Çanakkale Savaşlarında, Boğaz’ın Anadolu yakasında bulunan Hamidiye Tabyası savaştan sonra adeta kaderine terk edilmişti. Yılların geçmesi ile git gide eski görüntüsünü yitiren tabya için devreye giren Tarihi Alan Başkanlığı, restorasyonu gerçekleştirerek 2018 yılında vatandaşın hizmetine açtı. Bir yandan Çanakkale Savaşının izlerini taşıyan müzeler, bir yandan spor alanları, diğer yandan ise etkinlik alanları ile Çanakkale’nin yeni gözde mekanlarından bir haline gelen Hamidiye Tabyaları vatandaşlar tarafından da büyük beğeni alıyor.

Çanakkale Boğazını savunma amacı ile Sultan II. Abdulhamit tarafından boğazın Anadolu yakasına inşa edilen Hamidiye Tabyaları, Çanakkale Savaşında Boğazın savunmasında önemli rol üstlemişti.  Savaş sonrasında kaderine terk edilen Tabyalar için ilk restorasyon çalışmaları 2014 yılında başladı.  Çanakkale Savaşlarının 100. Yıldönümü olan 2015 yılında yetiştirilmek istense de yaşanan aksaklıklardan dolayı tabyadaki restorasyonlar tamamlanamadı.  Yine Çanakkale Savaşlarının 100. Yıldönümü dolayısı ile kurulan Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığının devreye girmesi ile  yeniden ihale edilen tabyaların restorasyonu 2018 yılında tamamlandı.

Çanakkale'de Barbaros Mahallesi sınırları içerisinde yer alan tarihi tabyalar,  bölgeyi savunmak için yapılan ve silahlarla güçlendirilen yapı, 2014'te başlayan restorasyon çalışmaları 4 yıl sonra tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığının ihalesiyle restorasyonu 40 milyon TL'lik bedelle tamamlanan 105 dönümlük alanda, Çanakkale Deniz Savaşları sırasında boğaz savunmasında kullanılan 10 bonet (tabya) bulunan Hamidiye Tabyası, Alanda gerçekleştirilen düzenleme ve yenileme çalışmalarıyla bonetler, bölge halkının sosyal yaşam merkezi haline dönüştü. Denize paralel bölümde bulunan 10 bonet, butik müze haline getirildi ve Çanakkale Savaşları, burada ziyaretçilere farklı bir konseptle tanıtıldı.

Yapılan restorasyon çalışmalarının ardından tarihin yanı sıra Barbaros Mahallesi sakinleri ve Çanakkaleliler için yeni bir yaşam alanı oluşturuldu. Butik müzelerinin yanı sıra, spor alanları, farklı aktiviteler için tiyatro ve sahne alanı, kafeterya gibi  alanlar da oluşturuldu. Restore edilerek hayata geçirilen ve vatandaşların hizmetine sunulan tarihi alandan vatandaşlar da son derece memnun. Tabyaların ilk hali ile bugünkü halini karşılaştıran, Tabyaların karşısında evi bulunan Emekli Genel Müdürü Tuğrul Bozkurt  “ Bundan 12 yıl önce  Çanakkale’ye geldim ve Tabyaların karısına yerleştiğimde büyük bi hayal kırıklığına uğradım.  O güzelim tarihi yapı, bizim gençliğimizde etrafında dolaştığımız, gurur duyduğumuz tabya çok berbat bir durumdaydı.  Sosyal ilişkiler bakımından çok çirkin ilişkilerin yaşandığı  o tarihi tabyaları hatırlayınca hala ‘tarihimiz nasıl bu halde olur’ diyorum. Ancak şimdi restore edilmiş hali ile görünce yeniden gururlanıyorum ve içimden ağlamak geliyor” dedi.
 
Mahalle Sakini Sevim Ser Naldöken ise  restorasyondan dolayı Tarihi Alan Başkanlığına teşekkür ederek “Eski halini çok iyi biliyorum.  Daha önce çok bakımsız kalmış bir alandı ve gezilmesi mümkün değildi. Ama şimdi  şimdiki halinden dolayı Alan Başkanlığına çok teşekkür ediyorum.  Çok güzel yürüyüş alanları, müze  alanları ve en önemlisi güvenilir ve huzurlu bir ortam olması, güvenliğin olması bizi çok mutlu ediyor” dedi.
 
Cuma Deren