2018 Taroya Yılı kapsamında kapılarını açan Troya Müzesinde bulunan en görkemli eserlerden biri de Polyksena Lahit. Geçmişe dair bir çok geleneği günümüze taşıyan Lahit ile ilgili 25 Yıldır Müze de uzman olarak çalışan Musa Tombul anlattı.

Koronavirüs nedeni ile kapılarını kapatan ama sosyal medya üzerinde yapılan canlı yayınlarla Müze için bir başka Kapı açan Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük’ün konuğu bu kez 25 yıldır Müze’de uzman olarak görev yapan Muda Tombul oldu. “Polyksena: Yeni Bir Çağın Başlangıcında” sunumu ile Müzenin en görkemil eserlerinden biri olan, geçmişten günümüze bir çok şey taşıyan  Polyksena Lahit’i hakkında bilgiler verdi.  Tombul, Canlı yayında Lahit hakkında bilgiler vererek üzerindeki sembollerin ne anlama geldiğini açıkladı.

Yapılan yayının ardından bir açıklama yapan Müze Müdürü Rıdvan Gölcük ise  “Polyksena: Yeni Bir Çağın Başlangıcında  sunumunu yapan Müze uzmanımız Musa Tombul yaklaşık 25 yılı aşkın süredir, 1994 yılından beri Çanakkale Müzesi’nde çalışıyor. Ve bizlere anlattığı Polyksena Lahti’nin gün yüzüne çıktığı tarihte 1994 senesiydi. Yani  her ikiside Müzede çeyrek asıra beraber tanıklık etmiş. Yani aslında dinlediğimiz şey sadece bir lahit değildi. Bir müzecinin yetişmesine rehberlik ve tanıklık etmiş ve o müzecinin mesleğe, Anadolu’ya, kültür tarihine bakışını şekillendirmiş bir baş yapıt ve onunla kurulan duygusal bir bağa tanıklık etti.  Gerisi bildiğiniz gibi. Yayın öncesi internet testi, çekim açılarını belirleme, gerekli eşyaları alana taşıma, heyecanla yayın saatini bekleme, buluşma anı, internet problemleri ile boğuşma, bunun stresi ile baş etmeye çalışma, bağlantı problemleri sebebi ile pes etmeye yaklaşma, sorgulamalar ve sonunda sizlerin muhteşem mesajları ile bir sonraki canlı yayına tüm heyecanımızla yeniden hazırlanma. Şimdilerde ise 15. Canlı yayının hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. İlk canlı yayınımızda dediğimiz gibi; Biz Kapanmadık, Yeni Bir Kapı Açtık!” dedi.
 


Kaynak: Haber Merkezi