan burcumuzun her ne kadar ödemesek de maske mesafe ve hijyen kurallarına uyarak mücadeleye destek verilmesi, kahramanların da vakaların daha fazla artmaması için istediği tek şey bu.

Artık Yorgunluğu Bile Hissedemiyorlar
İlk Koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart’tan bu yana aile özlemi bir yana, artan vakalar nedeni ile okadar çok çalışan sağlık çalışanı artık yorgunluk bile hissetmiyor. İlk günden bu yana virüs ile ön safta mücadele eden onlar olduğu için en çok onlar etkilendi.  İşte bu yüzden son 18 günde  13 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Önceki gün Koronavirüs tablosunu açıklayan ve Koronavirüs nedeni ile hayatını kaybesen sağlık çalışanlarının da tablosunu açıklayan  Bakan Fahrettin Koca “"Kamuda esnek çalışma uygulamasına geçildiği, evden çalışmanın özendirildiği bu dönemde, gündüz ve gece göreve devam eden, aylardır evine gidemeyen, çocuğunu, eşini kucaklayamayan doktorlarımız, hemşirelerimiz ve her düzeyde sağlık personelimiz var. Doktorundan hasta bakıcısına kadar her aşamada sabır ve fedakarlık isteyen bir mesleğin mensubu olduğunu bilmektedir. Ancak bu fedakarlığını, sorumsuzca davranışlara feda etmek zorunda olmamalıdır. Şu ana kadar sağlık kuruluşlarımızda virüsün bulaşmasından kaçamayan 29 bin 865 çalışanımız oldu. Ne yazık ki 52 sağlık çalışanımızı da yitirdiklerimiz arasında ebediyete yolcu ettik. Tümüne Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.
 
Cuma Deren