Ülkemizde ilk Koronavürüs vakasının görüldüğü 11 Mart'tan bu yana salgının yayılması için önemli adımlar atıldı. Atılan adımlardan birisi de risk grubunu oluşturan 65 Yaş üstü vatandaşlara getirilen Sokağa çıkma yasağı olmuştu. 21 Marttan bu yana evde kalan 65 yaş üstü vatandaşlar 1 Haziranda başlayan yeni normalleşme sürecinde de evden çıkış vizesi çıkmayınca, DİSK Emekli Sen Çanakkale Şubesi  üyeleri bir açıklama gerçekleştirildi. Yaşlı vatandaşların evde daha fazla hasta olduğuna dikkat çekilen açıklamada, emekli ve 65 yaş üstü vatandaşların talepleri dile getirildi.
 
Çin’in Vuhan kentine ortaya çıkan koronavirüs tüm dünyayı olumsuz etkiledi. Pandemi sürecinde virüsün yayılmasını önlemek adına birçok tedbir alındı. 1 Haziran itibariyle normalleşeme adımları atılmaya başladı. Koronavirüs ile mücadelede alınan birçok tedbir kaldırıldı. Ancak bu süreçten en çok etkilenen 65 yaş ve üzeri vatandaşların sokağa çıkma yasağı kaldırılmadı. DİSK Emekli Sen Çanakkale Şubesi ise 65 yaş ve üzeri vatandaşların sağlığı açısından bu yasağın kaldırılması için basık açıklaması düzenledi. Açıklamayı DİSK Emekli Sen Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Emine Pehlivan gerçekleştirdi.  Emine Pehlivan  yaptığı açıklamada şu ifadeler yer verdi “21 Mart tarihinden bugüne sokağa çıkma yasağı 65 yaş üstü insanlarımız için sürüyor. Yeni normal adı altında yapılan gevşetmeler, Covid-19’un sadece 65 yaş üstüne ve sadece 65 yaş üstünden bulaştığı izlenimi veriyor. Zira yapılan düzenlemeler; alışveriş merkezlerinin açılması, şehir içi ve şehirler arası seyahat sınırlamalarının kaldırılması, restoran, kafe, çay bahçeleri ve hatta kreşlerin açılması 65 yaş üstü dışında herkesin eski yaşamına dönmesi anlamına geliyor. Bizler, Emekliler Sendikası olarak, bu sürecin başından itibaren söyledik; bir kez daha hatırlatalım. 65 yaş üstü emeklilerin, yaşlıların 'Evde Kalmaları'  onları bir yere kadar pandemiden korurken, başta bu insanların rutin sağlık kontrolleri aksadığından pandemi dışındaki tüm sağlık sorunlarında artış yaşanacaktır. Sokağa çıkma yasağı bu insanlar için hareketsizlik anlamına gelmekte,  hareketsizlik ise pek çok fiziksel ve zihinsel rahatsızlığa davetiye çıkarmaktadır" dedi.

Gevşemeler Bir Düzenleme Değil İnsan Hakları İhlali Boyutuna Dönüşmüştür
Yapılan normalleşmenin sadece bir kesime yönelik gerçekleştirdiğini belirten Emine Pehlivan "Psikolojik sağlığın, bedensel ve bilişsel yapının; bir bütün olarak insanın iyi olma halinin güneş, yürüyüş, iletişim gibi pek çok faktöre bağlı olduğu bir gerçekliktir. Covid-19’un en büyük risk grubunu oluşturan emekliler, yaşlılar en temel haklarından dahi mahrum bırakılarak, pek çok başka risk faktörüne açık hale getirilmiştir.  Halihazırda pandemi süresince alınmış önlemler insan hak ve özgürlüklerini pek çok açıdan ihlal etmiştir. Ancak küresel salgından korunmak için belirli kısıtlamalar yapılması elbette toplum sağlığı için olumlu sonuçlar doğurabilir. Ne var ki ülkemizde yapılan düzenlemeler, en başından itibaren ve özellikle de son gevşetmelerle bir düzenleme değil, bir insan hakları ihlali boyutu kazanmış durumdadır" dedi.

Uygulamanın Son Bulmasını İstiyoruz
Pehliven "Kısıtlamaların belli bir yaş grubuna yönelik olmasının, biz emekli, yaşlıları, tüm gün dışarıda olması gereken, çalışan, okuyan yakınlarımızın taşıma riski olduğu virüsten korumayacaktır. Bütün topluma genelleştirilmemiş olan bir kısıtlamanın olumlu sonuçlar getirmesini beklemek rasyonel olmaktan çok uzaktır. 65 yaş üstü bireylere yaşatılan bir hapis hayatıdır. Üstelik alınan kararlarla hayata geçirilen 'yeni normalin' salgınla bilimsel bir mücadele anlamında bir temeli yoktur. Yaşlıların, yaşamlarının emeklilik sonrası dönemlerinde, yüksek bir refah seviyesinde yaşamalarını garanti altına alması gereken iktidarlar, yasakları bu kesimle sınırlı tutarak, temel insan hak ve özgürlüklerine aykırı davranmaktadır. Ne yazık ki, burjuvaziden kurucu ilkelerine uygun hareket etmesini talep etmek, biz yaşlılara, emeklilere düşmektedir .  İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde açıkça yer alan ayrım yapma yasağına, pandemi döneminde de uyulmamıştır, uyulmamaktadır.  Bizlerin toplumla bağını kesmek yönünde atılan bu adımlar, Covid-19’dan daha da fazla iktidarın hedef aldığı kesim olduğumuzun açık ilanıdır. DİSK   Emekli-Sen olarak, 65 yaş üstü bireyleri korumaktan uzak ve ötekileştirici bu uygulamaların bir an önce son bulmasını talep ediyoruz. Bir insan hakları ihlali boyutuna ulaşmış 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağına karşı sesimizi yükseltiyoruz" dedi.

Şerife Erdem