İskele Meydanı, Saat Kulesi, Çarşı Caddesi, AVM’ler  başta olmak üzere Bayram’da Çanakkale’nin her bir tarafı sessizlik içindeydi. Koronavirüsün yaygınlaşmasını önlemek amacı ile Bayramda ilan edilen 4 günlük sokağa çıkma yasağı ile sessizliğe bürünen Çanakkale’de, ilk kez Bayram gününde sokaklar boş kaldı.

Çin’in Wuhan kentinden başlayarak dünyaya yayılan ve binlerce can alan Koronavirüsü, bu bayramda da vatandaşları adeta eve hapsetti.  Ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan bu yana  alınan tedbirler kapsamında aylardır evde kalan vatandaşlar geride bıraktığımız 11 Ayın Sultanı Ramazan ayından sonra yaşadığımız Ramazan Bayramını da evde geçirdik. Son günlerde ham vaka hem de ölüm oranlarının iyiye gittiği zorlu süreçte, daha büyük bir riskle karşılaşmamak için Bilim Kurulu kararı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bayramda 4 günlük ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağını açıkladı. Bayramın Arefesinde başlayan Sokağa çıkma kısıtlaması bayram boyunca devam etti. Daha önce sadece Büyükşehirlerde uygulanan kısıtlama Çanakkale’de de ilk defa uygulandı.
Koronavirüs nedeni ile seyahatlerin de kısıtlanması ile Bu bayram İskele Meydanında uzun araç kuyrukları yaşanmazken, bayram öncesi alışveriş telaşı taşıyan Çarşı Caddesi, saat Kulesi Meydanı, AVM’ler başlat olmak üzere Çanakkale’ye sessizlik Hakimdi. Bayram’da kısıtlama dolayısı ile evlerinden çıkamayan vatandaşlar Çanakkale Sokaklarını boş bıraktı. Bayramda esnafların kepenkleri kapalı, sokaklar bomboştu.

65 Yaş Üstü Vatandaşlar Bayram Günü Sokağa Çıkma İzni
Ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan bu yana  alınan tedbirler kapsamında Sokağa çıkma yasağı getirilen ve aylardır evde kalan 65 yaş üstü vatandaşların dışarı çıkma izni olan Pazar gününe denk gelen 14:00-19:00 saatleri arasında sokağa çıkan vatandaşlar torunlarını ve çocuklarını ziyaret ederek bayramlaştılar. Ramazan Bayramı’nın ilk günü 65 yaş ve üstü vatandaşlara verilen sokağa çıkma izninde çocuklarını ve torununu ziyarete giden vatandaşlar, sosyal mesafeye uyarak uzaktan bayramlaşıp, torunlarına harçlıklarını verdiler.

Sanal Ortamda Bayramlaşma
Koronavirüs salgını nedeni ile aylardır evden çıkamayan vatandaşlar çay sohbetlerini de artık sanal ortamda gerçekleştirdiği bu günlerde, geride bıraktığımız mübarek Ramazan Ayının ardından kutladığımız Ramazan Bayramında, yine tercih sanal ortam oldu. Arefe günü başlayan 4 günlük sokağa çıkma yasağı ile beraber evinden çıkamayan Çanakkaleli vatandaşlar Bayramlaşmayı da yine sosyal medya hesapları üzerinden kutlandı.  

Aylar Sonra Sahiller İlk Kez Onlar İçin Açıldı
Yeni tip korona virüs (Covid-19) nedeniyle oluşturulan güven tedbirleri kapsamında vatandaşların en çok kullandığı alanlardan biri olan kordonlar Umumi Hıfzıssıhha Kurulau rtarafından alınana kararla kapatılmıştı.  Çanakkale’de Ramazan Bayramı’nın ilk günü 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkma izinleri bulunan 65 yaş üstü ve vatandaşlar için aylar sonra ilk kez açıldı. Bayramın ilk gününde sokağa çıkma izni bulunan 65 yaş üstü vatandaşlar  Maskelerini takıp, bayramlıklarını giyerek, günler sonra ilk kez onlar için açılan kordon boyunda yürüyüş yaparak deniz havası aldılar. Sokağa çıkan yaşlılar, birbirleriyle sosyal mesafe kuralına uyarak bayramlaştılar. Truva Atı’nın da bulunduğu Çanakkale’nin meşhur kordonu pandemi nedeniyle 2 aydır polis barikatlarıyla vatandaşlara kapatılmıştı. Bugün ilk kez, 65 yaş ve üzeri vatandaşlara açılan kordona çıkan vatandaşlar bol bol deniz havası alıp, fotoğraf çektirdi.

Ezine’de Vatandaşlar Evlerinde Ziyaret Edildi
Merkezde sessiz geçen Bayramda ilçelerde de manzara aynıydı. Evinden çıkamayan vatandaşları, şehir ve Gazi yakınları ziyaret edildi. Ezine Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan, beraberinde Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Bnb. Gürkan Irak, İlçe Emniyet Müdürü Ragup Durmaz ve Vefa Sosyal Destek Grubu personeli ile birlikte Şehit yakınları ve Gaziler ile Ezine Belediyesi İtfaiye, Hizmet Birimleri ve Zabıta Amirliği personeli, Geyikli Belediyesi Zabıta Amirliği personeli, İlçe Jandarma Komutanlığı personeli, İlçe Emniyet Müdürlüğü personeli, Devlet Hastanesi Acil Servisinde görevli sağlık personelini ziyaret ederek bayramlarını kutladı. ziyaretler sonrasında İlçe Kabristanlığında Şehitlikteki Şehit kabirleri ziyaret edilerek İlçe Müftüsü Ali Üney tarafından Kuran-ı Kerim ve dualar okundu.

