İl Genel Meclisi’nde, CHP Grubu resmen Bölündü.
OLUMSUZ KARAR, OLUMSUZLUĞUYLA KALDI
“KİRAYA GEMİ DEĞİL, SATIN ALALIM”  SÖYLEMİ ARTTI…
Olağan Üstü Toplanan İl Genel’ de, GESTAŞ için Komisyon’da da geçit bulamayan talep, CHP’ den sonra AK Partili Meclis üyelerinin oylarıyla bir kez daha Ret gördü.

GESTAŞ ORTADA KALDI..
Deniz Ulaşımının marka ismi GESTAŞ ’a Borçlanamabilme ve kefalet yetkisinin verilmesine ilişkin komisyon raporu görüşülmesi, Meclisin gündeminde yer alan diğer bir başlıktı.
Komisyon borçlanma talebini reddetti.  Komisyon raporunun mecliste okunmasının ardından, üyeler konuya ilişkin çarpıcı sözlere imza attı.

RES NETLİK KAZANDI,
İl Genel Meclisi Olağanüstü ikinci toplantısı, Meclisin çoğunluğunu elinde tutan CHP’ yi adeta ikiye böldü. Grup kararı oylamada değişti. Tartışmalı RES dosyası 6 farkla kabul gördü.
 Toplantının dikkat çeken diğer başlığı olan GESTAŞ’ın borçlanma yetkisi Ret edildi. 
GESTAŞ’ a borçlanamabilme ve kefalet yetkisinin verilmesine ilişkin komisyon raporunun görüşülmesi olarak gündeme alınan dosyayı,  Komisyon da reddetti.

 Komisyon raporunun mecliste okunmasının ardından, meclis üyeleri konuya ilişkin çarpıcı sözlere imza attı.
BOĞAZ WEB TV CANLI YAYINDA
Kamuoyunun merakla beklediği başlıklar için olağan ütü toplanan İl Genel Meclisi’ni Boğaz Web TV canlı yayınladı. Çanakkale adeta akıllı telefonlarının ekranlarına kitlendi.

‘HER KONUNUN TUTARINI, ŞEKLİNİ, ŞEMALİNİ BİLMEK İSTERİM’
Meclis üyelerinin, çarpıcı ifadelerle değerlendiği gündem maddelerinden birine, Oylamanın öncesinde söz alıp veryansın eden isim,  CHP li İl Genel Meclis Üyesi  Ömer Ar oldu.
CHP’ li üye Ar; “GESTAŞ şirketimiz Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi çalışan İl Özel İdaremizin sahipliğinde bir kuruluştur. Kendi ihtiyaçlarını teknik yönden kendi daha iyi bilir. Arkadaşlarımız gemi alma, gemi kiralama konusundaki tercihleri bizden daha iyi bildikleri hiç tartışılmaz.

