Son yıllarda artarak yaşanan doğal afetler ve depremler nedeni ile yıkılan veya hasar gören yapılara yönelik harekete geçen Cumhurbaşkanlığı Afet Yönetmeliği başlığı altında 2019-2023 Programında   yer alan, olası afetlere karşı kamu binalarının risk envanterinin belirlenerek gerekli görülenlerin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar, Çanakkale’de de başladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önderliğinde gerçekleştirilen çalışmalar , pilot il olarak seçilen Çanakkale’de Ezine ve Ayvacık İlçeleriyle başlıyor.

İlk olarak Ezine’de yapılan Kamu Binaları Envanter Sistemi (KAYES) toplantısına Çevre ve Şehircilik  İl Müdürü  Ömer Bolat, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu, İlçe Yazı İşleri Müdürü, Muhtarlar Derneği Başkanı ve görevlendirilen teknik personeller katıldı.  Ayvacık’da yapıaln toplantıya ise   Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, İlçe Yazı İşleri Müdürü, Muhtarlar Derneği Başkanı ve görevlendirilen teknik personeller katıldı.

Tüm Binaların Envanteri Oluşturulacak
İki ilçede de yapılan toplantılarda bir konuşma yapan ve sistem hakkında bilgiler veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat “Aktif bir deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde olası bir afet sonrasında kamu binalarının sürdürülebilir kullanımının sağlanması, kamu hizmetlerinin aksamaması, deprem performanslarına esas incelemelerin doğru ve hızlı bir şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır.  Envanter kapsamında il merkezi, ilçeler, köyler ve mezralar dahil olmak üzere tüm kamu binalarına girilerek ekiplere verilecek tabletlerde bulunan web tabanlı yazılım üzerinden kamu binası bilgileri toplanacak ve deprem dayanımı açısından yapısal kusurları tespit edebilmek amacıyla binalarda fotoğraflar çekilerek envanter oluşturulacaktır” dedi.

Belediyelerden Görevlilerinde Bulunduğu Ekipler Oluşturuldu
Kurban Bayramının sonunda iki ilçede başlayacak olan çalışmalarda Belediyelerin de belirlediği görevlilerin yer aldığı ekipler oluşturulduğunu belirten İl Müdürü Ömer Bolat “Kamu binası niteliği olan okul, hastane, yurt, lojman, idari bina, cami (ibadethane), belediye, vergi dairesi, ulaştırma binaları, cezaevleri, özel okul, özel hastane vb. yapıların envanter sistemi oluşturulacaktır. Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ait binalar envanter çalışması dışında tutulmuştur. Söz konusu çalışmalar ilimizdeki dâhilindeki Belediye Başkanlıkları ve kamu kurumlarında görev yapan İnşaat Mühendisi, Mimar ve İnşaat Teknikeri personellerce yapılacaktır. Ayvacık ve Ezine ilçelerinde başlayan Kamu Binaları Envanter Sistemi (KAYES) çalışmaları için en az biri İnşaat Mühendisi olmak üzere iki kişilik beşer ekip oluşturulmuş,  belediye başkanlıklarından ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarından teknik personeller görevlendirilmiştir. Muhtarlarımız yapılacak çalışmaya refakat edecektir. Çalışmaların Kurban Bayramı sonunda başlayarak 3 hafta sürede tamamlanması planlanmaktadır. İlimizin Kamu Binaları Envanter Sistemi Çalışmaları, diğer ilçe ve köyler de de gerçekleşerek tamamlanacaktır” dedi.
 
Şerife Erdem