Kent Konseyi Çevre Meclisi, çalışmaları duran sahaya eylem davetine aracı oldu.
Yüz binlerce ağacın kesilip, yok edilmiş ormanlara ise sessizliğini korudu.
Gözlenen tabloya, Ormansız kalan köylünün tepkisi çarpıcı bir sözle geldi;
“MADENE GELİNCE ASLAN,
RES’ LERE LAY-LAY LOM..!”

Halen kesilen, alanı da sürülüp kelleşen Orman alanları bir yana, 500 yaşındaki dev Palamut meşeleri kökünden kesilir iken, Çevreci hareketin sergilediği büyük sessizliğe, bazı Çanakkaleliler seyirci kalmadı.

Sosyal medyadan, durumu özetler ifadelerle gelen paylaşımlarda yapılan çağrı dikkat çekti;
“ÇAKMA ÇEVRECİLER, ÇIKIN DA BİR İNCELEYİN SAHAYI.
 BEŞ ALTI ASIRLIK AĞAÇLAR KÖKÜNDEN KESİLDİ…!”
 Atikhisar savunması ile Balaban’da aylardır süren tepkinin,  Doğa katliamı içinde verilmesini isteyen, RES Projeleri için Ormanları yok edilen köylüler çarpıcı ifadeler ile sesini yükseltti.
Çevre Meclisi Başkanı’nın, bir çağrıya aracılık ettiği paylaşımında; “26 Temmuz’da Kirazlıdayız. Beklenen buluşma, hazır mısınız?”  sorusuna ateş püsküren Ormanları yok olmuş köylüler oldu.
Köylünün sözü sert, vurgusu hayli net oldu;
“ORMAN TALANI HERYERDE. BİRİLERİ HALEN AYNI ADRESTE..!”

RES KESİMİNDEKİ SUSKUNLUĞA,
ORMANSIZ KALAN KÖYLÜDEN TEPKİ…

 Yüz binlerce ağacın kesilip, yok olan Orman alanlarına duyarsız kalınmasına, köylü ateş püskürüyor.
Çanakkale Kent Konseyi Başkanlığı yanı sıra, Konseyin Çevre Meclisi’nin duruma seyirci kalmasını, sosyal medyadan eleştiren çok sayıda Çanakkaleli, yaptıkları paylaşımlarıyla dikkat çekti.
‘Çakma Çevreciler’ ifadesi ile sesini yükselten birçok Çanakkaleli; “Yaşları 500-600 olan Meşe Palamutları da köklenir iken, bu neyin sessizliği?” şeklinde sordu.
Çanakkale merkezine bağlı köylerde olduğu gibi, il genelinde süren ve RES amaçlı olduğu ileri sürülen orman kesimlerinin diğer bir adresi Lapseki örneğini sunan Çanakkaleliler; “Adam ağzında sigara ile, ‘500 yaşındaki devi, devirmek nasip oldu’   diyerek videolu paylaşım yapıyor, sözde çevrecilerin gıkı çıkmıyor”  diyerek duruma tepki gösterdi.

ÇALIMASI DURAN MADEN İÇİN VARLAR, KÖKÜ KURUYAN ORMANLAR İÇİN YOKLAR…
Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi’nin, saha çalışmaları durmuş projenin adresine eylem için hazırlık yaptığını, sosyal medya paylaşımlarından öğrendiğini belirten, ormanları yok olmuş köylüler;
“Kesilen ağcın biri de bir, bini de. Yüz binlerce ağaç kesilip yok olan ormanlara sessiz kalanlar, tarih verip,  lay-lay lom’ dalar.” Dedi.
Yaşları yüzlerce yıllık ağaçlar kesilir iken, adrese teslim çevreciliğin sürdürüldüğünü de savunan tepkili köylüler, Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı’ nın, ‘Kazdağları hepimizin’  isimli hesabın çağrısına aracılık etmesine tepki gösterdi.

BİLİNDİK ADRESE, EYLEM ÇAĞRISI..
Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı’nın sosyal medya hesabından paylaşarak aktardığı çağrıda, şu ifadeler yer buldu;  
“26 Temmuzda Kirazlı Şantiyesi önündeyiz. COVİD-19 tedbirleri kapsamında ormanlara giriş yasaklanmıştır. Ruhsatsız şirket bu süreçte durmamıştır.
Denetimlerimiz devam etmektedir. Şirket sahayı terk etmediği takdirde 1 Haziran itibariyle denetimlerimize yeniden başlayacak ve 26 Temmuzda DA kitlesel olarak şantiye önünde olacağız. ’26 Temmuz’ da kirazlıdayız, Kazdağları hepimizin sen de gel ‘Beklenen buluşmaya, hazır mısınız?’ “

ÇARPICI SÖZLER, SERT VURGU…
Bazı Çanakkaleliler ise, gemi dolusu RES malzemelerinin Çanakkale’ ye ulaştığını anlatır görseller eşliğinde,  sert ifadelerin geçtiği paylaşımlara imza atıp, çarpıcı bir ifade kullandılar:  ‘Çakma Çevreciler..’
İşte o paylaşım; “Kirazlıdaki altın madenini eleştiren ÇAKMA ÇEVRECİLER çıkın da bir inceleyin o bölgeyi. RES doğayı katlediyor, bir Çanakkale merkez değil talan edilen. Lapseki’nin köylerinde 500-600 yaşında Meşe Palamutları kurban ediliyor. İsteyene videolarını gönderebilirim”

Erdem Sürek