Asya-Avrupa arası 6 dakikada geçiş, 2022’ de
Reis Video konferansla katılacak, Köprünün ayaklarını tamamlayacak Son kule konacak.
Türkiye gibi, ‘dünya devi’ tüm dünya’nın gözü de bugün Çanakkale’de olacak.
1915 Çanakkale Köprüsü Ayaklarına Konacak bloklarla, yükseliş bölümü resmen noktalanacak.
Çanakkale Boğazı'nın 'gerdanlığı' olacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nde çalışmalar, koronavirüs salgınına rağmen, işçilerin gerekli izolasyon sağlanarak, aralıksız sürdürülmüştü.

“Adım Adım Büyük Proje Tamamlanıyor”
AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, bugün gerçekleşecek çalışma ile sonlanacak Kule bölümüne ilişkin konuştu.
AK vekil Turan; “Çanakkale’mizin tarımına, turizmine değer katacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü adım adım tamamlanıyor. 16 Mayıs yani bugün, saat 15.00’te Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans ile katılacağı törende son kule bloğunu yerleştireceğiz” dedi.

1915’E SON KULE…
Çalışmalarına 2017’ de başlanan dünya devinde sona doğru geliniyor. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün 318 metre uzunluğundaki, 18 Mart’ı simgeleyen kule bloğu bugün yerine konularak, tamamlanacak.

SON KULE İÇİN, CUMHURBAŞKANI VİDEO KONFERANSLA ÇANAKKALE’DE ..
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılacağı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise video konferans ile bağlanacağı tören, bugün (16 Mayıs) saatler 15.00’i gösterir iken gerçekleşecek. Kuleye son blok konulup, çalışma tamamlanacak.
Çalışmalar ve tören hakkında bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili  ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, “Kovid-19 sürecine rağmen tüm tedbirler alınarak köprümüzün çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 1915 Çanakkale Köprümüz; renkleri, figürleri ve diğer tüm özellikleriyle ‘Simgelerin Köprüsü’ olacak.” dedi.
Türkiye’ nin bu dev projesinin, dünyanın da devi olduğunu vurgulayan Turan; “Ülkemizin vizyon projeleri arasında yer alan köprümüzün tamamlanmasıyla şehrimiz başta ulaşım, lojistik taşımacılık olmak üzere tarımda ve turizm de önemli bir avantaj yakalayacak. Adeta bir çok alanda bir aks görevi görecek. Sürecin başından bu yana Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, tüm bakanlarımız köprüye büyük ilgi gösterdi. Çalışmaları yakından takip ettiler. 16 Mayıs Cumartesi günü saat 15.00’te Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu ile birlikte çalışmaları yerinde inceleyerek Cumhurbaşkanımızın video konferans yoluyla katılacağı törende son kule bloğunu yerleştireceğiz. Bölgemizde ve dünyada büyük heyecan uyandıran bu projenin planlanan program doğrultusunda inşallah tüm hemşehrilerimizin katılımıyla açılışını gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

1915’ DE SON ADIM…
9 ay evvel,  Mayıs ayında denize batırılan kesonlar üzerine ilk blokların Ağustos ayında konulduğu köprü çalışmalarında, aradan geçen bu süreiçinde, köprü ayaklarının çalışmasında adeta songe elindi.
Dünya devi 191% in, Gelibolu yakasına basan köprü ayağında 32'nci ve son blokların montajına önceki gün başlanmıştı.
Şimdi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferansla katılacağı tören ile çalışmada sona gelinecek.
Uzunulğu ve yüksekliği ile, dünyanın tek devi olarak isim yapan köprünün, Lapseki ‘ deki  köprü ayağına son bloklar konulup, kuleler  tamamlanmış olacak.
 İçerisinden ana halatların geçeceği çelik kule semerlerinin montajıyla birlikte köprü ayakları, Çanakkale Deniz Zaferi'ni temsil eden 318 metre yüksekliğe ulaştırılacak.

BOĞAZIN GERDANLIĞI, GECELERİ IŞIL IŞIL..
1915’ de düşman geçilmez kınan Çanakkale Boğazı'nda, Gelibolu'nun Sütlüce ve Lapseki'nin Şekerkaya mevkileri arasında yapımı aralıksız süren  1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli, 18 Mart 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılmıştı. Çanakkale için 80 li yılların sonunda başlayan rüya, adeta gerçek olmuştu.
Birçok hükümetin programına aldığı, ancak yılan hikayesine dönüşen Boğaz köprüsünde hızlı yükseliş adeta sonlandı.
 Sütlüce'de kurulan şantiyede, kuru havuzda neredeyse her biri birer futbol sahası büyüklüğündeki 2 kule kesonu inşa edilmiş, kule inşaları için gerekli bloklar burada oluşturulmuştu.
Denizin dibine çakılan demir kazıkların üzerine geçen yıl mayıs ayında batırılan kule kesonları üzerine ilk bloklar, ağustos ayında monte edilmiş, kırmızı- beyaz renkleriyle Türk bayrağını simgeleyen köprü ayakları geceleri ışıklandırıldığından, Boğaz ışıl ışıl olmuştu.

Son durum; 313.5 Metre
Kuleler için başlayan hummalı çalışmalarda şimdi sona gelindi.  9 ay süren çalışyma bugün tamamlanacak.
Boğazın  Gelibolu yakasındaki köprü ayağında 32'nci blokların montajı  önceki günlerde başlamış  kulelerde 313.5 metre yüksekliğe ulaşılmıştı.
 Boğazın Lapseki yakasında ise,  köprü ayağına yine  32'nci blok monte edilerek, yüksekliiğni son bölümüne ulaşılacak.
 
İzolasyon İle Çalışma…

1915 Köprüsü için Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin başkanlığında, Karayolları Genel Müdürlüğü Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bursa Bölge Müdürü ve 1915 Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş. yönetimi ile gerçekleştirilen görüşmeler sonucu, koronavirüs salgını ile mücadeleye uyulmuş,   Lapseki şantiyesi yaşam alanlarında, izolasyon sağlanmıştı.
Bir Dünya devi olacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün çalışmaları böylelikle hız kesmeden sürdürüldü.
Alınan bilgiye göre,  Köprü inşaatında 2 bin 500 kişi, otoyol projesinde  3 bin 600 işçi tüer döküyor.
Gelibolu'nun Sütlüce ve Lapseki'nin Şekerkaya mevkileri arasında inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün her iki yakasındaki ankraj bloku imalatının da tamamlandığı edinilen bilgilerden.
.
6 DAKİKADA GEÇİŞ,  2022’ DE…
Deniz Zaferi’nin bir  yıl dönümünde temeli atılan dünya devi, yine bir yıl dönümde hizmete girecek.
1 asma köprü, 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 6 alt geçit köprüsü, 38 üst geçit köprüsü ile, 5 köprü, 43 alt geçit, 115 çeşitli ebat menfez yanı sıra,  12 kavşak,  4 otoyol tesisi, 2 bakım işletme merkezi ve  6 ücret toplama istasyonundan oluşacak proje, 18 Mart 2022'de tamamlanacak. Bu sayede, boğaz geçişi 6 dakika sürecek.

Cuma Deren