BİR ÇOCUK DOĞMUŞ, BABASINI BİLMİYORUZ..
Benim buradaki çekincem iki adet geminin bölgemizde bulunduğunu, bakımlarının yapıldığını ve hizmete hazır hale getirildiğini, beklediğini, hepiniz duymuşsunuzdur. Ben bunu amiyane tabirle şuna benzetiyorum; bir çocuk doğmuş. Babasını bilmiyoruz.
Ama getirdin benim kucağıma verdin; ‘Al bu çocuk senin adını soyadını ver’ dedin.  Böyle bir şey olmaz. Geminin alınacağı, kaç para mazot yakar bilemem ne bu konuları teknik bilen arkadaşlarımızın on numara, 5 yıldız yapacaklarını inanıyorum. Burada meclisin iradesine tecavüz edilmiştir. Ben bunu kabul etmiyorum. Bir şey  soruyorum; ‘Ticari sır söyleyemeyiz’ diyorlar. O zaman Benden yetki, oy istemeyin. Bu gemi konusunda ben ikna edilmiş bulunmuyorum. Ben irade beyan edeceğim her konunun tutarını, şeklini, şemalini bilmek isterim. Çünkü şirketin ana bünyesini ilgilendirdiği için şirketle ilgili teknik bilgileri, harcama alanlarını bunları bilmek durumundayım” diye konuştu.
 Meclisin,  AK Partili Bülent Korkmaz ise, komisyonda oylama yapılamadan raporun reddedilmesine ilişkin şöyle dedi;
“Komisyon toplantısında oylama yapılmadı. GESTAŞ konusuyla alakalı komisyonda konuşulmuş, tartışılmış, GESTAŞ Genel  Müdürü bizi bilgilendirdi. Komisyonda Genel Müdür Mahir Bey  şunu da söyledi; kefalet olmamız gerekmiyor dedi  İl Özel İdaresi’ne. Madem kefil olunmuyor bize Gestaş adına sadece 4 tane gemi alımı için izin verin. Öyle deyince bazı arkadaşlarımız ‘olabiliyor mu’ dedi. Bir karar bağlamadık. Tamam mecliste çoğunluğunuz var ama bir oylama yapın. Oylama yapılmadan bugün saat 11.00’da meclis toplantısı var. 10.30’da grup odasına geldim. Bir komisyon raporu getirmişler. Bakıyorum Gestaş konusunun reddine yazıyordu. Daha oylama yapmadık. Oylama yapmadığın şeyi sbunun nasıl kabul ediyorsun. O zaman bu  komisyonun raporu değil, CHP grubunun kararı.
Bizim itirazımız buna. İddia edilen gemiler satın alınmadı kiralandı. Ben Mahir Beye sordum; ‘Dedikodu var’ dedim. Gemilerin Yunanistan’dan bağlandığı, İstanbul’a çekildiği, alındığı gibi dedikodular var bunlara ne diyorsunuz diye sordum.  ‘Kesinlikle böyle bir şey olmaz’ dedi. Sayın genel müdür dönem dönem Gestaş için borç batağında olduğu iddialarıyla ilgili arkadaşlara bilgi vermiştir. Selimiye adlı gemi kiralandı, satın alınan bir gemi yok. Sadece Selimiye gemisi 325 bin liraya tekrardan kiralandı”

GENEL MÜDÜRÜN BELGESİZ GELMESİ, ÇELİŞKİLERİ GÜNDEME GETİRİYOR…
İl Genel Meclis Üyesi CHP’li Ali Şinasi Tınaz’ ın sözleri hayli çarpıcı oldu. Boğaz hattında, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Şehit Hatları döneminde, araba vapurlarında kaptanlık yapan Tınaz; 
“GESTAŞ’ tan bahsederken hep para konusu gündeme geliyor. Ben biraz daha teknik konuya gireceğim. GESTAŞ’ın almış olduğu gemi şuanda Gelibolu’da çalışıyor. Yalnız Mahir Beyin buraya belgesiz gelmesi çelişkileri gündeme getiriyor. Ali Rıza kardeşim yılda 60 ton yakıt dedi. Bu söylemiş olduğu bilgilerin hiçbirinin belgeye dayanmıyor. Keşke Mahir Bey buraya gelirken, geminin çalışmış olduğu günlere dair günlük çarkçı başının tutmuş olduğu çizgeleri getirseydi.
Başka gemilerle karşılaştırsaydık. Genel müdürümüz bilgilendirmesine bende katıldım.  Kayıtsız, ezberlemiş olduğu şeyleri anlattı” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmanın ardından, GESTAŞ’ ın borçlanmasına ilişkin hazırlanan komisyonun verdiği olumsuz rapor onaylanarak,  borçlanmasına bir kez daha izin verilmedi.

20 KABUL, 14 RET İLE; RES ‘E YES…
Çanakkale’de kamuoyunun da gündeminde yer tutan RES dosyası, Meclisten 6 farkla geçti.  Merkezden Çan’a kadar, 10 köyde kurulacak Rüzgar Enerji Santralleri (RES) projelerine, İl Genel Meclisi’nin önceki oturumlarında izin çıkmamıştı. CHP’ nin tartışmalı balığa ilişkin gurup akrarı da bulunuyordu.
Dün ise, gurup kararı net olan CHP adeta fire verdi,  yapılan İl Genel Meclisi toplantısında 20 kabul, 14 ret oyla RES’ e Resmen onay çıktı.

Cuma Deren