Maden sahasında yaşanılana, bölge halkından çarpıcı benzetme:
“Provokatörler iş başında..!”
Balaban’da orman alanını işgal eden, tüm uyarı ve cezalara rağmen alanı terk etmeyen grubun, aylardır çalışmaları durmuş Maden sahasında,  Özel Güvenlik Görevlilerini sinkaflı sözlerle tahrik ettiği ileri sürüldü.
Küfür ve hakaret içerir ifadelerle, Özel Güvenlik görevlilerini hedef aldığı iddia edilen gurubun, güvelik kameralarınca görüntülendiği öğrenildi.
1-5 HAZİRAN DENİLDİ, ÇEVRECİ SLOGAN DİLE GELDİ…
Geçen 31 Mayıs günü, bir Çevreci oluşumun sosyal medyadan yaptığı çağrı;
“Dünya Çevre Günü’nde Kazdağları İçin Adalet” şeklinde olmuştu.
Bu çağrının bir gün sonrasında, aylardır herhangi bir çalışmanın bulunmadığı Maden sahasında, Özel Güvenliği hedef alan gruba, hkaret ve inkaflı sözlerin hedefinde kalan Özel Güvenlikçilerin sağduyulu yaklaşımının, olası arbedeyi önlediği öğrenildi..
 --------------------------------------
ÇEVRE İÇİN ADALET ÇAĞRISI YAPILDI,
BİR GÜN SONRA ÖZEL GÜVENLİK HEDEF ALINDI
-------------------------------------
Aylardır çalışmalara ara verilen maden sahasında, Özel Güvenlik Görevlileri bir grubun sinkaflı sözler ve hakaret içerir ifadelerinin hedefinde kaldı.
İddiaya göre; Balaban’da orman alanını işgal eden, tüm uyarı ve cezalara rağmen alanı terk etmeyen grubun, aylardır çalışmaları durmuş Maden sahasında,  Özel Güvenlik Görevlilerini sinkaflı sözlerle tahrik etmesi, “Dünya Çevre Günü’nde Kazdağları İçin Adalet” çağrısının bir gün sonrasında yaşanınca, bölge yaşayanları durumu isimlendirdi. “Provokatörler iş başında” dedi.
Maden sahasında,  Özel Güvenlik Görevlilerini sinkaflı sözlerle tahrik ettiği ileri sürüldü.
Küfür ve hakaret içerir ifadelerle, Özel Güvenlik görevlilerini hedef aldığı iddia edilen gurubun, güvenlik kameralarınca anbean görüntülendiği de öğrenildi.
Aylardı tek bir kazma vurulmayan ve çalışmaların tamamen durdurulduğu Maden sahasında,  Özel Güvenlik Görevlilerini sinkaflı sözlerle tahrik ettiği ileri sürülen bu gurubun, bir gün bir çevreci oluşumun sosyal medyadan yaptığı; “Dünya Çevre Günü’nde Kazdağları İçin Adalet” çağrısının hemen ardından bu eyleme imza atmasını düşündürücü olduğunu savunanlar ise,  bölge köylerin yaşayanları oldu.
Maden sahasının girişindeki Güvenlik noktasındaki  Özel Güvenlik görevlilerini  Küfür ve hakaret içerir ifadelerle tahrik ettiği ileri sürülen grup, Özel Güvenlik görevlilerinin sağduyulu davranması karşısında bir süre sonra bölgeden ayrıldığı edinilen bilgilerden.
ÖNCE ÇEVRE İÇİN ÇAĞRI,
SONRA KÜFÜR VE HAKARET…
Çevreci bir oluşum, sosyal medyadan geçen 31 Mayıs günü; “1 Haziran – 5 Haziran tarihleri arasını Çevre Haftası ilan ediyor ve 5 Haziran Cuma günü, gençlerimizin ve çocuklarımızın da dışarı çıkabileceği izin saatini gözeterek ‘Kazdağları İçin Adalet’ sloganıyla Çanakkale Adalet Heykeli önünde saat 14:30’da yapacağımız basın açıklamasına davet ediyoruz.” İfadeleri ile dikkat çeken bir etkinlik için çağrıda bulundu. Ardından da, bu çağrının bir gün sonrasında, 1 Haziran günü  Maden sahasında tepki toplayan girişim yaşandı.
Çevreci oluşum, Çanakkaleli çevre tutkunlarına; “Sosyal mesafe kuralları gözetilerek ve kişisel maskelerimizi yanımızda bulundurarak Adalet Heykeli önünde buluşuyoruz.” Şeklinde çağrı yapar iken, 1 Haziran günü maden sahasının girişinde, Özel Güvenlik görevlilerine sosyal mesafe bir yana, hakaret ve sinfaklı ifadelerle yaklaşmaları gözden kaçmadı.
İddiaya göre, Kadın güvenlik görevlisinin annelik duygularını hedef aldığı iddia edilen gruba karşı, sağduyu ile yaklaşan Özel Güvenlik, herhangi bir arbede yaşanmasını bu sayede önledi.
Kirazlı maden sahası önüne gelen grup, alanda görev yapan güvenlik görevlilerine ağza alınmayacak hakaretlerde bulunmaya başlayıp, bu anlarda görevli Kadın Güvenlik görevlisinin annelik duygularını da hedef aldı.
 Sinkaflı sözler ve hakaret içerir ifadelerle, Özel Güvenlik Görevlilerini, tahrik ettikleri ileri sürülen   grubun, tansiyonu yükseltme çabası içinde oldukları, diğer görevlilerin araya girmeleri, olsı kargaşanın önüne geçti..
Maden sahası çevresinde, uyrukları ve kimliklerini bilmedikleri kişilerin varlığından rahatsız olduklarını söyleyen onlarca köylü, duruma tepki gösterdi.
 Erdem Sürek