Başkan Vatandaşları Aileleri ile Buluşturdu
Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, ilçe dışında çocukları olan yaşlı aileleri ziyaret ederek tele konferans ile çocuklarıyla görüştürdü. Bayram buluşmasında ortaya renkli görüntüler çıktı. Türkiye genelinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle çocukları ilçe dışında olan yaşlıları ziyaret ederek bayramlarını kutlayan Başkan Öz, akıllı telefonu olmayan yaşlıların da şehir dışında olan çocuklarını görüntülü arayarak baba ve anneleriyle buluşturdu. Görüntülü aramalarda anne ve babalar konuşurken duygulu anlar da yaşandı. Başkan Öz’ün yaptığı bu davranışla memnuniyetlerini dile getiren yaşlı vatandaşlar, "Bu yıl korona virüsü nedeniyle çocuklarımız ziyaretimize gelemediler. Bayramımızı buruk kutluyoruz. Başkanımız ziyaretiyle bizi yalnız bırakmadı. Bu vasıtasıyla da çocuklarımız ile görüntülü konuşma fırsatı bulduk. Allah’ın izniyle bu süreç geçecek ve inşallah kurban bayramında bu özlemi gidermiş oluruz" dedi.

Bayram Boyunca Kısıtlama Denetimleri Yapıldı
Koronavirüs tedbirleri kapsamında ilk kez uygulanan 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının ardından Bayramda Çanakkale sokakları sessizliğe büründü. Polis ekipleri, önemli kavşaklarda trafik ve GBT sorgusu gerçekleştirdi. Caddeler, görevli personel ve sokak hayvanlarına kaldı. Korona virüsle mücadelede Ramazan Bayramında 81 ilde 4 gün boyunca sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmaya başladı. Bu kapsamda ilk kez sokağa çıkma yasağının uygulandığı Çanakkale'de, denetlemeler, ilk  gece yarısından itibaren başladı. Vatandaşlar genel anlamda sokağa çıkma kısıtlamasına uyunca, kentin işlek caddeleri de sessizliğe büründü. Sabah saatlerinde de durum geceden farksızdı. Caddelerde yalnızca görevliler ve kolluk kuvvetleri vardı. Sokak hayvanları ise kalabalık olmayan sokakların tadını çıkaran kesim oldu.

Denetimler İlçelerde de üst seviyedeydi
 Sokağa çıkma yasağının olduğu 81 ilde olduğu gibi Çanakkale merkez ve ilçelerinde de uygulandı. Kurallara uymayan vatandaşlara karşı kulluk kuvvet görevlileri de iş başındaydı. Bu kapsamda Biga İlçesinde de  sokağa çıkma kısıtlamasında trafik denetimi yapıldı.  Biga ilçesinde Ramazan Bayramı’nın ilk gününde, bölge trafik polis ekiplerinin sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili denetimleri sürüyor. Güvenalan uygulama noktası ve Göktepe köyünde oluşturulan denetim noktalarında polis ekiplerinin araçları tek tek durdurarak kontrol ettiği görüldü. Korona virüs salgını nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma kısıtlaması devam ediyor. Ramazan Bayramının ilk gününde Biga Bölge Trafik İstasyon Amirliği polis ekiplerinin denetimleri sürüyor. Belirli noktalarda oluşturulan güvenlik noktasında Ramazan Bayramı'nın birinci günü olması sebebiyle diğer günlere oranla araç sayısının daha az olduğu gözlerden kaçmadı.

Sokak Hayvanları Unutulmadı
 Koronavirüs nedeni ile 4 günlük Bayram tatilinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında sessiz kalan sokakların tek gezenleri hayvanlar olmuştu. Evden çıkamayan vatandaşlar sokak hayvanları beslenemeyince Belediye Ekipleri devreye girdi. Çanakkale’nin dört bir yanında olduğu gibi Gelebolu Belediyesi ekipleri de  4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasında aç kalan sokak hayvanları için belirli noktalara yiyecek ve su bıraktı. 10 kişiden oluşan gönüllüler adına konuşan hayvansever Semra Seyhan Aksel, "Belediyemizin ilçedeki sokak hayvanlarına sahip çıkmasına seviniyoruz. Bizler gönüllü hayvanseverler olarak gruplar halinde, gerekli izinlerimizi aldık ve bu canlarımızı besiyoruz. Hem bizler, hem de belediye yetkililerimiz sayesinde yüzlerce sokak dostu bu zor günlerde aç kalmaktan kurtuluyor. Bir de bizlere mama gönderen ve alan bu yardımsever arkadaşlarımıza da teşekkür ediyoruz" dedi.
 
 
Cuma Deren – Şerife Erdem