26 Ağustos’ta kazanılan Malazgirt Meydan Muharebesi ile Anadolu’nun Türk Yurdu olması için verilen mücadele, yine 26 Ağustosta Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk komutanlığında başlatılan ve 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlandırılan Büyük Tarruz sonucunda, Anadolu ilelebet Türk Yurdu olarak kaldı. Destan dolu Tük Tarihinin şanlı zaferlerinden biri olan 30 Ağustos Zafer Bayramı, 98’inci yıldönümü tüm ülkede olduğu gibi Çanakkale’de de törenlerle kutlandı.

 Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtuldu. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk Önderliğinde 30 Ağustosta kazanılan bu zafer her yıl törelerle kutlanıyor. Bu yıl 98. Yıldönümü dolayısı ile 81 İlde ve ilçelerde kutlamalar gerçekleştirildi. Koronavirüs nedeni ile etkinlikler gerçekleştirilmezken sadece çelenk koyma programları gerçekleştirildi. Bazı Belediyeler ise tedbirler eşliğinde birkaç program gerçekleştirdi. 

81 İl ve ilçelerinde olduğu gibi Çanakkale’de de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 98. yıl dönümünde Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkomutanlığında Kahraman Türk Ordumuzun en büyük zaferlerinden biri olan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 98. yıl dönümünde Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende Atatürk Anıtı’na Vali İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay ve Çanakkale İli Merkez İlçe Belediye Başkan Vekili Süleyman Canpolat tarafından çelenk sunuldu. Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Deniz Binbaşı Anıl Yeşilyuva tarafından günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma gerçekleştirildi.

Deniz Binbaşı Anıl Yeşilyuva yaptığı konuşmasında şunları söyledi “Bugün Kahraman Türk Ordusunun Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk Milletinin verdiği destansı mücadelenin ve kazanılan zaferin 98’inci yılının haklı gururunu yaşıyoruz. Türk Tarihinde 26 Ağustos 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi neticesinde kazanılan zaferle Anadolu’nun Türk Yurdu olduğu tescillenmiş  yine 26 Ağustos  1922’de başlatılan  Başkomutanlık Meydan Muharebesi 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlandırılarak  ilelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyetine giden yol açılmıştır. Kahraman Türk Ordusunun kendisinden daha üstün olan işgal ordusuna karşı başlattığı, her safhası planla hazırlanmış ve bizzat Gazi Mustafa Kemal tarafından sevk ve idare  edilmiş bu harekat,  9 Eylülde başarı ile sonuçlandırılarak düşman İzmir’den denize dökülmüştür.  Kazanılan bu zafer, Türk Ordusunun yüksek hürriyet ve  kahramanlığını tüm dünyaya gösteren muazzam bir destan olmuştur.  Bu eşsiz zafer Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün eşsiz liderlik ve komutanlık dehası ile  ulusun ve milletin katılımı ile kazanılmış, 19 Mayıs 1919 tarihinde başlayan istiklal mücadelesi harp sahasında kesin sonuç alınarak Anadolu’nun ilelebet Türk Yurdu kalacağı bir kez daha tüm dünyaya kanıtlanmıştır” dedi.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki çelenk sunma töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajlarının okunmasının ardından sona erdi.
 
Nara Şehitliğinde İkinci Tören
Merkezdeki Cumhuriyet Meydanındaki törenin ardından 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısı ile  Barbaros Nara Şehitliği’nde Deniz Şehitleri için de  anma töreni düzenlendi. Vali İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Mehmet Cem Okyay ve Çanakkale Boğaz Komutanlığı personelinin katıldığı anma töreninde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İl Müftüsü Şükrü Kabukçu şehitlerimiz için dualar okundu. Yapılan duaların ardından Vali İlhami Aktaş,  deniz şehitlerinin mezarının başına karanfil bıraktı.
 
Gelibolu Belediyesinden Zafer Konvoyu
30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısı ile Gelibolu Belediyesi vatandaşların da katılımı ile ‘Zafer Konvoyu’ gerçekleştirdi. Sabah saatlerinde gerçekleştirilen çelenk koyma programının ardından Gelibolu Belediyesi akşam üstü zafer konvoyu organize etti. Konvoya vatandaşlar da araba ve motosikletleri ile katıldılar. Akşamüstü gerçekleştirilen konvoya onlarca araç katılırken, Başkan Mustafa Özacar Başkanlığında Zafer Konvoyu İlçe sokaklarında zafer turu attılar.

Gelibolu Belediyesinin yanı sıra Ayvacık Belediyesi de ilçede zafer konvoyu gerçekleştirirken Çanakkale Belediysi de hazırladığı bando ekibi ile sokak sokak gezerek Koronavirüs nedeni ile kotlamalara katılmayan vatandaşlar için konser verdi. Kepez Belediyesi ise Çelenk Koyma programının ardından Halk Kafede Zafer Bandosu ile konser verdi. Virüs nedeni ile konsere katılamayan vatandaşlar için ise sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınlar gerçekleştirildi.
 
Şerife Erdem - İsmail Şen