11 Mart’ta görülen ilk vakanın ardından Pnandemi hastanesinin de bulunduğu Çan’da çalışmalarını sıklaştıran, dezenfekten ve ilaçlama çalışmaları başta olmak üzere, Koronavirüs ile etkin bir  mücadele yürüten Çan Belediyesi, Normalleşme sürecine girdiğimiz şu günlere kadarki süreçte başarılı çalışmalara imza attı. Çan Belediyesi olarak yapılan çalışmaları değerlendiren, Normalleşme sürecinde de yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, Çan Belediyesi olarak yapılan çalışmalarla başarılı bir süreci geride bıraktıklarını söyledi. Bundan sonra yaşanacak normalleşme sürecine de değinen başkan öz, Çan’lı hemşehrilerine de seslenerek, normalleşme sürecinde tedbiri elden bırakmamalarını söyledi.

Çan Belediyesi, Normalleşme sürecine girdiğimiz şu günlere kadarki süreçte başarılı çalışmalara imza attı. Yaptığı  Çalışmalar ile zorlu süreçte vatandaşlara moral olan Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, gelinen süreçte yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Öz “Bilindiği gibi 11 Mart’ta görülen ilk vakanın ardından Çanakkale’nin tamamında olduğu gibi İlçemizde de Koronavirüs ile mücadelemiz sürüyor.  Her yerde olduğu gibi Çan’da da Vefa Grubu oluşturuldu.  Kaymakamlık, Belediye, İlçe Emniyet, İlçe Jandarma Komutanlığı kurumlarının bir arada olduğu sürecin başından beri, uyumlu ve özverili çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Biz de Çan Belediyesi olarak sürecin başından beri İlçemizi hijyenik hale getirmek için dezenfekten ve ilaçlama çalışmalarımızı yürüttük.  Özellikle Cami ve vatandaşların sık kullandığı kurumları hijyenik hale getirdik. Vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandığı alanları hala ilaçlama çalışmalarımız devam ediyor. Kamu kurumlarının yanı sıra iş yerleri, toplu taşıma araçları ve  apartmanları da ilaçlama yaptık.  Bu çalışmalarımızı sadece İlçe Merkezinde değil, köylerimizde de gerçekleştirdik.  Bunun yanında Pazar yerleri, vatandaşların en yoğun olduğu alanlardan bir tanesi.  Bu pazarlar ile ilgili Cumhurbaşkanlığının, ilgili Bakanlıkların genelgeleri oldu, ilk etapta gıda ve meyve tezgahların açılmasına izin verildi. Diğer bölümlerden olan tekstil ve nalburiye gibi tezgahlar ise izin verilmemişti. Son iki haftadır normalleşme sürecine de giriyoruz.  Bu süreçte gıda ve sebze tezgahlarını dışında diğer esnaflarımızın da tezgah açmasına izin verildi” dedi.  

İhtiyaç Sahiplerine Yardımlarımız Devam Ediyor
Çan Belediyesi tarafından Vatandaş ve esnafa yapılan yardımlar hakkında da bilgi veren ve zorlu sürçten etkilenen ihtiyaç sahiplerine yardım dağıtımlarının devam ettiğini belirten Başkan Bülent öz “Bu yaşanan zorlu süreçte vatandaşlarımız, esnaflarımız zor günler yaşamakta. Dolayısı ile biz de Belediye olarak, sadece hijyen ve temizlik değil, ekonomik anlamda da vatandaşlarımızın, esnafımızın yanında olmak için çalışmalar başlattık.  Mülkiyeti Belediyemize ait Kapanan iş yerlerinin kiracılarımızdan üç ay kira alınmayacağı gibi  ekonomik katkılarda bulunduk.  Gönüllülerimizin desteği ile yine ihtiyaç sahiplerine erzak yardımlarımız hala devam etmekte. İnşallah bu sürecin sona yaklaştığına inanmak istiyoruz.  Yeni normalleşme süreci kapsamında süreci tamamlayacağız inşallah” dedi.

İlçe genelinde Koronavirüsüne karşı farklı yöntemlerle yapılan ilaçlama çalışmalarına da değinen Belediye Başkanı Bülent Öz “İlaçlama konusunda İlçemizin tüm sokaklarını uzu8n bir süre Atomizer yöntemi ile ilaçladık. Bu yöntem daha fazla bölgeye etki eden bir ilaçlama yöntemi oldu.  Havadaki virüslere karşı etkili olduğunu yaptığımız araştırmalar sonucunda gördük. Bunun yanı sıra daha dar alanların da ilaçlanması için mini Atomizer sistemini de kullandık. Geldiğimiz noktada başarılı bir ilaçlama ve dezenfekte çalışması yaptık” dedi. 

Normalleşme Var Ama Tedbirli Olmamız Lazım
Normalleşme sürecinde kapılan rehavetin ikinci bir dalgayı getirebileceği yönündeki her geçen gün artan tez ile ilgili de açıklama yapan Başkan Bülent Öz, normalleşme döneminde olası bir ikinci dalgaya karşın sosyal mesafeye dikkat çekerek “ Sürecin en başından beri söylediğimiz sosyal mesafe olayı. İnsanlarımızın bir arada mümkün mertebe bulunmaması gerekir. Biliyorsunuz virüs geziyor ve vatandaşlarımız gezdikçe  virüsü kapıyor. Dolayısı ile yine ‘Evde Kal’ çağrısı onun için hükümet ve kurumlar tarafından tavsiye ediliyor.  2’inci dalganın öngörüldüğü sıcak havalardan soğuk havalara geçildiği Eylül- Ekim  dönemine dikkat etmek lazım. Biz ‘Normalleşme sürecine geçiyoruz’ diyoruz. Ama bu süreçte de tedbirleri elden bırakmamak gerekiyor.  Yine Mümkün mertebe bir arada olmamak ve ‘evde kal’ çağrısına uymak gerekiyor. Dolayısı ile bu önlemlerin de vatandaşların kendi alması gerekiyor.   Tab ki Belediye Dezenfekten çalışması, ilaçlama çalışması yapsa da vatandaşlarımızın kurallara uyması daha da önemli” dedi.

 Başkan Bülent Öz Zorlu Süreçte Pandemi Hastanesi olarak ilan edilen Çan Devlet Hastanesinin yaşadığı sürece de değinerek “Çanakkale’de Çan Pandemi hastanesi olarak ilan edildi.  Çan ve Yeniceden de  olası vakaları bu hastanede tedavi ettiler.  Çok şükür ki sevindirici olan, çok büyük rakamlarla vaka gelmedi Çan Pandemi Hastanesine.  Süreçte 3 hafta boyunca Çan Pandemi Hastanesinde hiç Pozitif vaka yoktu. Yani hasta kayıt için geliyorlar tedavi görüyorlar Ama çok şükür ki Pozitif bir vaka yok.  Bu süreçte Çan Pandemi Hastanesi olarak bu süreci çok iyi geçirdi.  Bu süreci iyi geçirmemizi sağlayan sağlık çalışanlarına teşekkür ederim” dedi.
 
Şerife Erdem