19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısı ile Çanakkale’de de çelenk programı gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanında az sayıda kişinin katılımı ile gerçekleştirilen törende  koronavirüs tedbirleri kapsamında sosyal mesafe korunarak gerçekleştirildi.
 
11 Mart’ta Ülkemizde görülen ilk Koronavirüs vakasının ardından alınan tedbirler kapsamında her yıl resmi törenlerle gerçekleştirilen kutlamalar bir bir iptal edildi. Çanakkale’de de başta 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri anma programı başta olmak üzere, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı da dahil olmak üzere bir çok tören yapılamadı. Sadece Çelenklerin koyulduğu törenler sosyal mesafeli ve buruk yaşandı. 19 Mayıs 1919 Bandırma Vapuru ile Samsun’a geçen Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının yaydığı bağımsızlık ateşe tüm yurdu sararak, Türkiye Cumhuriyet’inin Kuruluş temelleri atılmıştı.  Her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı bu yıl Koronavirüs nedeni ile mesafeli ve buruk kutlandı.

Çin’den başlayarak  dünyaya yayılan koronavirüsü nedeni ile iptal ve kutlanmayan etkinliklerin yanı sıra sadece Çelenk koyma programları gerçekleştirildi. Türkiye’nin her tarafında olduğu gibi Çanakkale’de de  19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayram dolayısı ile sadece Çelenk koyma programı gerçekleştirildi.  Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törene, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürü Aziz Sinan Alp, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, AK Parti İl Başkanı Naim Makas, MHP İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek ve vatandaşlar katıldı. Sosyal mesafe kurallarına uyularak kutlanan tören, Gençlik ve Spor İl Müdürü Aziz Sinan Alp'in Atatürk Anıtı'na çelenk sunması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.

Programın ardından bir açıklama yapan AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu “Öncelikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Bu gün anlamlı bir güne ve ben bu anlamlı günde Çanakkale’den Samsun’a selam olsun diyorum. 19 Mayıs 1919 Cumhuriyet tarihimiz için çok önemli bir gün.  Gazilerimizin, şehitlerimizin bu toprakları bize vatan kılması için canlarını nasıl feda ettiklerini bugün bir kez daha anlıyoruz ve ona göre çalışıyoruz.  Ülkemizi ve bayrağımızı daha ileriye taşımak için başta son dönem  silah sektöründe yapılan işlerimiz SİHA’larımız, İHA’larımız, milli ve yerli helikopterlerimizle bu ülkenin güvenliği için en kadar önemli olduğunu gördük. Ayrıca sağlık alanında yapılan bütün çalışmalarla önemli bir yere geldik. Üstelik geçtiğimiz Cumartesi günü son kulesini yerleştirdiğimiz  1919 Çanakkale Asma köprüsü ile  ulaşımda da görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz.  Yaşanan zorlu süreçte Basın Mensuplarımız da çok yoğun çalıştılar. Evde kalan vatandaşların bizimle, hükümetle, bakanlarla bütün bağı Basın mensupları üzerinden  sağladı.  Bu bağlamda Basın mensuplarına teşekkür ederim” dedi.
 
AK Parti İl Başkanı Naim Makas ise yaptığı açıklamasında, bu günü gençlere Armağan Esen Mustafa Kemal Atatürk’e ve silah arkadaşlarına minnet duyduklarını belirterek “Milli Mücadele Meşalesinin yakıldığı ve bir gemi dolusu vatanseverin milli Mücadele Ateşinin nasıl Anadolu’ya yayıldığı temsil eden 19 Mayıs 1919 gününü bir bayram olarak  Türk Gençliğine armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşlarını Minnet ve sevgi ile yad ediyoruz.  Pandemi nedeni ile buruk kutladığımız bu günü ilerleyen zamanlarda daha güzel kutlarız inşallah” dedi.
 
Şerife Erdem
 


Kaynak: Haber Merkezi