19 Mayıs Atatürk’ün Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısı ile Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı da alternatif çelenk koyma programı gerçekleştirdi. Çelenk sunumunda bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, zor zamanlarda bile Milli Mücadeleyi hiç unutmayacaklarını söyledi.

 Cumhuriyet Meydanında düzenlenen Çelenk Koyma Programında CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP Milletvekili Özgür Ceylan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkan Vekili Doğan Ateş ve çok sayıda vatandaş katıldı. Çelenklerin Atatürk büstüne sunulması ve saygı duruşunun ardından bir açıklama yapan  İl Başkan Vekili Doğan Ateş “101. Yıldönümünü kutladığımız Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Programına hiş geldiniz.  Bilindiği gibi bu sene Koronavirüs salgını nedeni ile  19 Mayıs törenlerimizi ülke çapında sınırlı bir katılımla yapmak zorundayız. Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarının  Samsun’dan başlattıkları kurtuluş ve bağımsızlık harekatı sonucunda kurdukları tam bağımsız Türkiye Cumhuriyetini kurumak ve yaşatmak, başta gençliğimiz olmak üzere  hepimizin görevidir. 19 Mayıs 1919’da başlatılan Mücadelede kurtuluş meşalesini Samsun’dan yakarak başlatanlar, yaktıkları meşaleyi gençlere emanet ederek, aydınlık bir geleceği de teminat altına almışlardır. Dün olduğu gibi bugün de Cumhuriyet Halk Partisi olarak, emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı, bağımsızlığı, birliği, kardeşliği, laik Cumhuriyeti ve sosyal Hukuk devletini savunmaktayız. Cumhuriyetimizin kazanımlarının yok edildiği, bireyin özgürlüklerinin kısıtlandığı, ulusal birlik ve beraberliğimizin tartışılır hale geldiği günümüzde, görev ve sorumluluğumuzun bilincindeyiz.  Tüm ulusumuzun ve gençliğimizin 101. Yıl dönümünü kutladığımız  Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum” dedi.

Milli Mücadeleyi Hiçbir Zaman Unutmayacağız
Cumhuriyet Halk Partisi tarafından düzenlenen Alternatif Çelenk programına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de günün önemine binaen yaptığı açıklamada “19 Mayıs’ta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Arkadaşları Bandırma Vapuruna bindiklerinde Bağımsızlık ve özgürlüğe giden Milli Mücadele başlamıştı.  Samsun’dan Anadolu’ya atılan ilk adımda, aslında yeni bir devletin doğuşunun ilk adımıydı. Bu yüzden Türkiye Cumhuriyetinin temelinde, bu milli mücadele ruhu vardır.  Bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi vardır.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarına çok şey borçlu olduğumuzu hiçbir zaman unutmayacağız. Onları büyük bir saygıyla, minnetle anıyoruz. Atatürk, gençliğe emanet etti yurdu. Biz de inanıyoruz ki gençler, Cumhuriyeti koruyacak, yüceltecek ve demokrasi ile taçlandıracak” dedi. 

Törene katılan CHP Milletvekili Özgür Ceylan ise “Bugün (dün) anlamlı iki günü bir arada yaşıyoruz. Bugünün anlamı ise 19 Mayıs olması.  Atatürk^’ün Samsun’a ilk adım atmış olduğu gün.  Bu gün Türkiye Cumhuriyeti için çok değerli bir gün.  Atatürk bu önemli günü gençlere armağan etti. Geleceğimiz olan gençler  Türkiye Cumhuriyetine sahip çıkacak” dedi. 

