Çanakkale Valisi Orhan Tavlı gerçekleştirdiği İlçe Ziyaretleri kapsamında Çanakkale’nin en büyük İlçesi Biga’yı ziyaret etti. Vali Orhan Tavlı Biga Kaymakamı Mustafa Can ve Beraberindekilerle İlçedeki faaliyetleri yerinde inceledi.

Vali Orhan Tavlı, ilçelerdeki yaşanan gelişmeleri, yapılan yatırımları ve projeleri yerinde incelemek ve İlçe vatandaşlarının ve kurumlarının sıkıntılarını dinlemek amacı ile gerçekleştirdiği İlçe ziyaretleri kapsamında Biga İlçesini ziyaret etti. Vali Orhan Tavlı Beraberinde Biga Kaymakamı Mustafa Can, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü ve beraberindekiler ile ilk olarak Sulama sezonunun açılışına katıldı. Vali Orhan Tavlı, Gümüşçay Belediyesine ait sulama pompasının startını vererek 2020 yılı sulama sezonu açılışını Vali Yardımcısı - İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Biga AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Şahin ve İl Genel Meclis Üyeleri Bülent Korkmaz ve Saim Yılmazla birlikte gerçekleştirdi.

2020 yılı sulama sezonu açılışında; Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı tarafından Taşoluk Barajı Sulama Birliği olarak 2020 yılı sulama sezonu için pompa istasyonlarından arazilere su verilmeye başlandığı, Koronavirüs (Covid-19)  salgını ile mücadele döneminde de çiftçilerimizin mağdur olmamaları, güvenli bir ekiliş ve hasat yapabilmeleri için alınan tedbirler hakkında bilgiler vererek desteklerinden dolayı Vali Orhan Tavlı ’ya teşekkür etti. Yapılan bilgilendirmenin ardından 2020 yılı sulama sezonunun çiftçilere hayırlı, uğurlu ve bereketli olması temennisinde bulunan Vali Orhan Tavlı, biz bize yeteriz diyerek üretimlerine devam eden tüm çiftçilere bol ve bereketli kazançlar diledi.  Daha sonra Vali Orhan Tavlı, DSİ ve Biga Kaymakamlığı tarafından Hoşap Çayında yapılan dolgu çalışmaları ile ıslah edilen alanlarda incelemelerde bulundu. TANAP projesi kapsamında yapılan Hoşap Çayı çevre düzenlemesini de inceleyen Vali Orhan Tavlı, çeltik ekimine başlayan çiftçilere de 2020 yaz sezonunda kolaylıklar dileyerek hayırlı ve bol bereketli bir yıl olmasını temenni etti.

İşçilerin Kalacağı Konteyner Alanda İnceleme
Çanakkale Tarımına can veren Biga Ovasında yetiştirilen tarım ürünlerinin yetiştirilmesinde ve toplanmasında çalışacak ve Çanakkale dışından gelen Mevsimlik işçiler için oluşturulan 750 kişilik konteyner alanında incelemeler yapan Vali Orhan Tavlıya Vali Yardımcısı – İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Biga AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Şahin ve İl Genel Meclis Üyeleri Bülent Korkmaz ve Saim Yılmaz eşlik etti.  Vali Tavlı ve Beraberindekiler ilk olarak Biga ilçesi Selvi Köyü’ndeki 350 mevsimlik tarım işçilerinin konakladığı ve toplamda 750 işçinin konaklaması planlanan alanda incelemelerde bulundu. Vali Orhan Tavlı, Biga Kaymakamı Mustafa Can ve İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ’dan yapılan çalışmalar hakkında bilgi alarak herhangi bir eksikliğin kalmaması ve hızlı bir şekilde ihtiyaçların giderilmesi konusunda talimat verdi.

Ardından Vali Orhan Tavlı, Vali Yardımcısı – İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ ve beraberindekiler; Gümüşçay Beldesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanarak Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na sunulan ve kabul edilen “Mevsimlik Tarım İşçilerinin Yaşam Alanlarının ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi” projesinin uygulanacağı alanı incelediler. 1.900.000 TL proje bedelli “Mevsimlik Tarım İşçilerinin Konaklama ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi” projesi kapsamında Gümüşçay beldesinde çadırlarda kalan mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla; içerisinde banyo, tuvalet, mutfak olan, 200 kişin kalabileceği prefabrik konutların yapılması, Sağlık odası, çocuk odası, çok amaçlı salon, ihtiyaç olduğunda kullanılacak çadır alanı, ortak duş, tuvalet, çeşme çocuk parkı olan bir yaşam alanı oluşturması planlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen 2019 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme (SOGEP) programı kapsamında, Çanakkale’de hayata geçirilecek olan “Mevsimlik Tarım İşçilerinin Konaklama ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi” projesi ile tarladan soframıza yüzlerce çeşit mahsullerin ulaşmasında büyük emek ve özveri ile çalışan mevsimlik tarım işçilerinin konaklama şartları ve sosyal yaşamları daha iyi hale getirilecek, emektar tarım işçileri ve aileleri için oluşturulacak yaşam alanı sayesinde tarım işçilerinin olanaklarının iyileştirilmesi için örnek bir proje olacak.

