Cesedin bozulmaması için çeşitli uygulama ve kimyasal maddenin kullanılması ile, uzun süre bozulmadan durmasını sağlayan ve yıllardır özellikle nesli tükenen hayvanlar için kullanılan Tahnit sanatını icra eden Niyazi Savcı, 50 yılı aşkın sanatı ile kendisine getirilen ölmüş canlılara can katıyor.
Cesedin bozulmaması için belirli bir uygulama dahilinde, cesedin iç organlarının çıkarılarak ve çeşitli kimyasallar uygulanarak çabuk bozulmayacak hale getirilmesine Tahnit denilirken işlerle uğraşanlara ise Tahnitçi deniliyor. Yapılan işlemle cesedin 5 yıl boyunca bozulmamasını sağlayan Tahnit, günümüzde pek yapılmazken, Eski Çağlarda Özellikle Mısırlıların uyguladığı Mumyalardan günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Artık eskisi kadar olmasa da sanat anlamında yapan bir çok Tahnitçi bulunuyor. Bunlardan birisi de Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde yaşayan Niyazi Savcı, namı diğer Kuşçu Babadır. 50 yılı aşkın süredir Tahnitçilik yapan Savcı, özellikle nesli tükenmek üzere olan hayvanların cesetlerini tahnit yöntemi ile bozulmadan gelecek nesillere aktarıyor.
 
İşlemler 5 Yıl Cesedi Koruyabiliyor

Özellikle Antik Mısır döneminde günümüze kadar gelen ancak, günümüzde pek bir ihtiyaç duyulmayan Mumyacılık sanatının bir benzeri olan Tahnitçilik, çeşitli yöntem ve kimyasallarla yapılıyor. Günümüzde daha çok nesli tükenmek üzere olan hayvanların gelecek nesillere aktarılması için kullanılan bu yöntem, bir çok kişi tarafından kullanılıyor. Bunlardan birisi de Kırklareli İli Pınarhisar İlçesinde yaşayan Niyazi Savcıdır. Mumya yönetemi ile bir benzerlik taşısa da uygulanan cesedi sadece 5 yıl koruyabiliyor.

Değerli Eserleri Kırklareli Müzesinde Sergileniyor
Namı diğer Kuşçu Niyazi, Mumyaladığı hayvanları evinde sergiliyor. Kendisini tanıyan bir çok avcının getirdiği hayvanların cesetlerini Tahnit yöntemi ile mumyalayan  Niyazi Savcı, özellikle Nesli tükenmekte olan hayvanların  mumyalarını, müze haline getirdiği evinin bir bölümünde tutuyor. Ziyaretçisi eksik olmayan müzesinde sanatı ile ilgili ziyaretçilere de bilgiler veriyor. Savcı, Tahnitleştirdiği  yüzlerce hayvanın yanı sıra yüzlerce büyüklü küçüklü mumyalanmış yabani hayvanları da Kırklareli müzesine hediye etti.  Müzedeki zengin arkeolojik ve etnografik eserlerin yanı sıra çok büyük bir salonda Kuşçu Niyazi’nin  eserleri de yer alıyor. Değeri 3 bin ile 5 Bin TL arasında değişen, fakat Bedelsiz Kırklareli müzesine bağışladığı mumyalanmış kuş türler, müzede adeta  yabani hayat havası veriyor.

Tahnit Sanatının Yanı Sıra Baston da Yapıyor
Niyazi Savcı, namı diğer Kuşçu amcanın bir başka lakabı ise evinde ürettiği birbirinden değerli bastonlardan dolayı Bastoncu Babadır.  Evinde bulundurduğu atölyesinde Tahnit sanatının yanı sıra Baston da yapan Niyazi Savcı, yaptığı el emeği göz nuru değerli bastonları sevdiklerine armağan ediyor.

Atatürk ve Çanakkale Aşığı
 Milyonlarca insan gibi o da Atatürk ve Çanakkale hayranı. Hayranlığının sözde olmayıp özde olması için her yıl Çanakkale ye yaptığı ziyaretlerden anlaşılabiliyor. Çanakkale’ye olan hayranlığını her fırsatta dile getiren Niyazi Savcı, her yıl 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi haftası kapsamında Çanakkale’yi ziyaret ediyor.  Doğal hayat hayranı olan Savcı,  Şehitlik ziyareti sırasında  hiç unutamayacağı bir olayı yaşadı. 57. Alay Şehitliği ziyaretinden ayrılıp  Conkbayırına giderken, İngiliz Mezarlığı civarında, bir tilki ile karşılaştı.  Tilkiyi Besleyen Savcı, hayvanın korkmamasını da videoya kaydederek paylaşmıştı. Niyazi Savcı’nın bu paylaşımı Tüm Türkiye’de beğeni topladı ve Ulusal medyada da geniş yer buldu.
 
Şerife Erdem