Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni projesinde yaşanan belirsizlik sürüyor. 10 Aralık tarihinde işten çıkarılan 200’ün üzerinde kişiden birçoğunun bekleyişi 5’nci ayına girdi. Yaşanan belirsizlik nedeniyle, şirketin öğrencilere sağladığı burslar, yörede gerçekleştirdiği yatırımlar ve sosyal sorumluluk projeleri de aksadı.
 
Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesinde, 2019 Ekim ayında, ruhsat süresinin dolması nedeniyle çalışmaya ara verilmişti. Doğu Biga Madencilik, tamamına yakını yöre insanından oluşan 200’ün üzerinde çalışanını, yaşanan belirsizlik nedeniyle 10 Aralık tarihinde, işten çıkarmak zorunda kalmıştı. O dönem yaşanan süreç olmasaydı, çalışanlar mesaisine devam edecek, bugün yaşanan bu zorlu süreçten daha az etkilenecekti. İşten çıkarılan 200 kişiden birçoğunun bekleyişi 5’nci ayına girerken projedeki belirsizlik de sürüyor. Yöre insanının ekonomisini doğrudan etkileyen bu belirsizlik, bölgedeki diğer çalışmaları da aksattı. Şirketin 2012 yılından bu yana sürdürdüğü, İlk, orta, Lise ve Üniversitede eğitim gören öğrencilere, toplamda 601 kere dağıtılan eğitim bursları da kesintiye uğradı.
 
Yöre köylerinin ulaşımını kolaylaştıran yol projesi, enerji nakil hattı ve yine yörenin hem kullanma hem sulama suyu ihtiyacına destek olacak gölet projesini tamamlayan şirketin bazı yatırım programları da yine yaşanan süreçle ilgili olarak kesintiye uğradı. Doğrudan temin çalışmalarının tamamına yakınını yerelden gerçekleştirerek Çanakkale ekonomisine de katkı sunan şirketin çalışmalarının durması, bu ekonomiyi de etkilemiş oldu. Şirketin, yörede yaşayanlar için düzenli olarak gerçekleştirdiği tarih ve kültür turları da küresel salgın nedeniyle askıya alındı.
 
Yerel ekonomiyi yakından etkileyen bu belirsizlik durumu, ülke ekonomisine de yansıyor. Oluşan işsizlik ve yurtdışı kaynaklı yatırımın aksamasının yanı sıra, altının ons fiyatının 1700 dolar civarında olduğu günümüzde, işletmeden alınacak olan yüzde 10 - yüzde 11 oranındaki Devlet hakkı da, üretimin yapılamamış olması nedeniyle alınamadı. Üretime geçilmesi halinde, Devlet hakkı ödemesine ek olarak toplam üretim üzerinden de gelir vergisi, kurumlar vergisi, orman bedelleri gibi ücretlerin ödenmesine de devam edilecek.  Madencilik yatırımlarında, yatırımın yöreye sağladığı ekonomik girdi, yan kollarla birlikte 6 çarpan olarak hesaplanıyor. Bu da, yatırımın direk etkilerinin yanı sıra gelişecek yan sanayi kolları, doğrudan teminler ve diğer harcamalarla birlikte Çanakkale ekonomisine önemli bir girdi anlamına geliyor. Korona salgını sonrasında yaşanacağı öngörülen küresel ekonomik sıkıntılar göz önüne alındığında, yapılacak yatırımın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.  
 
Haber Merkezi