Koronavirüs Sürecine  Destek Olan Okullarda İnceleme
Vali Orhan Tavlı ve Beraberindekiler, İlçe ziyaretinde Koronavirüs sürecine ürettikleri maskeler, dezenfektan üretimi ve siperlik üretimi yapan okul ve Halk Eğitim Merkezi Kurslarını da İnceledi. Vali Orhan Tavlı bu kapsamda ilk olarak İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret etti.  Biga İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Mesleki Eğitimi Geliştirme başlığı altında başlattığı  ‘Herkese Mesleki Eğitim’ projesine Güney Marmara Kalkınma Ajansı 2018 Yılı Mesleki Eğitimi Geliştirme Mali Destek Programı kapsamında destek verdiği, kalan desteğin ise GESTAŞ’ın vermesi ile alınan  1 Adet CNC Lazer Kesim Makinesi, 1 Adet CNC Router Kesim Makinası, 1 Adet Eğri Kenar Bantlama Makinası ve 2 adet Dizüstü Bilgisayar Koronavirüs sürecinde ürettiği siperliklerle sağlık çalışanlarına kalkan olmuştu. Alınan desteklerle yenilenen ve Okul öğrencileri- öğretmenleri tarafından teknolojik hale getirilen atölyeleri inceleyen Vali Orhan TavlI’ya, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hayri Ulutaş tarafından bilgiler verildi. Okul Müdürü Ulutaş,  öğretmenler ve öğrenciler tarafından Koronavirüsle mücadele kapsamında 10 bin  adet yüz korumalı siperlik üretilerek sağlık çalışanları için hastanelere ve vatandaşlara dağıtıldığını söyledi.

Günde 20 Bin Maske Üretme Kapasitesi Var
Koronavirüs sürecinde hem sağlık çalışanlarına hem de vatandaşlara dağıtılmak üzere maske üretimine başlayan Biga Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulunu da ziyaret eden Vali Orhan Tavlı incelemelerde bulundu.  Günlük ortalama 20 Bin adet maske üretimi yapılan Biga Halk Eğitim Merkezi Akşam ve Sanat Okulu’nu inceleyen Vali Orhan Tavlı’ya Biga Kaymakamı Mustafa Can tarafından sağlık çalışanlarının ihtiyaç duyduğu ameliyat önlüğü, sedye örtüsü ve tek kullanımlık tulum üretildiği bilgisi verildi. Biga Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu tarafından üretilen 20 Bin adet maske, ameliyat önlüğü, sedye örtüsü ve tek kullanımlık tulum Çanakkale ilinde ve ilçelerinde başta sağlık çalışanları olmak üzere kamu personellerine dağıtıldı.

BİÇAY Katı Atık Bertaraf Tesisinde İnceleme
Vali Orhan Tavlı, Biga İlçesi ziyaretinde yaptığı inceleme çalışmaları kapsamında,  Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi, Biga, Çan, Yenice, Karabiga, Kalkım, Gümüşçay ve Terzialan Belediyeleri ile oluşan Biga, Çan, Yenice ve Çevresi Katık Atık Yönetim Birliği (BİÇAY)‘nin Katı Atık Bertaraf Tesisinde incelemelerde bulundu. Vali Yardımcısı - İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Yenice belediye Başkanı Veysel Acar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Biga AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Şahin, İl Genel Meclis Üyesi Bülent Korkmaz, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan ve Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün’ün de bulunduğu Biga ilçesine bağlı Katrancı köyü, Taşbaşı Tarlalığı mevkiinde yer alan tesisin incelemesinde Vali Orhan TAVLI’ya,  Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat tarafından yaklaşık 402 dönüm alan üzerinde kurulu Biga, Çan, Yenice ve Çevresi Katık Atık Yönetim Birliği (BİÇAY)‘nin Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisinde katı atıkların sağlıklı yöntemlerle yönetildiği ve bertarafını gerçekleştirerek çevrenin ve halk sağlığının korunduğu, Biga, Çan, Yenice, Karabiga, Gümüşçay, Kalkım, Terzialan ve toplam 249 adet köyde faaliyet gösterdiği ve BİÇAY Katı Atık Bertaraf Tesisi içinde yer alan sızıntı suyu arıtma tesisinin, günde 200 metreküp çöp sızıntı suyunu arıtabilecek kapasitede olduğu bilgisi verildi. Atıkları düzenli olarak toplayarak çevrenin korunmasına yönelik önemli yatırımlardan biri olan Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi, Biga, Çan, Yenice, Karabiga, Kalkım, Gümüşçay ve Terzialan Belediyeleri ile oluşan Biga, Çan, Yenice ve Çevresi Katık Atık Yönetim Birliği (BİÇAY)‘nin Katı Atık Bertaraf Tesisi ile bölgede katı atıklardan kaynaklı çevre kirliliği sorunu yaşanmayacak, üye belediyeler sıfır atık projesinde aktif olarak yer alacaktır.

Son Durağı Küçük Sanayi Sitesi  Proje Yeri Oldu
Vali Orhan Tavlı, Biga ilçesinin son inceleme gezisini ise Savaştepe Köyü’nde yapılması planlanan Biga 3 Nolu Küçük Sanayi Sitesi proje alanı oldu. Vali Yardımcısı – İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah köklü, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı, AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Şahin, İl Genel Meclis Üyeleri Bülent Korkmaz ve Saim Yılmaz’ın da bulunduğu incelemede yetkililer tarafından Vali Orhan TAVLI’ya Biga ilçe merkezine 6 km uzaklıktaki Biga ilçesi Savaştepe Köyü’nde yapılması planlanan Biga 3 Nolu Küçük Sanayi Sitesi’ne  237 üye kaydının yapıldığı bilgisi verildi.
 
Cuma Deren