Kent içi ulaşımda vatandaşların ve özellikle öğrencilerin yoğun olarak kullandığı ÇABİS bisikletleri, istasyonlarında ve sistemde yaşanan sıkıntılar, işkenceye dönüşmeye başladı. Çanakkale Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje, Kent içi ulaşımda ilk başta vatandaşlar için doğru tercih olurken, son dönemlerde sistemde sürekli yaşanan sorunlar, özellikle yaz aylarında bisiklet yollarının geçtiği bazı noktaların kalabalıklaşması ile ÇABİS uygulaması kentliler için çileye dönüşmeye başladı.

92 bisiklet, 14 istasyon, 4 mobil istasyona sahip olan ÇABİS akıllı bisiklet kiralama sistemi 2016 yılından beri vatandaşın bisiklet sürme ihtiyacını uygun fiyata karşılıyor. Ancak son dönemlerde istasyon ve sistemlerde yaşanan sorunlar bisiklet sürmek isteyen vatandaşlar için  kiralamak artık işkence haline geldi. Sürekli sistemsel hata veren bisiklet kiralama noktaları vatandaşları zorluyor.
Sistemsel hataların yanı sıra bisikletlerin sürekli kullanılmasından dolayı bozulan ve yerinden oynayan koltukları ve bazı  parçaları kırık olan bisikletler sürüşleri de tehlikeli hale getiriyor. Bisikletlerdeki arızaların yanı sıra, kentin en kalabalık alanlarına çizilen bisiklet yolları, dar alanlardan geçen yollar  hem bisiklet süren kişiler hem de yayaların zor anlar yaşamasına neden oluyor.  Özellikle dar alanlarda ve kalabalık alanlarda sürülen bisikletlerden şikayetçi olan vatandaşlar  acilen bir şeyler yapılması gerektiğini düşünen vatandaşlar seslerinin duyulmasını istiyor.
 
Cuma Deren