Gelibolu yarımadasında ve Çanakkale yakınlarında Pazar günü yükselen Alevler, geçen yaz Türkiye genelinde çeşitli bölgelerde peş peşe çıkan Orman yangınlarını üstlenip, Terör örgütünün propagandasını yapan ve kendilerini ‘Ateşin çocukları’ diye isimlendirenleri akla getirdi. Pazar günü 7 ilde, birçok noktada yangınlar ardı ardına başladı.

HANİ ETKİNLİKTE YOKTU?
HDP EYLEM ALANINDA..!
VİTAMİN geçtiğimiz günlerde, katılımcıları arasında HDP’ lilerin de yer bulacağı etkinlikten söz etmiş, Yangın riski gibi, sosyal mesafenin sıfırı düşeceği anlar nedeniyle, ölümcül salgın Korona’ ya da dikkat çekmişti.
Olasılığı varsayılan yangınlar ardı ardına çıktı. Yakın zaman aralıkları ile biranda alevlerin yükseldiği yangınlar; “Bu şimdi tesadüf mü?”  dedirtti.
Balaban’da gerçekleştirilmesi planlanan etkinlik duyurusu yapanların; “Yok dediği” HDP’ nin, İstanbul Milletvekili, Çanakkale Valiliği’nin aldığı ‘Bir haftalık eylem ve gösteri’ yasağında, Balaban’da boy gösterdi.
Oluşan görüntü; “Hani HDP eylemlerin destekçisi değildi?” sorusunu akıllara düşürdü.

----------------------------------
YASAĞA RAĞMEN, EYLEM GİRİŞİMİ…
----------------------------------

Gazeteniz VİTAMİN’ in; “ORMANA ATEŞ DÜŞMESİN, İNSANA VİRÜS GEÇMESİN” manşetinden bir gün sonra, Avrupa yakasında Gelibolu yarımadasından ve Anadolu yakasında ise Çanakkale yakınlarında alevler yükseldi. 
Çanakkale Valiliği’nin, Ölümcül virüs Korona ve eylem adresi olarak gösterilen Balaban’da olası orman yangınlarına önlem için aldığı yerinde karara karşın, bazı isimler Eylemde direndi. Bir haftalık yasağı tanımayıp, gösteri ve açıklama yapılacak etkinliklere katılım göstermek isteyenler, Eceabat ve Çanakkale kordon boyunda güvenlik güçlerinin uyarılarına rağmen ısrarcı davrandı. Gözaltılar yaşandı.

HANİ ETKİNLİKTE YOKTU?
HDP EYLEM ALANINDA..!
VİTAMİN geçtiğimiz günlerde, katılımcıları arasında HDP’ lilerin de yer bulacağı etkinlikten söz etmiş, geçen yıl Çanakkale’de de çıkardıkları yangını üstlenmeleri nedeniyle dikkat çektiği, Bölücü Terör örgütü destekçisi bir guruba da vurgu yapmıştı.
Yangın riski gibi, sosyal mesafenin sıfırı düşeceği anlar nedeniyle, ölümcül salgın Korona’ nın, il dışı katılımcılar nedeniyle risk oluşturacağını dil getiren VİTAMİ’ in manşetine; düzenlenecek etkinliği duyurusunu yapan bazı isimler tepki gösterip, ‘HDP’ nin olmadığını savunan isimler olmuştu.
 Olasılığı varsayılan yangınlar ardı ardına çıktı. Yakın zaman aralıkları ile biranda alevlerin yükseldiği yangınlar; “Bu şimdi tesadüf mü?”  dedirtti.

HDP’ DEĞİL, HDP’ Lİ VEKİL!!!
Balaban’da gerçekleştirilmesi planlanan etkinlik duyurusu yapanların; “Yok dediği” HDP yoktu. Milletvekili vardı. HDP İstanbul Milletvekili, Çanakkale Valiliği’nin aldığı ‘Bir haftalık eylem ve gösteri’ yasağında, Balaban’da boy gösterdi.
Oluşan görüntü; “Hani HDP eylemlerin destekçisi değildi?” sorusunu akıllara düşürdü.
Maden karşıtı eylem ve gösterilerin yıl dönümünde, Balaban’da etkinlik planlayan gruplar, ölümcül virüs başta, olası yangın riskine önlem olacak Valilik kararıyla karşılaştı.
Etkinliklere katılım sağlayan HDP’ li İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu’ na, Valiliğin aldığı karar engel olmadı.
Uzun süredir Balaban’da kurdukları çadırda kalan, Çeşitli gerekçelerle haklarında cezai işlem uygulanan eylemci gurubu ziyaret edip, destek veren HDP ‘ li vekil Kenanoğlu bu anları sosyal medya hesabından yayımladığı video ile kamuoyuyla paylaştığı gözlendi.    

