Çanakkale Ziraat Odası başkanı Kaya,  2020 yılında yaşanan doğal afetlerin neden olduğu zararlardan söz etti, ardından da hayli çarpıcı sözler etti;
 
Başkan Kaya; “Şimdi, yaraları sarma ve geleceği tekrar planlama vaktidir; ürünü doğal afet ve felaketler yüzünden zarar gören üreticilerimiz tek tek tespit edilerek tarım sigortalı olsun olmasın adaletli bir şekilde ve en kısa sürede zararları karşılanarak üretimlerine devam etmeleri sağlanmalıdır.” çıkışına imza attı.
 
Ziraat Odası Başkanı Kaya, çiftçiler adınayaptıı açıklamasının nedenini ise şu sözlerle özetledi;
 
“Çünkü üretici devletine en çok böyle zor zamanlarda ihtiyaç duyar. Yaşanan doğal afetlerden sonra devletin eli zaman geçirmeden zarar gören üreticileri bulmalı, daha önce de olduğu gibi gerekli adımları atmalıdır. Her zaman her koşulda devlet ve millet el ele yürümelidir..”
 
SİGORTA ZORLU OLMALI VE DESTEKLENMELİ…. 
Çiftçinin büyük umutlar bağladığı mahsullerinin yaşanan doğal afetler ile zarar gördüğünün altını çizen Başkan Kaya;
“Doğal afetler dolayısıyla mahsul yok olup gitmiştir. Doğal afetler bizlere sigorta yaptırmanın önemini bir kez daha göstermiş olup, bu konuda biz çiftçiler de elini taşın altına sokmaya hazırdır; Ülkemizde sıkça yaşanan doğal afetler nedeniyle ürünlerde risklerin tamamı teminat kapsamına alınmalı ve tarım sigortası zorunlu olmalıdır. Hatta bu zorunluluk desteklemelerle ilişkilendirilmelidir.” İfadelerini kullandı.

-------------------------------------------
YAĞMUR VE DOLU, ARDINDAN YANGIN…
BAŞKAN KAYA, DURUM RAPORU VERDİ;
“ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKTI”
-------------------------------------
 
Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya, Doğal afetlerden zarar gören üretici için sesini yükseltti. Birlikteliğin önemine değindi. Büyük harflerle yaptığı vurgusu dikkat çekti; “VAKİT, YARALARI SARMA VAKTİDİR..”
 
2020 yılı içinde yaşanan doğal afetlerin adeta Üreticinin yakasına yapıştığını dile getiren Başkan Kaya, Çanakkale çiftçileri adına çağrıda bulundu.
 
 “Ateş düştüğü yeri yakıyor” diyerek Çiftçiler adına esini yükselten Kaya;
Yazın güneşin kavurucu sıcağında, kışın soğuğun ayazında ve her türlü zor koşulda çiftçimizin maharetli elleriyle toprağı ilmek ilmek işleyerek döktüğü alın teri, üreticilerimizin geçim aracı, gelir kaynağıdır. Tarımsal üretim ülke ekonomisi için ise toplumun beslenmesi, tarıma dayalı endüstri ile hammadde ve dış satım maddeleri üretimi açısından giderek daha fazla önem kazanmaktadır.
Üstü açık fabrika olarak nitelenen bu stratejik sektör küresel iklim değişikliğinin etkisiyle doğal afetlerden giderek daha fazla nasibini almakta ve en çok zararı da doğal olarak büyük çoğunluğunu küçük aile işletmelerinin oluşturduğu çiftçilerimiz görmektedir. Çünkü büyük işletmeler çeşitli tarım teknolojilerini kullanarak bazı doğal afetlerin oluşturacağı zararı bertaraf edebilmektedir.” Hatırlatması yaptı.
 
DOĞAL AFETLER, SANKİ YAKAMIZA YAPIŞTI..
Çanakkale tarımı ve çiftçisinin içinde bulunduğumuz 2020 yılında, doğal afetlerin üreticilerin yakasına adeta yapıştığını vurgulayan Kaya;
“Özetle, bu afetler üreticinin zor bir yıl geçirmesine neden olmakta. İlimizde mütemadiyen yaşanan aşırı sıcaklık, dolu ve hızlı yağmur yağışlarına bir de yangın felaketi eklenmiş ve üreticilerimizin yaş sebze ve meyveleri, hububatı, kadim zeytinlikleri zarar ve ziyana uğramıştır.” diyerek durum raporunu verdi. Ardından da çarpıcı ifadelerle yaşanılanı özetledi;
 
“Bu noktada şu unutulmamalıdır; ateş düştüğü yeri yakıyor. Doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin büyük çoğunluğu krediyle işletmesini döndürmekte, tüm yaşamsal ihtiyaçlarını edinme konusunda en zor şartlarda ürettikleri mahsullerine umut bağlamakta ve bu ürünlerine kıymet vererek bakmaktadır.
Üreticimizin büyük umutlar besledikleri bu mahsullerin birçoğu, doğal afetler dolayısıyla yok olup gitmiştir.”
 
SİGORTA ZORUNLU OLSUN, DESTEKLENSİN…
 Başkan Kaya, Doğal afetlerin üreticiye sigorta yaptırmanın önemini bir kez daha gösterdiğini anımsatıp; “Elbette bu konuda biz çiftçiler de elini taşın altına sokmaya hazırız.
Ülkemizde sıkça yaşanan doğal afetler nedeniyle ürünlerde risklerin tamamı teminat kapsamına alınmalı ve tarım sigortası zorunlu olmalıdır. Hatta bu zorunluluk desteklemelerle ilişkilendirilmelidir.” dedi.
 
VAKİT, YARALARI SARMA VAKTİDİR..
Ziraat Odası Başkanı İsmail kaya, yaşanılan doğal afetlerin neden olduğu zarar karşısında, vaktin artık yara sarma vaktine dönüştüğünü söyledi ve şöyle devam etti;
 
“Şimdi, yaraları sarma ve geleceği tekrar planlama vaktidir; ürünü doğal afet ve felaketler yüzünden zarar gören üreticilerimiz tek tek tespit edilerek tarım sigortalı olsun olmasın adaletli bir şekilde ve en kısa sürede zararları karşılanarak üretimlerine devam etmeleri sağlanmalıdır. Çünkü üretici devletine en çok böyle zor zamanlarda ihtiyaç duyar. Yaşanan doğal afetlerden sonra devletin eli zaman geçirmeden zarar gören üreticileri bulmalı, daha önce de olduğu gibi gerekli adımları atmalıdır. Her zaman her koşulda devlet ve millet el ele yürümelidir..”
 
BİRLİKTE ATIAN HER ADIM….
 Başkan Kaya’nın yaptığı bir vurgu çok çarpıcı bir ifade ile geldi. Kaya birlikteliğin önemine dikkat çekip şöyle dedi;
 
“Birlikte atılan her adım tamamlanabilir, sağlam ve kopmayacak bağların daimi olduğunu milletimize hissettirmiştir. Nasıl ki 15 Temmuz gecesi devletin milletine ihtiyacı olduğunda millet, devletini yalnız bırakmadıysa doğal afet sonrasında da zarara uğrayan üreticimiz devletin o şefkatli elini omuzlarında hissetmeyi beklemektedir.”

Cuma Deren