Kadına yönelik şiddetin arttığı son dönemlerde, aile yapısını bozduğu gerekçesi ile İstanbul Sözleşmesi de gündem gelmişti. Tam da kadına yönelik şiddetin arttığı bu dönemde gündeme gelen İstanbul sözleşmesinin kaldırma girişimleri büyük tepkiye neden olmuştu. Evli çiftlerin de şiddet gördükleri anda İstanbul sözleşmesinden nasıl  yararlanabilecekleri hakkında fikir edinmeleri için Çanakkale Belediyesi de hem evli hem de yeni evlenen çiftlere İstanbul sözleşmesinin yer aldığı bir kitapçık dağıtacak.
Cani Kocalar ve sevgililerinden şiddet gördükleri yetmiyormuş gibi bir de vahşice katledilen kadınların sayısının arttığı son günlerde, kadın haklarını koruyan İstanbul Sözleşmesinin Aile yapısını bozduğu gerekçesi ile kaldırılmaya çalışılması büyük tepkilere neden olmuştu. Üstelik kocasından ve sevgilisinden şiddet gören çoğu kadın, hala İstanbul Sözleşmesinden haberdar değil. 2011 yılında imzalanan İstanbul Sözleşmesi kaldırılması yerine harfiyen uygulanması isteniyor.  Bu kapsamda evli çiftlerin şiddet gördükleri taktirde İstanbul Sözleşmesinden nasıl yararlanabileceklerini anlatmak amacı ile yeni evlenen ve evli çiftlere Çanakkale Belediyesi tarafından İstanbul Sözleşmesinin tüm maddeleri ve detaylarının yer aldığı bir kitapçık dağıtılacak.

Geçtiğimiz Perşembe günü Eylül Ayı Belediye Meclisinde Meclis Üyelerine de sunulan Sözleşmenin dağıtımı ile ilgili bir açıklama yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Bu sözleşme çok polemik konusu oldu. Bu uluslararası bir sözleşme. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından da kabul görmüş bir sözleşme. En azından evlenecek çiftlere bundan sonra hediye edeceğim. Bu gerçi mevcut evlilere de göndermek lazım. Bu önemli, nikahlarda vereceğiz. Bunun içinde bir mahsur varsa hep beraber değerlendirelim. Geçtiğimiz gün yine felaket bir şey oldu. İsim vermek istemiyorum, can sıkıcı oluyor ama ben şunu söylüyorum 2020’nin Ağustos ayında erkekler tarafından 27 tane kadın öldürülmüş ve 23 kadın da şüpheli olarak ölü bulunmuş. Kadın üyelerimize sesleniyorum; biz kadınlarımızı gözümüzün bebeği gibi görürken, onları korurken, nasıl oluyor da bu insanlar, sadece kadın olduğu için öldürüyor. Bir erkeğin direkt gücüne güvenerek bir kadını darp etmesi, öldürmesi gerçekten ne insanlığa sığar, ne Müslümanlığa sığar! Hiçbir şeye sığmaz bana göre. Bu yüzden İstanbul Sözleşmesi’nin sonuna kadar arkasında durmaya devam edeceğiz”  dedi.

İlk Dağıtımlar Yapıldı
Geçtiğimiz Perşembe günü gerçekleştirilen Eylül Ayı Meclis Toplantısının ardından önceki gün gerçekleştirilen Nikah törenlerinde yeni evli çiftlere Nikah Memuru tarafından İstanbul Sözleşmesinin maddelerinin detayları ile yer aldığı kitapçık dağıtıldı.

İstanbul Sözleşmesi
Kadınları her türlü şiddete karşı korumak ve kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak amacını taşıyan İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme olma özelliği taşıyor. 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açıldığı için ‘İstanbul Sözleşmesi’ ismiyle anılıyor. Sözleşme, bugüne kadar Türkiye dahil Avrupa Konseyi üyesi 20 ülke tarafından onaylandı. Türkiye, 11 Mayıs 2011 tarihinde sözleşmeyi imzaya açtı. İmzaya açılmasından sonra onay için TBMM Genel Kurulu’na sunulan İstanbul Sözleşmesi, 14 Mart 2012 tarihinde AKP, CHP, MHP ve BDP’nin oybirliğiyle 246 kabul ve sıfır ret oyuyla Meclis’te onaylandı. Sözleşme 60’ıncı Parti hükümeti tarafından imzaya açıldı. Sözleşmeyi her ülke adına Dışişleri Bakanları attığı için Türkiye adına da eski Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu imzaladı.
 
Şerife Erdem