19 Mayıs Hareketinin  İlk Adımı Çanakkale’dir
Günün anlam ve önemine değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise “Bugün çok önemli 2 gün 1 tanesi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma gençlik ve Spor Bayramını kutluyoruz. 19 Mayıs’ta ülkenin bağımsızlığı için Mustafa Kemal ve silah arkadaşları Samsun’a çıkmıştır. Bu önemli tarihten sonrada ülkenin bağımsızlığı için mücadeleyi başlattılar. Bugün aynı zamanda Kadir Gecesi . buda güzel bir tesadüf. Bu vesile ile herkesin tüm İslam aleminin Kadir Gecesini kutluyorum. Tabii bir ülkenin bağımsızlığını elde etmek için Mustafa Kemal’in başlatmış olduğu hareket bir halk hareketidir. Bu hareketin bir halk hareketi olmasının başlangıcı Çanakkale’dir. Çanakkale savaşlarında Mustafa Kemal  lider olarak, askeri bir lider olarak ortaya çıktı ve bu savaşı şehitlerimiz ile diğer komutanlarımız ile birlikte kazanmamızı sağladı. Daha sonra Mustafa Kemal’in bu zaferdeki tanınmışlığı ve ona duyulan güven, Mustafa Kemal’in Samsuna çıktıktan sonra Anadolu’ da da halkın desteğini ve inancını almayı sağladı. Samsun’dan sonra Amasra, Sivas ve Erzurum kongreleri daha sonrada Millet Meclisinin açılması ile meclisinde aldığı karar doğrultusunda başlatılan istiklal savaşını kazanmamız ile bağımsız bir ülkeye kavuştuk. Bu olayların başlangıcı 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal’in Samsuna çıkmış olmasıdır. Onun niçin bu bayramı kutluyoruz. Tabi bir başka güzelliği de bu ülkenin geleceğini , bizimde geleceğimiz olduğunu  ifade ettiğimiz gençlere armağan edilmesi  çok anlamlı bir hediye gençlerimiz için. Gençlerimizin bunun değerini ve kıymetini çok iyi bilmesi lazım. Gençler “neden bize bu bayram hediye edildi” sorusunu çok iyi araştırması ve yorumlaması lazım. O günkü şartları çok iyi öğrenmeleri gerekir. Mustafa Kemal’in 19 Mayısı gençlere hediye etmesi duygusal bir karar değildir. Bilinçli aldığı ve gençlerin onun başlattığı devrim ve yenilikleri sürdüreceğinden emin olduğu için aldığı bir karardır. Dolayısı ile her Türk genci Mustafa Kemal’in bu anlayışını Özümsemek zorundadır. Mustafa Kemali ve Cumhuriyeti yok etmek isteyenlere karşı en büyük hareketi yapması gerekenler gençlerdir. Bizde gençlerimize güveniyoruz. Hepimizin özelliklede gençlerimizin bayramı kutlu olsun. Bu sene gençlerimiz kendilerine hediye edilen bayramı doya doya yaşayamıyorlar ama bu akşam ( 19 Mayıs 2020) saat 19.19’da balkonlarımızdan İstiklal Marşımızı hep bir ağızdan okuyacağız. Bu duyguları köreltmemek için elimizden geleni  yapıyoruz” dedi.  

Çanakkale İlk Kez  Ramazan Bayramında Sokağa Çıkamayacak
Hafta sonu Bayram arifesi de dahil tüm yurtta getirilen sokağa çıkma yasağını da değerlendiren Başkan Ülgür Gökhan “Çanakkale ramazan bayramında Koronavirüs sürecinde bir ilki yaşayacak. Tüm Türkiye’ de Arife günü dahil dört gün sokağa çıkma kısıtlaması var. Özellikle insanlarımız dini bayramlarımızda daha çok duygusallaşırlar ve mutlaka büyüklerini ziyaret etmek el öpme, mezarlık ziyareti gibi çeşitli etkinliklere katılmak isterler. Azalmakta olan Koronavirüs sayısının yeniden yükselmemesi için bu dört günü Ramazan Bayramını maalesef evlerimizde geçirmek zorundayız. Yapacak bir şey yok. Bu tedbirleri almamız lazım. Umarım Koronavirüs süreci tamamen sona erer, normale döner bayramlarımızı bundan sonraki süreçte büyüklerimiz ile kutlarız onlara gideriz ellerini öperiz. Bu vesile ile de yaklaşan Ramazan Bayramınızda kutluyorum” dedi.

Cuma Deren