ŞEHRİN DÖRT KÖŞESİNDEN, KISA ARALIKLARLA ALEVLER YÜKSELDİ..
Çanakkale’de Bu hafta sonu, olağanüstü bir durum yaşandı. İlk olarak Eceabat ilçesi Çamburnu mevkiinden alevler yükseldi.. Yangına, Balya makinesindan çıkan kıvılcımın neden olduğu öğrenildi.
Ekipler bu yangına müdahale ederken art arda yangın haberleri gelmeye başladı. İlk önce Eceabat ardından Lapseki, Kemer, Edirne- Keşan  ve Çanakkale merkez Yukarı Okçularda kısa zaman aralıkları ile  yangınlar başladı.
 5 ayrı noktada yangınla mücadele eden Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine, civar illerden de destek verildi. Ani müdahaleler, yangıların büyümeden kontrol altına alınmasını sağladı.

Boğaz Gemi Trafiğine Kapatıldı
Tarihi Gelibolu Yarımadasında çıkan yangına  2 uçak, 10 helikopter, 35 arazöz, 5 dozer ve 175 personelle müdahale edildi. Yanan alandan yükselen dumanlar boğaza yayıldı.  Çanakkale Boğazı çift taraflı gemi geçişlerine kapatıldı. Boğazın,  uçak ve helikopterlerin su ikmali için soruhn yaşamamaları amacıyla, çift taraflı olarak transit geçişlere kapatıldığı öğrenildi.

Bakan Pakdemirli İzmir Programını İptal Ederek Çanakkale’ye Geldi
Çanakkale şehir merkezinin birçok noktasında görülen yangını kontrol altına almak için 2 uçak, 10 helikopter, 35 arazöz, 5 dozer ve 175 personel canla başla mücadele edildi. Yangının büyümemesi için ekipler canla başla çalışırken, İzmir programını iptal ederek, Çanakkale'ye gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Anafartalar Orman İşletme Müdürlüğü, Eceabat Orman İşletme Şefliği, Eceabat mevkiinde, saat 14.55’te 5 ayrı noktada orman yangını meydana gelmiştir. Yangına ilk müdahale 15.00'te yapılmış olup, yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir. 2 uçak, 10 helikopter, 35 arazöz, 5 dozer ve 175 personelle yangına müdahale edilmektedir. Burdur Bucak yangını kontrol altına alındı. Çanakkale Eceabat, Lapseki, Kemer ve Edirne Keşan büyük ölçüde kontrol altına alınmış durumda. Çanakkale merkez Yukarı Okçular'ı kontrol altına alma çalışmaları ise sürüyor" ifadelerini kullandı.

Aynı Saatte 7 İlde 12 Ayrı Bölgede Yangınla Mücadele Edildi
Yangının kontrol altına alınmasının ardından,  Yangın söndürme çalışmalarını havadan inceleyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Kilye Koyu'nda Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı İdari binasında bilgi aldıktan sonra açıklama yaptı. Bakan Pakdemirli açıklamasında, “Isparta'da 1, İzmir'de 1, Maraş'ta 1, Kastamonu'da 1, Elazığ'da 2, Kütahya'da 1 ve Çanakkale'de de 5 olmak üzere 12 bölgemizde yangınlarla mücadele edildi ve ayrıca 6 ziraat yangınıyla da mücadelemiz sürdü. Son haftadaki yangınlarla ilgili genel bilgi verecek olursak da 136 orman yangınıyla karşı karşıya kaldık. Bunun yanı sırada 128 kırsal yangına da orman teşkilatı olarak müdahale ettik. Bu sene ilk defa İHA'ları kullanıyoruz. İHA'ları kullanmaktan dolayı da son haftada 62 tane yangının tespiti konusunda da İHA'lardan da faydalandık. Deneme olarak başladığımız bu yıl İHA'lardan ciddi, güzel neticeler aldık” dedi.

26 yıl sonra, yine aynı tarih..
1994 Yılında Çanakkale Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe, 25 Temmuz günü başlayan büyük orman yangınında yanarak şehit olmuştu.
1994 yılında Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe’nin ölüm yıl dönümünden bir gün sonra çıkan yangınlara dikkat çeken Pakdemirli, “Bu bölgede Talat Göktepe bölge müdürü kardeşimizi 1994 yılında kaybetmiştik. Dün onun ölüm yıl dönümüydü. Tekrar bugün, bir yangın münasebetiyle buradayız. Gerçekten askeriyeden, polisten sonra en çok şehit veren kurum, Orman Teşkilatı. Bu anlamda tekrar yangınlara dikkati çekmek istiyorum. Çünkü gerçekten bunların mücadelesinde, sadece zaman, para israfı olmuyor, şehit de veriyoruz. Geçenlerde İzmir Bayındır'da 2 şehit vermiştik, 2 de yaralımız vardı. Onlardan biri Sedat Sagun kardeşimizi bugün maalesef kaybettik. Hakkın rahmetine kavuştu. Bugün, bu bölgede çıkan yangınlarda 3 yaralımız var. Yaralıların durumu iyi. Uçaktan atılan sulardan sıçrayan taşlardan dolayı bu arkadaşlar yaralanmış. Genel durumları son derece iyi. Kontrol amaçlı hastanede tutuluyorlar” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pademirli’ye Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci ile Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir eşlik etti.

Erdem Sürek – Cuma Deren