Pandemi döneminde güçlü bir bağışıklığa sahip olmak isteyen vatandaşlar, Omega 3 bakımından zengin bir ürün olan Balığa yoğun ilgi gösterdi. Ancak 1 Hazirandan beri Balığa olan talep düşüşte. Resturanların da yarı kapasiteye düşmesi ile sıkıntıya düşen balıkçılar Sardalyeden umutlu. 30 yıldır balıkçılık yapan  Cengiz Karagül, çalışanların da maaşını ödemek için sadece çarkı döndürmeye çalıştıklarını belirterek, mevsiminden dolayı Sardalye’ye olan talebin yoğun olduğunu söyledi.   Karagül “Şu an ki satışlarının çok düşük, hatta normaldeki satışlarının beşte biri. Şu an sadece çarkı çevirmenin derdindeyiz. Para kazanmak değil zaten amacımız. Sardalyeyi biliyorsunuz zaten Karadeniz’in hamsisi varsa bizimde sardalyemiz var. Sardalye sayesinde kurtarıyoruz zaten durumu” dedi.

Bünyesinde barındığı omega 3 sayesinde insanların bağışıklık sistemini güçlendiren Balık etine, pandemi döneminde ilgi yoğun olmuştu. Özellikle sokağa çıkmanın yasak olduğu dönemlerde Balık tutmak da yasaklanınca, balık dükkanlarında yoğunluk artmıştı. Ancak gevşetilen kurallar, normalleşme süreci ve av yasaklarının başlaması ile balığa olan rağbet azaldı. İlginin azalması ile düşen satışlar karşısında Balıkçılar ise sadece çarkı döndürmek istiyor. 

Pandemi sürecinde birçok işyerine göre satışları daha iyi olduğunu belirten, 1 Hazirandan sonra düşen talebin normal olduğunu belirten 30 yıllık balıkçı Cengiz Karagül, sonraki dönemde bir daha o ciroları yakalayamadıklarını söyledi.  Karagül; ‘’Pandemi döneminde insanların yapabileceği bir şey yoktu, insanlar hep evdeydi. Evde kalan vatandaşlar da bağışıklığını güçlendirmek ve sağlığını koruyabilmek için çok ciddi anlamda balığa talep gösterdiler. Fakat 1 Haziran’dan sonra düşüşler başladı. Vatandaş yazın balığa biraz daha soğuk bakıyor. Yazın balık çoğunlukla restaurant ve yazlıklarda tüketiliyor onun dışında çok bir rağbet olmuyor. Zaten Nisan 15 ile 1 Eylül arası yasak olduğu için bu bizim için normal bir durum’’ dedi.

Bizi Sardalye Kurtarıyor
Normalleşme ile balığa olan rağbetin düştüğünü belirten Karagül, Balıkçıları ayakta tutanın ise Sardalye olduğuınu belirterek “Şu an ki satışlarının çok düşük, hatta normaldeki satışlarının beşte biri. Şu an sadece çarkı çevirmenin derdindeyiz. Para kazanmak değil zaten amacımız. Sardalyeyi biliyorsunuz zaten Karadeniz’in hamsisi varsa bizimde sardalyemiz var. Sardalye sayesinde kurtarıyoruz zaten durumu. Mekanın ve çalışanların masraflarını Sardalye ile çıkarıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Somun talebine karşılık da alınan tedbirlerle yerli somon üretildiğini belirten Karagül “Somon fiyatları ile ilgili hükümet artık ülkeye ithal Somon sokmadığı için kendi üretimlerimizi, yapıyoruz yerli Somon satıyoruz. Somon’ un fiyatları epey düştü. Somon üreticileri de bu durumdan çok şikayetçi çünkü Somon çok zor yetiştirilen ve ciddi anlamda gıda tüketen bir balık. Şu an güncel fiyatı 60 TL” dedi.
 
Pandemi sürecinde satışlarda en başta herkesin bir paniğe kapılmasıyla durgunluk yaşadığını ve önlem almak amacıyla bir hafta kadar haldeki dükkanlarını kapattığını söyleyen yirmi beş yıllık balıkçı Hasan Doğuş ise ‘’Sonraki dönemde üç dört katı bir yoğunluk yaşandı normale mevsimlere göre. Çünkü yaz sezonuna geçiş dönemlerinde bizim bir bir buçuk aylık bir boşluğumuz oluyordu, işlerimiz bütün olarak düşük geçerdi. Pandemiyle beraber üçe dörde katladı. Bunun da sebebi herkes evindeydi. Gıda sektörü tabi. Bizim gibi aynı şekilde kasaplar olsun, manavlar olsun, balıkçılar olsun satışları üç dört kat üste çıktı diyebiliriz’’  

Çanakkale’ nin zaten en meşhur balığı olduğunu ve her zaman en çok rağbet gösterdiği balığın sardalye olduğunu belirten Doğuş  ‘’Bunun yanında deniz çipuraları, deniz levreklerimiz, kolyoz olsun, istavrit olsun revaçta olan balıklar. Az tutulmasından dolayı şu an istavritin fiyatı yüksek. Sardalyenin fiyatı genelde 20-25 olarak stabil seyrediyor. Hava koşulları çok sert olursa veya balık çıkmazsa bu sene en fazla 30 lirayı görür’’ söylemlerinde bulundu.

Bakanlık Açıklama Yapınca Talep Arttı
Pandemide tarım bakanlığının somon, çipura ve levrekle ilgili fiyatlarda bir düşüş sağladığını 90 liralık somonun 40-50 liraya düştüğünü ve çipura ve levrekler 50-60 yerine 35-40 lira olduğunu belirten, baba mesleğini devam ettiren Erden Sarıtaş’ta;  ‘’ Pandemide insanlar bakanlık açıklama yapınca daha çok geldi. Bağışıklık sistemini artırdığı için daha çok balık tüketmeye başladılar. Satışlar pandemide iyiydi. Pandemi zamanına göre şu an satışlarda düşüş yaşandı. Normalde yasak 1 Eylül’de bitip 15 nisanda başlıyor. Çanakkale için bu geçerli değil. Çünkü dışarıdan bir sürü esnaf Çanakkale’ye balık almaya geliyor. Burada küçük balıklar daha çok çalışır. Sardalye gelir, istavrit gelir, deniz çipurası gelir oltadan. Çünkü biliyorsunuz iskelede, sarıçayda küçük tekneler oltaya çıkarlar. Buradaki sardalye olta sardalyesi, sabah geldi.’’ İfadelerini kullandı.
İstavritin kilosunun çok arttığını normalde 25-30 lirayken şu an 45-50 liradan seyrettiğini çünkü az çıkmasına rağmen talebin çok olduğunu belirten Sarıtaş; ‘’İstavrit dört mevsim yenen bir balık. O yüzden fiyatı yükseldi. Aslında baktığımız zaman sardalye balığının içindeki omega3 hiçbir balıkta yok. Sardalye daha kuvvetlidir her zaman’’ dedi.

Erden Sarıtaş şu an ki balık fiyatları ile ilgili olarak Deniz çipurası 8-90 lira arası, deniz levreği 100-150 daha inceleri 80 lira, somon 50-55, sardalye 25-30 civarlarında seyrettiğini söyledi.
 
Şerife Erdem